vrijdag 19 november 2010

HOUD CONCERT-, THEATER-, EVENEMENTENBEZOEK BETAALBAAR!!!!!!


HOUD CONCERT-, THEATER-, EVENEMENTENBEZOEK BETAALBAAR!!!!!!

Gisterenavond, 18 november 2010, trad de wereldberoemde Amerikaanse zanger Prince op in het Gelredome in Arnhem. Het goedkoopste concertkaartje kostte maarliefst € 70,76 (hier kwamen nog bespreekkosten e.d. bij!)
Op zondag 21 juni 1987 bezocht ik een concert van diezelfde zanger Prince in stadion Galgenwaard te Utrecht voor "slechts" 37 GULDEN en 50 cent!! Er is in de loop der jaren dus zeerzeker iets veranderd!

Volgend jaar op 8 juni 2011 zal de beroemde Britse hardrockband Iron Maiden een concert geven in Nederland, ook in het Gelredome te Arnhem.
Het goedkoopste kaartje kost maarliefst 79 euro!
Met bespreekkosten, verzendkosten en alles erbij komt de totaalprijs van zo'n kaartje neer op 92,50 euro!!! Wanneer je dit zou omrekenen naar guldens, kom je op F 203,84 per kaartje!!! Vergeleken met de prijs die ik er in 1987 voor betaald heb, dus zo'n F 166,34 verschil!!

Het komt er dus eigenlijk op neer dat de kaartjes van concerten op dit moment al heel erg duur zijn en op dit moment is het voor veel mensen (zoals ik, met een gezin/kinderen, hypotheek, "normaal" inkomen etc.) dus al min of meer financieel niet meer te doen om naar een concert te gaan, want dat is onbetaalbaar geworden!

En...als we ervan uitgaan dat de plannen van het nieuwe kabinet door zullen gaan, dan...is het waarschijnlijk straks alleen voor de "elite" onder ons nog mogelijk om naar concerten en andere evenementen te gaan!

De BTW op een concert- of theaterkaartje is nu nog 6 procent.
Dat wil het kabinet dus gaan verhogen met 13 procent, dus straks wordt er op een concertkaartje maarliefst 19% BTW berekend! Een kaartje van € 23,= zal € 25,82 en een kaartje van € 45,= zal € 50,52 gaan kosten, een prijsstijging van maarliefst 12,3%.

Daarbij wil het nieuwe kabinet ook nog eens 220 miljoen euro gaan bezuinigen op kunst en cultuur.

De popzalen, de theaters, én de bands, theater- en dansgroepen die deze kleinere zalen bespelen worden het hardst getroffen. Juist de plekken waar de bron ligt voor nieuwe cultuur als spiegel van de maatschappij, waar baanbrekende maatschappelijke trends en opinies als eerste gesignaleerd worden.

Iemand Twitterde naar mij: "Die BTW verhoging op 'kunst' en 'cultuur' werd de hoogste tijd. Is nooit een 'eerste levensbehoefde' geweest!"
Sorry, ik kan niet in 140 Twittertekentjes een reactie hierop geven, daar heb ik toch even iets meer tekst voor nodig. In ieder geval ben ik het absoluut NIET met die persoon eens!! Dit vergt een hele lange uitgebreide discussie, die waarschijnlijk zelfs voor mijn blog te lang is.

Het bezuinigen op kunst- en cultuur, maar ook de BTW-verhoging op concert- en theaterkaartjes, betekent toch min of meer dat cultureel Nederland zal gaan verdrinken in het water dat NU al aan de lippen staat!

Nighttown Rotterdam is failliet, De Gonz in Gouda heeft het moeilijk en dreigt haar deuren te moeten gaan sluiten als het blijft gaan zoals het gaat, hetzelfde geldt voor poppodium De Kade in Zaandam. Zo zijn er in het verleden meer zalen ten onder gegaan.

Het is nu al zo dat zaaltjes liever op "safe" spelen om zoveel mogelijk publiek (en dus inkomsten) te trekken, dus zullen ze, naast een bekende band, slechts wellicht een lokaal bandje boeken, om zoveel mogelijk kosten te besparen en zoveel mogelijk "quitte" te spelen (want van "winst" is vaak al weinig sprake meer).
Bepaalde, nu al iets bekendere acts, vragen dan een entree van 10 euro, waar men zelf slechts 3% van krijgt. De rest gaat op aan de zaal, het personeel, promotie, ga zo maar door. Zalen proberen met name "winst" te creëren middels de drankomzet.

Wanneer het nieuwe kabinet haar plannen doorzet, worden die kaartjes van 10 euro dus een behoorlijk stuk duurder. Hetgeen betekent dat je een zaal waarschijnlijk niet meer helemaal gaat uitverkopen. Betekent dus dat je wellicht niet eens meer "quitte" draait als zaal.
Dit betekent dus.....dat bepaalde acts NIET meer geboekt gaan worden, omdat het "de zaal toch niets oplevert", dus.....bandjes van ver buiten de regio kunnen het straks waarschijnlijk wel helemáál vergeten???? (waar ik, als zangeres van After The Silence, totaal niet blij mee ben!!!)
Het niet meer boeken van bepaalde bands/acts, levert hoe dan ook sowieso minder concertbezoekers op voor zalen. Bezoekers denken straks wel 3 x na voordat ze hun geld uitgeven aan een "duur" kaartje en steeds meer bezoekers zullen er straks voor gaan kiezen om dan maar NIET meer naar concerten te gaan, omdat het voor hen financieel niet haalbaar meer is.

