Ooit bezocht ik in 1996 een concert van de toen al 56 jarige rocklegende tijdens haar Wildest Dreams tour in Ahoy Rotterdam. Het is 1 van de beste concerten die ik ooit van mijn leven heb gezien. Ik was volledig onder de indruk van de power, de energie, de levenslust, de professionaliteit, de show, noem het allemaal maar op. Hier konden heel veel jonge artiesten nog heel erg veel van leren, dacht ik, toen al... Toen al beloofde ik mezelf: "Als ze toch nog ooit weer besluit te touren - maar die kans achte ik vanwege haar leeftijd toen eigenlijk nog vrij klein in - wil ik erbij zijn!"
Maar...toen gebeurde iets dat ik eigenlijk niet meer verwacht had, omdat de betreffende artiest inmiddels een leeftijd heeft waarop de meeste mensen "achter de geraniums zitten". De dame in kwestie ging, ondanks hoge leeftijd, toch weer touren! Ik wist niet wat ik hoorde en ik zei onmiddellijk tegen mezelf: "Daar wil ik heen!" Ik dacht dat ik nog enkele maandjes de tijd zou hebben om wat geld opzij te leggen, maar...de kaarverkoop begon al in het weekend na die aankondiging op televisie. Oeps...viel dát financieel even tegen....maar...kosten wat het kost....ik wilde erheen!
Die bewuste zaterdagochtend 31 mei 2008 zat ik ruim voor officiële verkooptijd in de startblokken om via Ticketservice online kaartjes te bestellen, maar...net als bij een eerdere poging bij het bestellen van andere kaartjes ooit voor een ander concert, kwam ik er maar niet doorheen. Ik kreeg continu de melding dat "de website te druk bezet was" (ja, vreemd hè Mojo? Dat er dus zoveel belangstelling is voor zo'n evenement....dit zal toch niet de eerste keer zijn dat dit voorkomt tijdens kaartverkoop voor populaire artiesten, dus Mojo, doe er wat aan voor wat betreft bezoekerscapaciteit en bereikbaarheid op jullie website, helemaal als jullie in de toekomst alleen nog maar online willen verkopen!). De tijd verstreek en ik kreeg het steeds benauwder. Het zal toch snotverdorie niet zo zijn dat ik al die jaren zit te wachten en dat ik er nu alsnog naast pies?
Omdat het er voorlopig niet naar uit zag dat ik erin zou slagen om via internet kaartjes te bemachtigen, ben ik toen in een "alles of niets poging" naar Free Record Shop gelopen, in de hoop dat ze daar nog kaartjes zouden verkopen. Liet dit nu toch inderdaad het geval zijn! Yes!! God bestond dus toch?
Maar...wat was die rij voor me verrekte lang....verdorie...en er was ook nog een dame die vreselijk aan het zeuren was over de aankoop van bepaalde cd's ofzoiets dergelijks......en ik had echt zoiets van "Mens, kan dat niet een andere keer?"...want...iedere seconde telde....iedere seconde werden er kaarten verkocht....ik stond me vreselijk op te winden!
Toen was ik eindelijk aan de beurt! Ja, er waren nog kaarten! Halleluja! De verkoopster probeerde me veldkaarten aan te smeren, maar...aangezien ik nogal klein van stuk ben (1.59m) leek me dat niet echt handig, daar de kans dan heel erg aanwezig zou zijn dat er, zoals gewoonlijk, dan weer zo'n lange lummel voor me zou staan, waardoor ik dan niets zou zien. De kaartjes in het veld waren ook nog eens aanzienlijk duurder en...dat kon ik financieel toch niet echt opbrengen....
Ik koos dus toch maar liever voor tribunekaarten. Die waren er gelukkig nog!
En zo stond ik op de bewuste 31 mei 2008 zowaar met kaartjes in mijn handen voor een concert op zaterdag 21 maart in het Gelredome te Arnhem van de enige echte TINA TURNER!!! Ik kon het bijna niet geloven. Die dag kon voor mij niet meer stuk! Mijn wens zou dus dan toch echt uitkomen!
Eenmaal thuis ging er natuurlijk resoluut een Tina cd in de cd speler om hem vervolgens knoerthard uit de boxen te laten knallen!
Afgelopen zaterdag 21 maart 2009 was het dan eindelijk de grote dag. Maandenlang had ik ernaar uitgekeken. Vanwege alle drukte e.d. op privé gebied de afgelopen periode had ik het ook gewoon ècht even nodig, zo'n avondje helemaal eruit....
We besloten er 's middags al wat eerder heen te gaan, zodat we lekker alles op het gemak konden doen. Eenmaal aangekomen bij het Gelredome natuurlijk allereerst naar de Official Merchandise stand gelopen om een Tina T-Shirt te kopen met tour data achterop, want dat was voor mij een absolute "musthave". Die had ik alvast binnen! (ik zag het niet zitten dit op een later tijdstip in de drukte te doen) De zon scheen heerlijk, dus we troffen het enorm. Heerlijk, genietend van het zonnetje op de stoep bij McDonalds een menu zitten verorberen.
