zondag 24 juli 2011

Live fast, die young - Amy Winehouse 14/09/1983 - 23/07/2011

In Memoriam
Amy Winehouse
# 14 September 1983 – † 23 Juli 2011

Velen zullen de dood van Amy Winehouse afdoen als "eigen schuld",
haar met de vinger "nawijzen" en haar veroordelen, maar....voor hen de volgende tekst;
Lucas 6:37 En oordeelt niet en gij zult niet geoordeeld worden.
En veroordeelt niet en gij zult niet veroordeeld worden; laat los en gij zult losgelaten worden. 

Het was een rare dag gisteren.
Mijn zoon werd 14 jaar en dat hebben we gevierd natuurlijk.
Echter Johnny Kraaijkamp sr. werd gecremeerd, die eerder deze week op 86-jarige leeftijd overleed. Maar vandaag overleden, naast minstens 92 jonge mensen n.a.v. het verschrikkelijke drama in Noorwegen, ook actrice Ina van Faassen (83 jaar, zij werkte o.a. samen met Wim Sonneveld), Johnny Hoes (94 jaar, bekende Nederlandse zanger en producer, o.a. platen van Doe Maar en Normaal kwamen uit zijn stal) en....de Engelse zangeres Amy Winehouse!

Johnny Kraaijkamp, Johnny Hoes en Ina van Faassen waren mensen op leeftijd. Dan kun je min of meer verwachten dat zulke mensen vroeg of laat het tijdige voor het eeuwige gaan verwisselen.
Gek genoeg.....gold die verwachting ook voor Amy Winehouse.
Zij was nog lang niet hoog bejaard, maar werd slechts 27 jaar oud. Veel te jong om nu al te sterven, maar....eerlijk gezegd kijk ik er niet helemaal vreemd van op dat zij nu overleden is.

Amy Winehouse kampte al jaren met een zeer grote alcohol- en drugsverslaving.
Regelmatig, vooral de laatste tijd, stond zij dronken op het podium.
In het begin uitte zich dit in enigszins "lallend" op het podium staan....maar helaas kon Amy Winehouse haar verslaving steeds minder goed de baas en het nam steeds ernstigere vormen aan. De laatste performances van Amy Winehouse op diverse podia waren een verschrikking. Een schrijnende vertoning van iemand die zich niet meer staande kon houden, die haar tekst niet meer wist, die totaal geen benul meer had van wat er om zich heen gebeurde en waar ze mee bezig was.
Haar laatste optreden was zo schrikbarend slecht dat ze zelfs werd uitgejouwd door het publiek en zij door haar manager van het podium werd gehaald.

Er zijn nu mensen die met een soort van "wijzend vingertje" afkeurend naar Amy Winehouse wijzen. Zo van "eigen schuld...dikke bult".
Natuurlijk was Amy Winehouse hoofdzakelijk zelf verantwoordelijk voor haar verslaving, maar....die verslaving is zo verschrikkelijk uit de hand gelopen dat ze die verslaving duidelijk echt niet meer de baas kon.
Maar...eigenlijk vind ik ook dat de mensen om haar heen, zoals haar manager, haar nooit meer het podium op hadden moeten laten gaan in haar toestand.
Hoewel Amy Winehouse misschien zeer zwaar onder de verdovende troep op het podium stond en niet meer wist waarmee ze bezig was, heb ik het idee dat, nadat zij de laatste keer is uitgejouwd, er misschien wel iets in haar "geknapt" is.
Deze vrouw had duidelijk problemen en eigenlijk had zij zwaar hulp nodig.
Nu kunnen we allemaal heel gemakkelijk met ons vingertje wijzen van "had ze maar langer in de afkickkliniek moeten blijven"...of..."dan had ze maar hulp moeten accepteren" of i.d., maar....als je zover heen bent met je verslaving, dan heb je waarschijnlijk geen eigen wil meer. Dan is juist die omgeving, zoals die manager, zo ontzettend belangrijk voor je dat ze je tegen bepaalde dingen beschermen!
Natuurlijk moet er geld verdiend worden, maar....in sommige gevallen vind ik dat je als manager mede verantwoordelijk bent, als je ziet dat iemand diep ongelukkig is en als iemand zichzelf zo in de vernieling helpt en je laat zo iemand gewoon optreden.
Eigenlijk was het gewoon in- en intriest dat in feite de hele wereld Amy Winehouse zo heeft zien aftakelen. Min of meer had ik, net als vele anderen, al het voorgevoel dat het slechts een kwestie van tijd was dat er iets ergs met Amy Winehouse zou gebeuren. Helaas is dat voorgevoel uitgekomen.