Minder bezoekers voor zalen, theaters en evenementen, betekent dus....dat evenementen straks niet doorgaan en/of afgelast gaan worden. Dat betekent minder inkomsten voor de zalen en dat betekent dat naast De Gonz in Gouda en De Kade in Zaandam, er straks nog veel meer popzalen in moeilijkheden gaan komen en wellicht hun deuren zullen moeten sluiten in de toekomst. Het zal niet alleen een mokerslag zijn voor bandjes, maar het betekent ook dat personeel dat werkzaam is bij popzalen straks zonder baan zal komen!

En....voor andere mensen is "muziek" misschien geen eerste levensbehoefte. Ik denk daar toch iets anders over.

Wijlen zanger Michael Jackson zei ooit: "Muziek is een mantra voor de ziel. Het is therapeutisch. Net als eten is het iets dat ons lichaam nodig heeft."

Dit kan ik alleen maar beamen. Veel mensen onderschatten de werking van muziek!
Mensen die in coma liggen, kunnen soms "ontwaken" wanneer zij hun favoriete muziek horen. Muziek helpt mensen emoties verwerken.
Ik merk het soms zelf ook wanneer ik me bijvoorbeeld niet zo lekker voel en ik heb dan een avondje muziek gemaakt of geluisterd, dat ik me daarna vaak veel beter voel.
Muziek helpt mensen zich beter te uiten.
Muziek verbroedert op diverse manieren; het brengt mensen tot elkaar. Muziekverenigingen en orkesten geven mensen een zinvolle invulling van hun vrije tijd, het ontspant en het levert ook sociale contacten op.
Maar hoe vaak zie je niet dat er duizenden mensen op een groot concert afkomen, die gezamenlijk met z'n allen de nummers uit volle borst staan mee te zingen, terwijl.... ze elkaar misschien op een andere manier nooit "tegemoet" zullen komen en misschien zelfs bij bijvoorbeeld een wedstrijd Ajax-Feyenoord elkaar niet kunnen luchten of zien.
En...zelf muziek maken heeft wel degelijk een positieve invloed op je lichamelijke welzijn! Als je zingt, wordt er een bepaald stofje in je hersenen aangemaakt, waardoor je jezelf beter voelt en....wanneer je jezelf misschien al enigszins "niet lekker" voelde, is dat stofje soms al voldoende om je weer "beter" te laten voelen. Dit is wetenschappelijk bewezen dat dit zo werkt!

Verder is het gewoon erg belangrijk om "cultureel erfgoed" in stand te houden en te kunnen doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen!
Muziek en theater verbreedt je manier van denken, het verbreedt je inzicht in bepaalde dingen. Fantasie, kunst, cultuur en muziek is enorm belangrijk in het vormen van je intelligentie en manier van denken!

Dus....kunst en cultuur geen eerste levensbehoefte? Daar ben ik het dus absoluut NIET mee eens!!!

Het is trouwens ook een grote schande dat belangrijke culturele dingen zoals orkesten voor radio- en televisie worden wegbezuinigd! (een Paul de Leeuw die nu, vanwege de bezuinigingen, zonder orkest van Cor Bakker zit....onbegrijpelijk!)

Maar....als die BTW-verhoging er toch door komt....dan is het wel frappant dat "kunst en cultuur", dat eigenlijk altijd vooral als een beetje een LINKSE bezigheid gezien wordt, straks.......als het voor de "gewone" burgers met een "normaal" inkomen niet meer betaalbaar zal zijn om naar een concert of musical e.d. te gaan.....steeds meer een "elite" en dus RECHTSE bezigheid zal worden???

Daarom.....als jij net als ik van mening bent dat concertkaartjes e.d. vooral BETAALBAAR moeten blijven, surf dan naar www.zegneetegendebtw.nl en teken daar de petitie!


Beide petities heb ik inmiddels getekend. Wie volgt?

Zoals een meneer net op televisie in het Journaal zei: "Theaterbezoek en/of muziek geeft de mens weer pep...geeft de mens weer moed". En zo is het!

HOUD CONCERT-, THEATER-, EVENEMENTENBEZOEK BETAALBAAR!!!!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

After The Silence

After The Silence
After The Silence Official Website

After The Silence

After The Silence
After The Silence heeft eindelijk toetsenist! Schrijf je in voor de ATS nieuwsbrief via newsletter@afterthesilence.nl.

After The Silence MySpace

After The Silence YouTube

After The Silence Hyves

Muziek is een mantra voor de ziel

Muziek is een mantra voor de ziel
"Muziek is een mantra voor de ziel. Het is therapeutisch. Net als eten is het iets dat ons lichaam nodig heeft." (Michael Jackson)

Bergkaarten