Toen werd het toch wel tijd om het stadion in te gaan. We moesten naar ingang F. Ik was nog nooit eerder in het Gelredome geweest, maar alles vrij snel gevonden en ik moet zeggen dat de rijen mensen vrij vlot doorstroomden.
Eindelijk onze plaatsen gevonden. Om ons heen publiek van werkelijk alle leeftijden. Van mensen die absoluut onder de 25 waren tot oudere mensen met wandelstok, er liep werkelijk van alles, dus dat is erg leuk om te zien.
Oorspronkelijk zou ik met iemand anders gaan, maar dat ging niet door. Echter laat ik me dit Tina concert (dat gezien haar leeftijd toch echt wel de laatste keer zal zijn, maar ja.....dat dacht ik in 1996 ook....dus, never say never!) niet door mijn neus boren, dus mijn zoon van 11 jaar wilde graag mee. Waarom ook eigenlijk niet? Het is een voorrecht dat je als 11 jarige zo'n artiest van wereldformaat mag aanschouwen. (hij was naderhand ook super enthousiast en volledig onder de indruk dat iemand van bijna 70 jaar dit kon neerzetten, oftewel...Tina maakt indruk op mensen van alle leeftijden!)
Er was eigenlijk niet echt een voorprogramma, behalve dan dat er 2 deejays allerlei "Old school" muziek draaiden. Tja....tegenwoordig heet de muziek waarmee ik ooit opgroeide in de jaren 80 dus blijkbaar "Old school"....pfff....ik voelde me op dat moment wederom weer die "ouwe muts" die ik in een vorig blogbericht onlangs eens heb beschreven..... Het is bijna irritant dat nog eens extra bevestigd wordt dat je toch echt van een "andere generatie bent" als je bij de eerste noten van een nummer meteen al weet te noemen wie dat zingt, terwijl mijn zoon geen idee had wie de uitvoerende artiest was (en misschien meerdere mensen van onder de 25 jaar met hem?).
Toch levert het draaien van muziek voor het concert ook verrassende elementen op. Voordat de Deejays muziek draaiden voor het publiek, werd er namelijk ook al muziek gedraaid en ik hoorde een nummer dat ik nooit eerder gehoord had. Ik vond het een beetje "Eagles" achtig, maar dat was het toch niet. Aangezien je vanaf de tribune moeilijk de zaal in kunt lopen om te vragen welke muziek er wordt gedraaid, probeerde ik de regels tekst van het nummer te onthouden. Nadat de Deejays klaar waren met het muzikaal bezighouden van het publiek, kwam het nummer even later nogmaals voorbij... Flarden tekst probeerde ik op te vangen en te onthouden, zodat ik ze later misschien via Google kon intypen om te proberen te achterhalen wat dit voor nummer zou zijn. Dit is me overigens inderdaad gelukt, want thuis kwam ik er tijdens het Googlen achter dat het om het nummer "We just disagree" ging van Dave Mason, notabene 1 van de oprichters van de band Traffic! Het bleek al om een ouder nummer te gaan, maar op de avond van het Tina Turner concert maakte ik er dus voor het eerst kennis mee. Inmiddels heb ik de hele cd van Dave Mason (een "best of" cd) en het is absoluut mijn muziek, heerlijk om naar te luisteren! Af en toe doet de muziek me een beetje denken aan de Eagles, zelfs een beetje Doobie Brothers af en toe en heel soms moest ik zelfs aan Boston denken, maar ik vind de muziek fantastisch! Waar een Tina Turner concert al niet goed voor is!!
Toen was het moment van de waarheid aangekomen. De zaal werd donker...overal zag je lichtjes van camera's, want die avond zouden er ook opnames zijn voor de nieuwe Tina Turner live dvd (bof ik even!). De eerste noten van "Steamy windows" werden ingezet en toen ging het doek open. Wat een fantastische opener! De zaal ging compleet uit zijn dak toen Tina verscheen.
Onlangs heeft Tina in Engeland nog optredens moeten afzeggen vanwege griep en stemproblemen, waarna er meteen alweer geruchten kwamen over dat dit dan misschien toch wel te danken was aan de "ouderdom", maar...die kritiek werd afgelopen zaterdag vanaf de 1e seconde onmiddellijk weer van tafel geveegd! Wat een energie, 1 brok power! En dat voor een 69 jarige, doe het maar eens na!
Hier stond gewoon meer dan 50 jaar muziekgeschiedenis op het podium! Hoeveel generaties muziek is er al aan deze dame voorbij gegaan? Hoeveel heeft zij al meegemaakt in haar leven? Dat haar leven niet altijd rozengeur en maneschijn is geweest hebben we al eens kunnen opmaken aan de hand van haar levensverhaal dat ooit eens verfilmd is geweest. Een echtgenoot met losse handjes en noem het maar op. Ik kan me nog goed een interview herinneren voor de tv met 1 van haar zoons. Een volwassen kerel die nog steeds in tranen zat te vertellen wat er vroeger allemaal met zijn moeder gebeurd was, dat zijn moeder achter de deur in elkaar werd geslagen en hij als klein jongetje kon toen niets doen, de machteloosheid die hij eigenlijk nog steeds voelde, ondanks dat hij nu volwassen was. Dat heeft bij mij veel indruk achtergelaten. Nee...Tina heeft het niet altijd even gemakkelijk gehad in haar leven. Maar de levenslust die zij nu uitstraalt op haar 69e, dat is ongelooflijk! Een groot voorbeeld voor anderen. Alleen maar bewondering en respect voor zoiemand.
