zaterdag 12 september 2009

John R. Cash Feb. 26, 1932 - Sept. 12, 2003

Johnny CashVandaag, precies 6 jaar geleden (12 september 2003), overleed "The man in black" op 71-jarige leeftijd aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson en vanwege ademhalingsstoornissen, veroorzaakt door zijn suikerziekte; Johnny Cash!

Ik ben een groot Johnny Cash liefhebber. Mijn vader draaide zijn muziek vroeger thuis en blijkbaar heeft mijn vader het stokje aan het nageslacht doorgegeven, want zowel mijn broer als ik draaien ook nog regelmatig de muziek van Johnny Cash. Al moet ik er wel bij zeggen dat ik toch wel meer voorkeur heb voor de muziek uit zijn "SUN" periode.

Johnny Cash werd op 26 februari 1932 geboren in Kingsland, Arkansas. Hij was één van de invloedrijkste zangers in het country genre.

Na zijn diensttijd trouwde hij Vivian Liberto en verhuisde naar Memphis (Tennessee), waar hij een cursus tot diskjockey volgde. 's Avonds speelde hij in een trio, met de gitarist Luther Perkins en de bassist Marshall Grant.

In 1955 probeerde de groep auditie te doen bij Sun Records. Na enkele mislukte audities vroeg de oprichter van Sun Records, Sam Phillips, of hij met iets commerciëlers wilde terugkomen. Dat werd zijn debuut en eerste hit, het nummer Hey Porter. Sam Phillips veranderde zijn naam (Johnny werd geboren als J.R., maar toen hij in dienst kwam werd dit veranderd in John R. Cash, want in dienst werden letters niet als naam geaccepteerd) in Johnny Cash, en Perkins en Grant heetten vanaf toen the Tennessee Two. Daarna volgden Folsom Prison Blues en zijn eerste grote hit, I Walk the Line, eind 1956. I Walk the Line stond zes weken lang op nummer één in de Country top Five, waarna de single in de Pop top 20 Johnny Cash with his hot and blue guitarbelandde. In november 1957 verscheen zijn eerste LP, Johnny Cash with His Hot and Blue Guitar, wat hem de eerste artiest maakte bij Sun met zijn eigen LP. Johnny Cash wilde ook graag een gospelalbum uitbrengen, maar Sun wees zijn verzoeken af. Mede daarom, en een ruzie over de royalty's, vertrok Cash in 1958 naar Columbia Records. Sun bracht daarna nog tot in de jaren '60 niet eerder uitgebracht materiaal van Cash uit.

Johnny Cash June CarterZijn ontmoeting met countryzangeres June Carter betekent een ommekeer in zijn leven en carrière. Ze helpt hem mee schrijven aan zijn hit uit 1963 "Ring of fire". In 1967 trouwen Johnny Cash en June Carter met elkaar en scoren ze ook nog een gezamenlijke hit "Jackson". June Carter Cash overleed op 15 mei 2003, dus 4 maanden voordat Johnny Cash zelf het tijdige voor het eeuwige verwisselde.

Johnny Cash film Walk the lineIn 2005-2006 is de film Walk The Line in de bioscopen uitgekomen. Deze Hollywood-film vertelt het leven van Johnny Cash achter de zogenaamde glitter en glamour. De film is genoemd naar Cash' eerste grote hit en geregisseerd door James Mangold. Joaquin Phoenix vervult de rol van de bekende zanger, Reese Witherspoon speelt June Carter Cash. Zij ontving hiervoor een Oscar.

Ik heb de film zelf op dvd en ik moet zeggen dat ik het een hele goede verfilming vind en de acteur lijkt bijna griezelig veel op de echte Johnny Cash in zijn jonge jaren. De film is beslist een aanrader voor wanneer je hem nog niet gezien hebt.

Johnny Cash guitar hero 5Het is mooi om te zien hoe de muziek van Johnny Cash voortleeft bij verschillende generaties, jong en oud. Zelfs mijn 12-jarige zoon is onder de indruk als hij "Ring of fire" kan spelen in zijn gisteren aangeschafte video game "Guitar Hero 5" met Johnny Cash als speelbaar personage! (de game zou officieel pas 18 september in de winkel liggen, maar we hebben hem toch al ruim een week eerder in de winkel aan kunnen schaffen)

Johnny Cash memorial Dynamo EindhovenEr vindt vanavond ook nog een Johnny Cash Memorial plaats op vanaf 20.00 uur in Dynamo te Eindhoven, in een avondvullend programma waarin de Eindhovense Johnny Cash tribute band Def Americans alle thema's portretteren die het leven van Johnny Cash hebben gekenmerkt. Naast een speciale, 2 uur durende show van Def Americans, zullen diverse Eindhovense singer-/songwriters hun interpretatie van verschillende Johnny Cash nummers ten gehore brengen.

Hieronder 2 video's van "Ring of fire" van Johnny Cash; de originele uitvoering uit 1963 en de trailer van Guitar hero 5;

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

After The Silence

After The Silence
After The Silence Official Website

After The Silence

After The Silence
After The Silence heeft eindelijk toetsenist! Schrijf je in voor de ATS nieuwsbrief via newsletter@afterthesilence.nl.

After The Silence MySpace

After The Silence YouTube

After The Silence Hyves

Muziek is een mantra voor de ziel

Muziek is een mantra voor de ziel
"Muziek is een mantra voor de ziel. Het is therapeutisch. Net als eten is het iets dat ons lichaam nodig heeft." (Michael Jackson)

Bergkaarten