donderdag 20 augustus 2009

Happy 60th Birthday Phil Lynott!

Als hij nog geleefd had, zou Phil Lynott (20 augustus 1949 - † 4 januari 1986) vandaag 60 jaar geworden zijn!
Phil Lynott was de legendarische bassist/zanger/voorman van Thin Lizzy.

Thin Lizzy wordt begin jaren 70 in het Ierse Dublin opgericht door Phil Lynott, samen met drummer Brian Downey en gitarist Eric Bell. In 1973 scoorde Thin Lizzy een internationale hit met Whisky in the jar.
In datzelfde jaar wordt Eric Bell achtereenvolgens vervangen door Gary Moore (ex-Skid Row) en het tweespan Scott Gorham en Brian Robertson.
In 1976 breekt de band definitief door met de single "The Boys are back in town" en het bijbehorende album "Jailbreak".

Ook maakte Phil Lynott enkele solo-platen. In 1980 kwam zijn eerste solo-album uit: "Solo In Soho", twee jaar later gevolgd door "The Phil Lynott Album" met daarop de hit "Old Town".

In 1983 ging Thin Lizzy uit elkaar en de laatste jaren van Lynotts leven kenmerken zich door drugsproblemen. In 1985 scoorde hij samen met zijn oude bandmaat Gary Moore nog een hit met "Out In The Fields".

Op 1ste Kerstdag (25 december) 1985 nam Phil Lynott een overdosis speedball en werd hij met spoed opgenomen in een kliniek in Salisbury, vanwege lever- en nierfalen. Hij overleed er uiteindelijk op 4 januari 1986 op 36-jarige leeftijd aan hartfalen en longontsteking. Het jarenlange gebruik van drugs, en dan met name heroïne had zijn lichaam gesloopt.

Phil Lynott mag dan inmiddels al 23 jaar niet meer onder ons zijn, zoals ze dat dan zeggen, nog steeds draai ik vaak de muziek van Thin Lizzy (zowel op cd als vinyl en als ik weer eens wat interessants op vinyl tegen kom dan koop ik het meestal wel). Ook het duet "Out in the fields" met Gary Moore is steevast 1 van mijn meest favoriete platen. "Dedication" van Thin Lizzy vind ik nog steeds een fantastisch nummer! De muziek van Phil Lynott zal altijd voortleven, ook bij nieuwe generaties....

Als tribute aan de inmiddels "60 jarige" Phil Lynott hieronder maarliefst 3 video's;
- Phil Lynott & Gary Moore - Out in the fields
- Thin Lizzy - Dedication
- Thin Lizzy - The Boys are back in town;



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

After The Silence

After The Silence
After The Silence Official Website

After The Silence

After The Silence
After The Silence heeft eindelijk toetsenist! Schrijf je in voor de ATS nieuwsbrief via newsletter@afterthesilence.nl.

After The Silence MySpace

After The Silence YouTube

After The Silence Hyves

Muziek is een mantra voor de ziel

Muziek is een mantra voor de ziel
"Muziek is een mantra voor de ziel. Het is therapeutisch. Net als eten is het iets dat ons lichaam nodig heeft." (Michael Jackson)

Bergkaarten