Meer dan 50 jaar in de muziekbusiness.... Dat de naam "Turner" (Ike) zelfs al voorkomt in het archief van het legendarische Sun Records label (het label, opgericht door Sam Phillips, waar ooit mensen zijn begonnen als Roy Orbison, Jerry Lee Lewis, Johnny Cash, Elvis Presley etc....), dat wil toch wel iets zeggen.
De kracht, de positiviteit, de energie die Tina op haar 69e uitstraalt...het is bijna niet te geloven dat deze dame in november toch echt 70 jaar wordt en....dat ook Tina Turner sterfelijk is.... Gezien haar leeftijd was ik extra gebrand op het bemachtigen van kaartjes voor dit concert, want....Tina zal beslist het eeuwige leven niet meer hebben.... Het zal waarschijnlijk toch echt wel het allerlaatste Tina concert in mijn leven zijn. Ik zou het erg sterk vinden als Tina dit over 10 jaar (achter de rollator???) nog eens zou over doen op haar 80e?? (maar ja...Jerry Lee Lewis - geboren in 1935 - treedt ook nog steeds op, hetzelfde geldt voor B.B. King, geboren in 1925....). Als je Tina op 69 jarige leeftijd nog steeds een heel stadion op zijn kop ziet zetten, als je ziet dat zij met de danspasjes naadloos aansluit op dezelfde danspasjes die gedaan worden door danseressen die qua leeftijd haar kleindochters misschien wel hadden kunnen zijn, als zij nog steeds zingt met een stem die klinkt als een klok, iemand die nog zoveel levenskracht uitstraalt....daarvan heb je bijna zoiets van : "Die mag nooit dood!" Het is soms moeilijk te accepteren dat echter ook Tina Turner ooit het tijdelijke voor het eeuwige zal verwisselen. Voorlopig wil ik daar liever nog helemaal niet aan denken.
Tijdens het concert was wel een half uur pauze ingelast en tijdens het concert werden tussendoor dansers ingezet, dus...naast omkleedmomenten, misschien toch ook wel een klein beetje "adempauze" voor een bijna 70 jarige? Het was wel duidelijk dat Tina op sommige momenten iets meer moeite moest doen dan pakweg 10 jaar geleden, maar toch.....ik heb alleen maar groot respect voor iemand die op deze leeftijd zo'n spektakel op zo'n grandiose wijze nog steeds weet te bewerkstelligen!
Hoogtepunten waren o.a. de uitvoeringen van "River Deep Mountain High" (die ouwe krakers gaan er nog steeds in als koek!), "Help" van The Beatles, "Jumping Jack Flash" van The Rolling Stones (met videobeelden van Mick Jagger op het achtergrondscherm) en uiteraard ook "Proud Mary", die absoluut niet mag ontbreken en het nummer waarbij iedereen uit zijn dak gaat!
Veel muzikanten van de vorige tour deden nu weer mee in Tina's band, o.a. John "Music was my first love" Miles als gitarist.
Zelfs nu, enkele dagen na het concert, spreekt mijn 11 jarige zoon enthousiast over het concert, dus...het heeft sowieso indruk gemaakt. De release van de dvd schijnt in september 2009 te zijn. We kunnen bijna niet wachten! Dit concert kan in ieder geval niemand ons meer afpakken.....
vrijdag 27 maart 2009
donderdag 12 maart 2009
Mijn Platenkast: The Eagles - Long out of Eden Limited 2 LP set 2007 (12-03-2009)
Sinds afgelopen maandag heb ik hem in huis: de limited 2 LP set "Long out of Eden" (release datum: 23 November 2007) van de legendarische Amerikaanse groep The Eagles (en ik hou van The Eagles!). Op dit moment bestaat The Eagles uit Glenn Frey, Joe Walsh, Timothy Schmit en Don Henley. Long out of Eden is in 2007 het eerste studio album van The Eagles sinds 28 jaar daarvoor (in 1994 kwam nog wel het live album Hell Freezes Over uit. Dit bevatte 4 nieuwe studio tracks en 11 tracks opgenomen tijdens een live concert opgenomen voor een MTV special).
Tracklisting
Record 1
No more walks in the wood
How long
Busy being fabulous
What do I do with my heart
Guilty of the crime
I don't want to hear any more
Waiting in the weeds
No more cloudy days
Fast company
Do something
You are not alone
Record 2
Long road out of Eden
If I dream there was no war
Somebody
Frail grasp on the big picture
Last good time in town
I love people to watch a woman dance
Business as usual
Center of the Universe
It's your world now
Ja, je leest het goed: LP (vinyl) set i.p.v. het album op CD.
