donderdag 9 juni 2011

Iron Maiden Live @ Gelredome Arnhem woensdag 8 juni 2011

Nog een beetje "brak" na een nacht met veel te weinig slaap.... Echter onze zoon van 13 had de avond van zijn leven gisteren. Al geruime tijd is zijn slaapkamer behangen met posters, vlaggen, kalender e.d. van de Britse hardrockband Iron Maiden en ook in zijn kledingkast zijn enkele Iron Maiden T-shirts terug te vinden.
Ik heb bijna geen blijer kind gezien dan toen ik hem een aantal maanden terug vertelde dat we toegangskaartjes hadden gekocht voor het Iron Maiden concert, dat gisteren op 8 juni in het Gelredome te Arnhem plaats heeft gevonden.
Blijkbaar was onze zoon niet de enige "jeugdige" concertbezoeker gisteren, want ik heb aardig veel "jong grut" voorbij zien lopen dat beslist een aantal jaartjes jonger was dan onze puberende zoon. Kinderen vanaf misschien hooguit 7 á 8 jaar liepen er met glunderende oogjes rond. Vooral het moment waarop, tijdens het live-concert, de levensgrote Iron Maiden mascotte "Eddie" op het podium verschijnt, geeft bijna Efteling-achtige taferelen en de kinderen vinden het schitterend.... Maar...datzelfde geldt eigenlijk ook voor de wat "grotere" kinderen die ruimschoots de 40 gepasseerd zijn ;-)
Het voorprogramma werd opgeluisterd door de (eveneens Britse) band "Rise To Remain", met op leadvocals "Austin Dickinson"....inderdaad.....de in 1990 geboren zoon van Iron Maiden zanger Bruce Dickinson! In de muziek van deze band waren af en toe ook gitaarpartijen te horen die soms enigszins aan Iron Maiden deden denken, maar voor wat betreft muzikale stijl zat de muziek toch iets meer in de richting van bijvoorbeeld een (andere Britse) band als Bullet For My Valentine.
Het geluid van de band was, op zijn zachtst gezegd, erbarmelijk. Dat lag absoluut niet aan de band, maar het zaalgeluid was absoluut "too much", te veel overstemd, te veel "door dreunen" van de basgeluiden, het bandgeluid in de zaal was dus helaas niet in balans. Dat is jammer, want de band speelde absoluut strak (de drummer en gitarist sprongen er voor wat ons betreft echt uit) en gaf een goede show weg. We hoopten dat het "slechte zaalgeluid" zich niet zou voortzetten tijdens het Iron Maiden concert....

Uiteindelijk was het moment daar waar wij voor gekomen waren: Iron Maiden!
De tour van de Britse band is vernoemd naar hun laatste album "The Final Frontier" en het concert werd dan ook, middels videobeelden op grote schermen en een lichtshow, aangevangen met "Satellite 15", de intro van het Final Frontier album. Dit intro is op het album eigenlijk al enigszins "langdradig" (is onze mening) en...tijdens het live-concert was dit eigenlijk van hetzelfde laken een pak. Voor ons gevoel begon het concert dus eigenlijk pas echt toen de bandleden zelf op het podium verschenen en de titelsong van hun Final Frontier album inzetten.

Tijdens het concert lag duidelijk de nadruk op het spelen van "nieuwe nummers", maar aan de reacties van het publiek te merken was het toch duidelijk dat men toch met name gekomen was om de "klassiekers" van de band te horen.
Toen de band de klassieker "2 Minutes to midnight" inzette, schoten mijn man (tevens gitarist van mijn band After The Silence), onze zoon en ik eventjes in de lach, en we grapten dat Iron Maiden dit nummer natuuuuurlijk "gejat" heeft van ons After The Silence nummer "King of Hate" ;-) (een nummer dat eigenlijk al stamt uit de tijd van onze voormalige band  "Septic Child")
Andere klassiekers als "The Trooper" en "Fear of the Dark" (een nummer dat zeer enthousiaste reacties opleverde en waardoor het zittende publiek op de tribunes zelfs ging staan!) gingen erin als koek, evenals het nummer "Iron Maiden" (voor mensen die niet bekend zijn met Iron Maiden, het betreft inderdaad een nummer dat vernoemd is naar hun eigen bandnaam), "The Evil that man do" en "Running Free". Een absolute uitsmijter van de avond was natuurlijk de klassieker "The number of the beast".
Toch zijn er ook minstens 2 klassiekers die wij absoluut gemist hebben tijdens de setlist van gisterenavond, namelijk "Wasted Years" en....een nummer dat eigenlijk, vinden wij, gewoon niet mag ontbreken is "Run to the hills", dus...dat was op zich wel jammer dat juist deze nummers niet voorbij kwamen. Ondanks dit kleine minpuntje was de show van Iron Maiden er eentje om je vingers bij af te likken!

