vrijdag 11 november 2011

Selamat tinggal (vaarwel) Andy Tielman (Tielman Brothers) 30/05/1936 - 10/11/2011

In memoriam
Andy Tielman
Makassar, Celebes (Indonesië), 30 mei 1936 - † Amsterdam, 10 november 2011

Op het moment dat ik deze "in memoriam" schrijf, klinkt er op de achtergrond de cd "Memories of Elvis" door de geluidsspeakers, gezongen en uitgevoerd door zanger/gitarist Andy Tielman.
Zoals u misschien wel weet ben ik namelijk een redelijk groot Elvis Presley liefhebber.
Elvis Presley is natuurlijk wereldwijd bepalend geweest om de Rock & Roll muziek populair te maken bij het grote publiek. Toch hebben we het in Nederland, naast Elvis Presley, ook voor een groot deel aan Andy Tielman te danken dat de "Rock & Roll" in de jaren 50 naar dit land gehaald werd. Eind jaren 50 waren de "Tielman Brothers" namelijk 1 van de eerste bands die hier succes hadden met Rock & Roll muziek en in de jaren 50 en 60 waren zij immens populair. Tevens waren zij de grondleggers van de "Indo-Rock" in Nederland. Naast Nederland trad de groep ook internationaal veel op. Andy Tielman was min of meer de "blikvanger" van de groep. Eind jaren 60 besloot Andy Tielman "solo" verder te gaan.

Andy Tielman werd geboren op 30 mei 1936 in Makassar op het eiland Celebes in Indonesië. Samen met zijn broers is hij muzikaal actief als Timor Brothers en de Four T's. In 1956 verhuist het gezin naar Breda, en even later naar Den Haag.

Andy Tielman was een poosje in de vergetelheid geraakt, maar in de jaren '80 kwam hij weer in de belangstelling te staan als artiest.

In 2005 werd Andy Tielman benoemd tot "ridder in de Orde van Oranje-Nassau"!

Andy Tielman had al een aantal jaren maagkanker. Hierdoor moest hij in 2009 zijn tournee door Nederland afzeggen. In datzelfde jaar werd ook nierkanker bij hem geconstateerd.

Gisteren, donderdag 10 november 2011, overleed Andy Tielman op 75-jarige leeftijd.
Op vrijdag 18 november a.s. zal vanaf 15.15 uur de crematie plechtigheid plaatsvinden in de grote aula van het crematorium Ockenburg in Den Haag. De familie van Andy Tielman heeft laten weten dat fans en andere belangstellenden welkom zijn om vrijdag afscheid te komen nemen. Het lichaam van Andy Tielman zal de aarde in "stijl" verlaten, want de ceremonie zal in het teken van Rock & Roll staan!

Selamat tinggal....oftwel...vaarwel....Andy Tielman!

YouTube: Andy Tielman - Guitar Boogie;


YouTube: Tielman Brothers - The Tielman brothers;


YouTube: Tielman Brothers - black eyes (1960);


YouTube: Tielman Brothers - Java guitars;

2 opmerkingen:

  1. Geschrokken van het overlijden van Andy!! Wij hebben genoten en blijven genieten van zijn muziek, alle familie en bekenden heel veel sterkte met dit grote verlies.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. tja,muziek uit mijn tijd,heb ze al zien spelen in het kurhaus (scheveningen)als ze even op dreef waren,geweldig maar de tijd schrijdt voort,maar deze muziek blijft bestaan,is niet meer weg te denken,maar wie kan mij weg wijs maken,ik zoek deze muziek zonder zangstem om,mee te zingen,op feestjes etc,om ook de mensen om mij heen,te laten horen,he dit is van de tielmans,dan blijft het in de herinnering,dat moet gewoon niet laten vervagen,wie weet watof waar ik dit kan kopen graag johan drabbe 06-40148794 bij voorb hartelijke dank,(voormalig bassist van CS 65)

    BeantwoordenVerwijderen

After The Silence

After The Silence
After The Silence Official Website

After The Silence

After The Silence
After The Silence heeft eindelijk toetsenist! Schrijf je in voor de ATS nieuwsbrief via newsletter@afterthesilence.nl.

After The Silence MySpace

After The Silence YouTube

After The Silence Hyves

Muziek is een mantra voor de ziel

Muziek is een mantra voor de ziel
"Muziek is een mantra voor de ziel. Het is therapeutisch. Net als eten is het iets dat ons lichaam nodig heeft." (Michael Jackson)

Bergkaarten