Ik had het album reeds op cd, maar stiekem wilde ik het album toch ook op vinyl horen en daarom dus ook dit album op vinyl ergens op de kop getikt (via het buitenland, omdat het buitenland, vreemd genoeg, nog steeds vaak vele malen goedkoper is dan Nederland!).
Het aanschaffen van The Eagles op vinyl was en is een goede keuze! Sommige bands zijn gemaakt voor vinyl! Wat een enorm warme volle sound op vinyl in vergelijking tot hetzelfde album op cd!
Alleen al aan de hand van de stevige kwaliteit van het materiaal dat voor het vervaardigen van de LP hoes (Die je kunt openklappen! Wat een plezier!) is gebruikt is meteen al duidelijk dat we met een wereldband te maken hebben. ART WORK is goed verzorgd en ook de labels op het vinyl zelf ziet er schitterend verzorgd uit!
Er zijn inmiddels al een hoop meningen over dit album geleverd. Het zou "niet vernieuwend" zijn en de band zou op "safe" spelen. Tja....in zekere zin misschien wel waar, maar....het hangt er natuurlijk ook een beetje vanaf hoe je er zelf tegenaan kijkt en hoe je ermee omgaat. Ik denk dat je moeilijk kunt verwachten dat de Eagles na zoveel jaren nog ècht iets nieuws zullen maken of een totaal andere muzikale weg zouden gaan inslaan. Je kunt je ook afvragen of het overgrote deel van alle Eagles fans dit ook zou accepteren. Over het algemeen verwacht men waarschijnlijk toch het oude vertrouwde Eagles geluid en dat is ook waaraan de band voldoet. What you see...of eigenlijk "hear" in dit geval....is what you get.
Het is eigenlijk bijna hetzelfde als met een band als bijvoorbeeld AC/DC...die maken in wezen ook al tientallen jaren "precies dezelfde plaat" (precies hetzelfde, maar dan anders...). Je weet wat je kunt verwachten. Zelf heb ik daar niet zulke problemen mee.
Echter ondanks het "vertrouwde" Eagles geluid is dit album wel wat meer toegespitst op de samenzang en wat minder op de catchy gitaarpartijen e.d. (zoals bijvoorbeeld op Hotel California), maar dat mag bij mij persoonlijk echt de pret niet minder drukken. De volumeknop bij het draaien van dit album dus flink omhoog en gaan!!!
Over het algemeen vind ik de 1e LP wat "sterker" qua nummers dan de 2e LP, maar dat kan natuurlijk puur een kwestie van smaak zijn dat ik dat vind.
De 1 LP begint met "No more walks in the wood" met een geweldige samenzang in de traditie van Crosby, Stills, Nash & Young. Vervolgens knalt dan het nummer "How Long" (in de sfeer van "Take it easy", maar dan nog net ietsje steviger) uit je speakers....je volumeknop moet dan eigenlijk nog nèt weer een tandje harder....lekker hoorrrr!!!! (Het nummer "How Long" - eigenlijk een cover van J.D. Souther - speelde de band al vrij lang live, maar het nummer was nooit eerder op cd/lp opgenomen)
Eagles - How Long - Long Road Out Of Eden:
In "Busy being fabulous" heeft Don Henley de solo zang voor zijn rekening gekregen en dat klinkt dus nog steeds ijzersterk, zoals al zoveel jaren.
Met het nummer "What Do I Do With My Heart" krijgen we weer een prachtige ballade te horen zoals we gewend zijn van de Eagles.
In "Guilty Of The Crime" weer een prachtige rol weggelegd voor Joe Walsh (wat is die man opgeknapt sinds het gastoptreden dat hij enkele jaren terug gaf bij een concert van o.a. gitaristen Joe Satriani, Steve Vai, Brian May (Queen) etc. in Sevilla, toen hij als een oude hippie....waarschijnlijk....stomdronken op het podium stond en er van een serieus optreden eigenlijk nog weinig sprake was...maar wel leuk om te zien!).
Vervolgens 1 van mijn favoriete nummers op het album "I Don't Want To Hear Any More" met solozang van Timothy Schmit. Een echt Eagles nummer in de traditie van Timothy Schmit, dat ook prima op de Hell Freezes Over cd had gepast. Prachtige melodylijnen en prachtige zangpartijen. Heerlijk relaxed nummer.
Ook op de rest van de LP zijn prachtige nummers te vinden in die typische Eagles country/pop/rock stijl, al moet ik dus wel toegeven dat ik, zoals ik al zei, de 1e LP iets sterker vind qua nummers dan de 2 LP, maar voor de rest echt een prima Eagles album!
Er zijn mensen die zich "bekocht" voelen na het kopen van het album, maar daar heb ik absoluut geen last van. Je weet van te voren wat je kunt verwachten in feite en wat je dan ook daadwerkelijk krijgt. Echt nieuwe muzikale ontwikkelingen lagen ook zeerzeker niet in mijn verwachtingen, maar misschien dat andere mensen dit dus blijkbaar wel hadden? Het hangt dus, blijkbaar, een beetje af van je eigen verwachtingen en hoe je jezelf opstelt hoe je tegenover dit Eagles album staat.