Gisteren werden de heren van Iron Maiden door de NOS nog gebombardeerd tot "bejaarde rockers"..... Ondanks dat Bruce Dickinson (zang, 07/08/1958), Dave Murray (gitaar, 23/12/1956), Adrian Smith (gitaar, 27/02/1957), Janick Gers (gitaar, 27/01/1957), Steve Harris (bas, 12/03/1956) en Nicko McBrain (drums, 05/06/1952) misschien niet zo "piep" meer zijn, was er gisterenavond bar weinig te merken van een "bejaardensoos"!
De band komt nog steeds zeer energiek en springlevend over en deed de grondvesten van het Gelredome schudden!
Ondanks dat zanger Bruce Dickinson zeer binnenkort de leeftijd van 53 jaar behaalt, maakte hij een duidelijk "afgetrainde" indruk en de bewegingen die hij op het podium maakte hadden bijna iets weg van een "Capoeira"-achtige vecht-dans. Bruce Dickinson hanteert zeer zeker een gedegen zangtechniek, want dat zie ik (uit persoonlijke ervaring) aan de manier waarop hij de "klinkers/medeklinkers" van de songteksten pakt. Het klinkt misschien gek, maar....ik vind zelfs dat de zangtechnieken Bruce Dickinson in de loop der jaren sterk verbeterd zijn. Vooral nu hij iets "ouder" wordt, zie ik duidelijk dat hij "leunt" op zijn technieken.
Volgens anderen zingt Bruce Dickinson niet meer met zoveel "overgave" als pakweg 20 jaar geleden, maar...ik denk dat hij daarentegen wel veel beter technisch verantwoord is gaan zingen en bovendien vind ik dat hij nu veel minder "valse noten" laat vallen, iets dat pakweg 20 jaar geleden nog wel eens het geval was tijdens live concerten.
En dan terugkomend op het "bejaarde rockers" verhaal van de NOS....voor een stelletje "ouwe lullen" hebben de heren van Iron Maiden gisterenavond anders wel een topprestatie geleverd met een non-stop show van anderhalf uur! Ik geef het je te doen... N.a.v. het concert van gisteren kunnen wij van deze kant absoluut beamen dat Iron Maiden als band nog lang niet is uitgeblust!

Tja....of de heren over pakweg 10 jaar nog steeds zo energiek rondhuppelen en dezelfde geoliede rockmachine laten zien als gisteren het geval was, durf ik niet te zeggen. Bruce Dickinson ging wat vaker "backstage" dan we van hem gewend waren, misschien om op adem te komen? Drummer Nicko McBrain zette af en toe iets te vroeg in en/of vertrok met zijn drumstel ineens met de sneltrein, waardoor Bruce Dickinson af en toe moeite had om het plotseling onverwachte versnelde tempo bij te houden, maar dat deert allemaal niet. Wij zijn gisterenavond getuigen geweest van een groot stuk Rock legende en we zijn misschien nog een beetje brak, maar het was het allemaal absoluut meer dan waard!

Op verzoek van de fotograaf, zijn alle in Arnhem gemaakte foto's die bij deze blog gepubliceerd stonden, verwijderd! 
De huidige gepubliceerde concert foto's zijn afkomstig van FLICKR - Fotograaf: Mike Lawrence (Creative Commons-licensed content, dus de foto's mogen met naamsvermelding gepubliceerd worden.
De foto's betreffen helaas geen foto's van het concert in Arnhem, maar....wellicht geven de foto's toch een kleine impressie van hoe het concert in Arnhem geweest is....)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

After The Silence

After The Silence
After The Silence Official Website

After The Silence

After The Silence
After The Silence heeft eindelijk toetsenist! Schrijf je in voor de ATS nieuwsbrief via newsletter@afterthesilence.nl.

After The Silence MySpace

After The Silence YouTube

After The Silence Hyves

Muziek is een mantra voor de ziel

Muziek is een mantra voor de ziel
"Muziek is een mantra voor de ziel. Het is therapeutisch. Net als eten is het iets dat ons lichaam nodig heeft." (Michael Jackson)

Bergkaarten