zaterdag 17 december 2011

Blues en Motown legende Etta James terminaal ziek

Enkele maanden terug kocht ik nog een compilatie cd van de Blues en Motown legende Etta James (25 januari 1938). Ik vind haar stem fantastisch en ik heb nu eenmaal een "zwak" voor, lijkt het wel, met name "zwarte" soul/blues zangeressen. Haar liedje "I just want to make love to you" (een "cover" van Muddy Waters) werd enkele jaren terug gebruikt in een "Coca Cola" commercial, dus eigenlijk kende ik Etta James met name van dat liedje. Dank zij moderne media als "YouTube" ontdek je dan ineens meer muziek van haar en zodoende lag een cd van Etta James nog steeds in de planning, maar....helaas is het in de reguliere cd winkels redelijk "lastig" te verkrijgen. Gelukkig hebben we tegenwoordig internet, dus is het middels "online shopping" gemakkelijker om aan een cd van Etta James te komen. Zodoende een poosje terug dus de daad bij het woord gevoegd.

De Amerikaanse Blues-, R&B- , Soul-, Rock & Roll, Jazz- en Gospelzangeres was als jong meisje al een zeer populaire zangeres in de Baptistenkerk. Op haar 14e al vormde ze een "Doo-Wop" groep, genaamd "The Peaches". Op haar 15e werd ze ontdekt door Johnny Otis, die haar onderbrengt bij Modern Records. Ze scoort meteen 2 grote hits: "Roll With Me Henry" + "Good Rockin' Daddy". Ook daarna scoorde ze talloze hits.
Begin jaren 70 kampte ze met een heroïneverslaving, maar na het afkicken halverwege jaren 70, vervolgt ze haar succesvolle muzikale loopbaan. Ook op oudere leeftijd treedt Etta James nog veel op.

Hoe invloedrijk haar bijdrage is aan de muzikale wereld, blijkt wel als de immens populaire zangeres "Beyonce" de rol van "Etta James" speelt in de speelfilm "Cadillac Records" uit 2009. Beyonce zingt in deze film ook nog een Etta James "cover", namelijk het nummer "At last".
Ook zangeres Beth Hart is beïnvloed door Etta James. Op het onlangs verschenen album "Don't Explain", dat Beth Hart opnam met gitarist Joe Bonamassa, staat ook een Etta James cover "Something's got a hold on me".

De afgelopen maanden is de gezondheid van de inmiddels 73-jarige Etta James verslechterd en lijdt zij aan dementie. Vandaag is echter ook bekend geworden dat Etta James 2 weken geleden is opgegeven door haar arts en dat zij lijdt aan terminale leukemie. Ze is in de laatste fase van deze ziekte aanbeland en heeft nu 24 uur per dag verzorging nodig, bijgestaan door haar zoons en haar echtgenoot. Volgens de arts zal het dan ook niet lang meer duren voordat Etta James haar laatste adem zal uitblazen....

Zeer binnenkort zal dus ook deze grote muzikale legende haar grote reis gaan maken naar de andere werkelijkheid....zo is het leven, het zal ons op een dag ooit allemaal overkomen.
Toch middels mijn geschreven blog een klein eerbetoon aan deze geweldige zangeres, want dat verdient ze zonder meer!

One big salute to Mrs Etta James!
  



  
YouTube: Etta James I just wanna make love to you;


YouTube: Etta James - Something's Got A Hold On Me (live!);


YouTube: Beth Hart and Joe Bonamassa- Something's Got a Hold on Me (Etta James cover);

2 opmerkingen:

  1. Super dat laatste clipje van Etta, dat ga ik nog een keer luisteren, maar eerst even reageren. Leuk blog heb je.
    Alleen niet te bang zijn om voor je eigen mening uit te komen. Ieder zijn smaak en we leven tenslotte in een vrij land nietwaar??
    Groetjes, kabouter Ben

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi onder woorden gebracht op deze pagina.
    Zeker een eerbetoon aan alweer een klasse blues zangeres, die helaas te vroeg is weggenomen. Thats life.........het is niet anders, maar
    "we" kunnen toch nog genieten van al haar mooie muziek!! Die pakt niemand haar meer af!

    groetjes Marcel Thonen

    BeantwoordenVerwijderen

After The Silence

After The Silence
After The Silence Official Website

After The Silence

After The Silence
After The Silence heeft eindelijk toetsenist! Schrijf je in voor de ATS nieuwsbrief via newsletter@afterthesilence.nl.

After The Silence MySpace

After The Silence YouTube

After The Silence Hyves

Muziek is een mantra voor de ziel

Muziek is een mantra voor de ziel
"Muziek is een mantra voor de ziel. Het is therapeutisch. Net als eten is het iets dat ons lichaam nodig heeft." (Michael Jackson)

Bergkaarten