In ieder geval staat de band na zoveel jaren nog steeds garant voor mooie melodieën, mooie samenzang, harmonieën, kwalitatief goede muziek gemaakt door kwalitatief zéééér goede muzikanten! Het klinkt altijd weer als een klok!
Eagles - How Long (videoclip):
woensdag 11 maart 2009
Wim Sonneveld - Theatervoorstelling Sonneveld voor altijd (11-03-2009)
Misschien ken je de Friese band "De Kast" nog, van o.a. het bekende nummer "In nije dei"?
Voormalig "De Kast" zanger Syb van der Ploeg zal in het najaar van 2009 in de huid kruipen van de 35 jaar geleden overleden cabaretier Wim Sonneveld. Er komt een theatertour, genaamd "Sonneveld voor altijd", die in het najaar van start zal gaan en omvat 80 shows door geheel Nederland. In deze theatertour zingt Syb van der Ploeg nummers die door Sonneveld beroemd zijn gemaakt. Anderen die aan de show meewerken zijn o.a. Trudy Labij, Roberto de Groot, Suzan 'Evita' Seegers en verteller Frits Sissing. Zo melden diverse media...
Een liedjesvoorstelling over Wim Sonneveld dus....
Afgelopen week zond de KRO een documentaire uit over Wim Sonneveld, die ik natuurlijk heb bekeken. Natuurlijk veel oude bekende beelden voorbij zien komen, maar vanwege mijn eigen Utrechtse achtergrond extra leuk om inderdaad beelden van Lombok voorbij te zien komen en de Augustinuskerk in Utrecht. Allemaal herkenbare beelden.
Maar...waarom die "Syb van der Ploeg" ineens telkens in beeld kwam, wanneer diverse bekende Nederlanders commentaar gaven op het fenomeen Sonneveld, dat kon ik in eerste instantie niet helemaal plaatsen. Ik had toen ook nog niet van de aankomende theatershow gehoord.
"Hmmm"....Syb van der Ploeg? dacht ik..... Is hij liefhebber van Sonneveld? Waarom zit hij speciaal in die documentaire uitzending? "Nou ja, het zal dan wel....", dacht ik. Pas later werd duidelijk dat er een nieuwe theatershow zou komen en dat Van der Ploeg hieraan zou meewerken... "Ach, zit dat zo!", dacht ik...
Maar...."Syb van der Ploeg" in de rol van Sonneveld? Hmmm....bij dat idee moest ik toch eventjes flink wennen en eerlijk gezegd moet ik dat nog steeds....
Krijgen we dan straks "Het Dorp" gepresenteerd met een enigszins Fries accent? Vind ik dit dan wel mooi? Was mijn onmiddellijke gedachte toen. Ik weet het niet....eerst zien/horen, dan geloven?
De tekstschrijver van het nummer, Friso Wiegersma, vertelde ooit in een interview dat er niet zoiets als een bepaalde heilige code op het nummer zit of zoiets dergelijks, dus....andere interpretaties van het nummer vond hij prima.
Op zich kan ik me daar ook wel in vinden, want het is een teken dat het nummer nog steeds onder de mensen leeft, ook onder jongere mensen. Je moet een nummer eigenlijk dan ook gewoon helemaal nooit "heilig" verklaren en in principe zou iedereen vrij erin moeten kunnen zijn om zijn of haar versie ervan te maken, zoals enkele jaren terug cabaretgroep "De Vliegende Panters" een geheel eigen interpretatie van "Het Dorp" deed....
De Vliegende Panters - Hype - Het Dorp:
En...toch....er zijn mooie interpretaties en er zijn interpretaties die iets minder in mijn smaak vallen. De versie van de Vliegende Panters is op zich heel knap gedaan, maar...ik merk toch dat het niet hetzelfde in mij los maakt als wanneer ik de versie van Sonneveld zèlf hoor.
Op YouTube kun je diverse filmpjes rondom "Het Dorp" vinden en door diverse mensen uitgevoerd. Op zich is de uitvoering van "Evita" kandidate Marleen ook heel geslaagd (ook frappant dat juist ook Willem Nijholt in de jury zit, die vroeger vaak met Wim Sonneveld heeft gewerkt in shows):
Marleen - Evita - Het Dorp:
Toch is de interpretatie van Marleen vrij "musical" achtig, vind ik en ik weet eigenlijk nooit zo erg wat ik met "musical" achtige zang aan moet (alhoewel ik een Pia Douwes dus wel een fantastische zangeres vind!).
Dezelfde ervaring had ik toen ik de oude vertrouwde "Ti-Ta Tovenaar" liedjes, iets waar ik hele goede jeugdherinneringen aan heb, ineens op een "musical" achtige manier vertolkt hoorde worden, toen er speciaal voor de Efteling ineens een heuse Ti-Ta Tovenaar" voorstelling kwam. De "extra langere uithalen" in zinnen in liedjes....iets dat in de oorspronkelijke versie natuurlijk totaal niet aan de orde was....ik moet er persoonlijk altijd heel erg aan wennen en ik weet eigenlijk ook niet of ik het altijd wel mooi vind. Een nummer kan soms ook "te netjes" gezongen worden, als je begrijpt wat ik bedoel en als een nummer "mooi" is, zit hem dat niet altijd persé in de "netheid" van de uitvoering van nummers. Soms is iets "minder gepolijst" toch nèt even iets mooier, als je begrijpt wat ik bedoel.... Maar goed, daar kun je natuurlijk uren lang van mening over verschillen. Gelukkig houden we niet allemaal van hetzelfde, dat zou behoorlijk saai zijn.