Amy Winehouse werd 27 jaar. Een getal dat we op 1 of andere manier vaker bij overleden rock artiesten tegenkomen; Jimi Hendrix, Janis Joplin, Brian Jones (Rolling Stones), Kurt Cobain (Nirvana), Jim Morrison (The Doors). Allemaal overleden op slechts 27 jarige leeftijd.

Een ander ding dat Amy Winehouse, denk ik, gemeen heeft met dit rijtje overleden artiesten, is dat ze allemaal een zeer kortstondige succesvolle carrière hadden, maar....dat ze vele jaren na hun dag van overlijden, nog steeds wereldwijd iconen zijn gebleven en dat hun muziek nog steeds regelmatig gedraaid wordt en dat hun muziek aan diverse generaties, jong en oud, nog steeds verkocht wordt.
Ik heb het voorgevoel dat dit ook met Amy Winehouse gaat gebeuren.
Amy Winehouse bracht feitelijk slechts 2 albums uit, maar...met die 2 releases heeft zij zo'n onuitwisbare indruk achtergelaten, dat ik denk dat wanneer we misschien 20...30...of misschien zelfs 40 jaar verder in de tijd zijn, dat we dan nog steeds muziek van Amy Winehouse veelvuldig op de radio zullen horen en wellicht dat mijn kleinkinderen zelfs zullen weten wie Amy Winehouse was. Ik ben er bijna van overtuigd dat Amy Winehouse over pakweg 40 jaar nog steeds een legende is gebleven!

Amy Winehouse was, ondanks haar drank- en drugsmisbruik, een zeer getalenteerde soul- en jazz zangeres. Wat je van haar aan muziek hoorde, dat was gewoon GOED! Daar was muzikaal gezien gewoon geen enkele speld tussen te krijgen! Wat is het daarom ongelooflijk triest dat we wereldwijd hebben toegekeken hoe Amy Winehouse zichzelf de vernieling in hielp.

Gisteren, zaterdag 23 juli 2011, werd zij dood aangetroffen in haar Londense flat.
Het zou kunnen zijn dat ze wellicht reeds een dag eerder is overleden.
Een officiële doodsoorzaak is nog niet vastgesteld of bekend gemaakt op dit moment van schrijven, maar naar alle waarschijnlijkheid heeft de zangeres een overdosis genomen. Dit kun je veroordelen...je kunt zeggen "eigen schuld"....je kunt zeggen "dat doet ze toch zelf?" Ja...aan 1 kant zit er misschien een kern van waarheid in, maar....toch vind ik aan de andere kant dat we niet zomaar mogen oordelen over iemand. Misschien heeft Amy Winehouse zichzelf zo gekwetst gevoeld, dat ze niet meer verder wilde in dit leven. En dat is triest! Echt heel erg triest! Je gunt het je ergste vijand niet dat iemand zich zo diep ongelukkig een wellicht ook eenzaam voelt.

Als er een hiernamaals bestaat...dan hoop ik dat Amy nu op een betere plek is, waar ze zich veilig voelt en waar er zowel geen fysieke als geestelijke pijn meer is, dat ze op een plek is waar zij nu eeuwige rust heeft.

En nu nog maar een keertje keihard haar album "Back to black" uit de speakers laten knallen....

Another legend is born. Rest in peace, Amy Winehouse.

YouTube: Amy Winehouse - Rehab (official videoclip);

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

After The Silence

After The Silence
After The Silence Official Website

After The Silence

After The Silence
After The Silence heeft eindelijk toetsenist! Schrijf je in voor de ATS nieuwsbrief via newsletter@afterthesilence.nl.

After The Silence MySpace

After The Silence YouTube

After The Silence Hyves

Muziek is een mantra voor de ziel

Muziek is een mantra voor de ziel
"Muziek is een mantra voor de ziel. Het is therapeutisch. Net als eten is het iets dat ons lichaam nodig heeft." (Michael Jackson)

Bergkaarten