Wat ik trouwens wel heel mooi vond, is het filmpje van een draaiorgel dat "Het Dorp" speelt. Fantastisch!! En op 1 of andere manier hoort het draaiorgel ook zo heel erg bij Wim Sonneveld (Willem Parel....Daar is de orgelman...etc.). Misschien dat ik deze uitvoering op dit draaiorgel daarom persoonlijk ook wel heel erg kan waarderen! Het filmpje insluiten op deze pagina is helaas niet mogelijk, omdat de code hiervoor niet beschikbaar is, maar het filmpje is wel te zien via de volgende link: http://www.youtube.com/watch?v=KZYNiJ1Fvkc.
Toch blijf ik altijd het meest gefascineerd door de uitvoering van Wim Sonneveld. Nu heb ik eigenlijk sowieso zelf altijd dat het net is of je de tv als het ware wordt ingetrokken als Wim Sonneveld erop is, maar....met "Het Dorp" heb ik dat helemaal! De uitvoering die Wim Sonneveld deed in de show van Ina van Faassen is zó ontzettend mooi gedaan! Heel emotioneel gezongen, de adamsappel van Wim Sonneveld die je ziet bewegen tijdens het zingen....alsof Sonneveld echt helemaal in het liedje zelf zit, de omgeving vergeet en als het ware zijn "ziel" bloot geeft. Dát is wat mij vooral aanspreekt in die beelden:
Wim Sonneveld - Het Dorp:
Maar dan....Syb van der Ploeg....in de huid van Sonneveld.....??? Kan Van der Ploeg ook op die treffende wijze die nummers van Sonneveld vertolken en dan in het bijzonder "Het Dorp"??? Gaat hij hem solo zingen, of wordt het gezongen door de hele cast van de show? De tijd zal het leren... Ik kan nooit iets beoordelen voordat ik ook ooit maar 1 noot gehoord heb, dus...ik wacht het keurig af.
Kan Syb van der Ploeg diezelfde gevoelige snaar raken zoals Wim Sonneveld met Het Dorp? Dat denk ik dus zeerzeker van wel! Enkele jaren terug had De Kast het nummer "Hart van mijn gevoel". Prachtig nummer en prachtige tekst!
De Kast - Hart van mijn gevoel (Officiele videoclip):
Het enige punt blijft....het Friese accent tijdens het zingen... Bij "De Kast" heb ik dat nooit zo als "issue" ervaren, omdat het op 1 of andere manier bij zo'n Friese band past die dan ook in Fries dialect nummers brengt. Maar....een Fries accent in Sonneveld nummers? Daar moet ik mijn gedachten nog eens over laten gaan of ik dat dus wel mooi zou vinden.... Maar zoals ik al zei, de tijd zal het leren... Ik ben zeer benieuwd!
Voormalig "De Kast" zanger Syb van der Ploeg zal in het najaar van 2009 in de huid kruipen van de 35 jaar geleden overleden cabaretier Wim Sonneveld. Er komt een theatertour, genaamd "Sonneveld voor altijd", die in het najaar van start zal gaan en omvat 80 shows door geheel Nederland. In deze theatertour zingt Syb van der Ploeg nummers die door Sonneveld beroemd zijn gemaakt. Anderen die aan de show meewerken zijn o.a. Trudy Labij, Roberto de Groot, Suzan 'Evita' Seegers en verteller Frits Sissing. Zo melden diverse media...
Een liedjesvoorstelling over Wim Sonneveld dus....
Afgelopen week zond de KRO een documentaire uit over Wim Sonneveld, die ik natuurlijk heb bekeken. Natuurlijk veel oude bekende beelden voorbij zien komen, maar vanwege mijn eigen Utrechtse achtergrond extra leuk om inderdaad beelden van Lombok voorbij te zien komen en de Augustinuskerk in Utrecht. Allemaal herkenbare beelden.
Maar...waarom die "Syb van der Ploeg" ineens telkens in beeld kwam, wanneer diverse bekende Nederlanders commentaar gaven op het fenomeen Sonneveld, dat kon ik in eerste instantie niet helemaal plaatsen. Ik had toen ook nog niet van de aankomende theatershow gehoord.
"Hmmm"....Syb van der Ploeg? dacht ik..... Is hij liefhebber van Sonneveld? Waarom zit hij speciaal in die documentaire uitzending? "Nou ja, het zal dan wel....", dacht ik. Pas later werd duidelijk dat er een nieuwe theatershow zou komen en dat Van der Ploeg hieraan zou meewerken... "Ach, zit dat zo!", dacht ik...
Maar...."Syb van der Ploeg" in de rol van Sonneveld? Hmmm....bij dat idee moest ik toch eventjes flink wennen en eerlijk gezegd moet ik dat nog steeds....
Krijgen we dan straks "Het Dorp" gepresenteerd met een enigszins Fries accent? Vind ik dit dan wel mooi? Was mijn onmiddellijke gedachte toen. Ik weet het niet....eerst zien/horen, dan geloven?
De tekstschrijver van het nummer, Friso Wiegersma, vertelde ooit in een interview dat er niet zoiets als een bepaalde heilige code op het nummer zit of zoiets dergelijks, dus....andere interpretaties van het nummer vond hij prima.
Op zich kan ik me daar ook wel in vinden, want het is een teken dat het nummer nog steeds onder de mensen leeft, ook onder jongere mensen. Je moet een nummer eigenlijk dan ook gewoon helemaal nooit "heilig" verklaren en in principe zou iedereen vrij erin moeten kunnen zijn om zijn of haar versie ervan te maken, zoals enkele jaren terug cabaretgroep "De Vliegende Panters" een geheel eigen interpretatie van "Het Dorp" deed....
De Vliegende Panters - Hype - Het Dorp:
En...toch....er zijn mooie interpretaties en er zijn interpretaties die iets minder in mijn smaak vallen. De versie van de Vliegende Panters is op zich heel knap gedaan, maar...ik merk toch dat het niet hetzelfde in mij los maakt als wanneer ik de versie van Sonneveld zèlf hoor.
Op YouTube kun je diverse filmpjes rondom "Het Dorp" vinden en door diverse mensen uitgevoerd. Op zich is de uitvoering van "Evita" kandidate Marleen ook heel geslaagd (ook frappant dat juist ook Willem Nijholt in de jury zit, die vroeger vaak met Wim Sonneveld heeft gewerkt in shows):
Marleen - Evita - Het Dorp:
Toch is de interpretatie van Marleen vrij "musical" achtig, vind ik en ik weet eigenlijk nooit zo erg wat ik met "musical" achtige zang aan moet (alhoewel ik een Pia Douwes dus wel een fantastische zangeres vind!).
Dezelfde ervaring had ik toen ik de oude vertrouwde "Ti-Ta Tovenaar" liedjes, iets waar ik hele goede jeugdherinneringen aan heb, ineens op een "musical" achtige manier vertolkt hoorde worden, toen er speciaal voor de Efteling ineens een heuse Ti-Ta Tovenaar" voorstelling kwam. De "extra langere uithalen" in zinnen in liedjes....iets dat in de oorspronkelijke versie natuurlijk totaal niet aan de orde was....ik moet er persoonlijk altijd heel erg aan wennen en ik weet eigenlijk ook niet of ik het altijd wel mooi vind. Een nummer kan soms ook "te netjes" gezongen worden, als je begrijpt wat ik bedoel en als een nummer "mooi" is, zit hem dat niet altijd persé in de "netheid" van de uitvoering van nummers. Soms is iets "minder gepolijst" toch nèt even iets mooier, als je begrijpt wat ik bedoel.... Maar goed, daar kun je natuurlijk uren lang van mening over verschillen. Gelukkig houden we niet allemaal van hetzelfde, dat zou behoorlijk saai zijn.
Wat ik trouwens wel heel mooi vond, is het filmpje van een draaiorgel dat "Het Dorp" speelt. Fantastisch!! En op 1 of andere manier hoort het draaiorgel ook zo heel erg bij Wim Sonneveld (Willem Parel....Daar is de orgelman...etc.). Misschien dat ik deze uitvoering op dit draaiorgel daarom persoonlijk ook wel heel erg kan waarderen! Het filmpje insluiten op deze pagina is helaas niet mogelijk, omdat de code hiervoor niet beschikbaar is, maar het filmpje is wel te zien via de volgende link: http://www.youtube.com/watch?v=KZYNiJ1Fvkc.
Toch blijf ik altijd het meest gefascineerd door de uitvoering van Wim Sonneveld. Nu heb ik eigenlijk sowieso zelf altijd dat het net is of je de tv als het ware wordt ingetrokken als Wim Sonneveld erop is, maar....met "Het Dorp" heb ik dat helemaal! De uitvoering die Wim Sonneveld deed in de show van Ina van Faassen is zó ontzettend mooi gedaan! Heel emotioneel gezongen, de adamsappel van Wim Sonneveld die je ziet bewegen tijdens het zingen....alsof Sonneveld echt helemaal in het liedje zelf zit, de omgeving vergeet en als het ware zijn "ziel" bloot geeft. Dát is wat mij vooral aanspreekt in die beelden:
Wim Sonneveld - Het Dorp:
Maar dan....Syb van der Ploeg....in de huid van Sonneveld.....??? Kan Van der Ploeg ook op die treffende wijze die nummers van Sonneveld vertolken en dan in het bijzonder "Het Dorp"??? Gaat hij hem solo zingen, of wordt het gezongen door de hele cast van de show? De tijd zal het leren... Ik kan nooit iets beoordelen voordat ik ook ooit maar 1 noot gehoord heb, dus...ik wacht het keurig af.
Kan Syb van der Ploeg diezelfde gevoelige snaar raken zoals Wim Sonneveld met Het Dorp? Dat denk ik dus zeerzeker van wel! Enkele jaren terug had De Kast het nummer "Hart van mijn gevoel". Prachtig nummer en prachtige tekst!
De Kast - Hart van mijn gevoel (Officiele videoclip):
Het enige punt blijft....het Friese accent tijdens het zingen... Bij "De Kast" heb ik dat nooit zo als "issue" ervaren, omdat het op 1 of andere manier bij zo'n Friese band past die dan ook in Fries dialect nummers brengt. Maar....een Fries accent in Sonneveld nummers? Daar moet ik mijn gedachten nog eens over laten gaan of ik dat dus wel mooi zou vinden.... Maar zoals ik al zei, de tijd zal het leren... Ik ben zeer benieuwd!
dinsdag 10 maart 2009
Compact Disc bestaat 30 jaar, maar het ouderwetse vinyl wint terrein (10-03-2009)
De compact disc viert zijn dertigste verjaardag. In 1979 werd de eerste demonstratie van de cd gegeven en afgelopen weekend werd Philips, de uitvinder van de technologie, door de IEEE geëerd met een Milestone Award.
Nog maar anderhalf jaar geleden verscheen het bericht dat de compact disc zijn 25ste verjaardag vierde. De cd veroudert niet in een dermate hoog tempo dat er inmiddels alweer vijf jaar bij zijn leeftijd moet worden opgeteld: het vijfentwintigjarig bestaan dat eind 2007 werd gevierd, markeerde de eerste cd die van de lopende band rolde, terwijl de dertigste verjaardag de eerste demonstratie van het glimmende schijfje memoreerde. Op 8 maart 1979 werd de eerste cd - met de codenaam Pinkeltje - getoond; drie jaar later, in 1982, vond de techniek zijn weg naar commerciële producten. Inmiddels zijn er ongeveer 3,5 miljard cd-spelers, 3 miljard cd-rom-spelers en 240 miljard cd's verkocht.
Om dat succes luister bij te zetten kende de IEEE, de internationale belangenorganisatie voor technici, Philips de Milestone Award voor de ontwikkeling van de cd toe. De afgeleide van de laserdisc werd in eerste instantie vooral ingezet als muziekdrager, maar al snel volgden toepassingen als data en video. Inmiddels heeft het cd'tje bij velen afgedaan en zijn de schijfjes verruild voor dvd's, blu-ray-schijfjes, flash en online-opslag, maar het belang van de compact disc valt niet te miskennen. Philips werd dan ook geroemd om zijn research op het gebied van optica, mechanica, micro-elektronica, digitale signaalverwerking en foutcorrectie, waarmee de compact disc mogelijk werd gemaakt.
Ouderwetse vinyl wint terrein
De cd viert dus zijn 30e verjaardag, maar....hoe lang zal de cd daadwerkelijk nog blijven bestaan? Steeds minder mensen zijn nog bereid om 20 euro voor een cd te betalen. Er wordt steeds meer gedownload. Steeds meer cd winkels verkopen steeds minder cd's (of sluiten zelfs helemaal hun deuren, omdat er te weinig verkocht wordt) en de winkeliers leggen steeds meer dvd's, videogames e.d. in de schappen.
Ook doordat steeds meer muziekspelers geen fysieke media meer nodig hebben om muziek te kunnen inlezen lijkt de CD als muziekdrager zijn beste tijd gehad te hebben.
Digitalisering lijkt een onverwacht neveneffect te hebben: de LP maakt een comeback! Oftewel, het ouderwetse vinyl wint weer terrein, evenals de pick-up (platenspeler)! Platenzaken melden toegenomen klandizie en vinyl-persers konden hun productie opschroeven. Mensen kopen ook steeds meer platen vanwege het artwork op de hoes, omdat dit simpelweg vaak zoveel mooier is dan op een cd-tje.
De vier grootste platenmaatschappijen EMI, Sony BMG, Universal en Warner Bros persen weer volop platen. De lp draait weer volop zijn rondjes. Niet alleen oude titels als Pet Sounds van Beach Boys en het werk van U2 zijn weer volop verkrijgbaar, ook nieuw werk verschijnt massaal op vinyl.
Een van de grote successen is Coldplay’s nieuwste album, Viva La Vida Or Death And All His Friends, door EMI tegelijkertijd op cd en op lp uitgebracht. Ook Long Road Out Of Eden van The Eagles is een verkoop succes.
Het zijn echter vooral de heruitgaves die populair zijn. EMI zal komende maanden twee oudere Coldplay- albums, vier titels van Radiohead en de Best Of van Steve Miller op vinyl uitbrengen. Warner mikt volgens Billboard op dertig uitgaves uit de catalogus en tien tot twaalf nieuwe releases. Universal brengt deze zomer zo’n veertig titels uit.
Wie de laatste jaren overstapte op cd’s hoeft niet te twijfelen over terugkeer: platenmaatschappijen doen bij lp’s steeds vaker een digitaal presentje. Wie Coldplay op plaat aanschaft, krijgt dezelfde nummers gratis op cd.
In Nederland is de lp sinds kort weer alom verkrijgbaar. Winkelketens als Media Markt en Correct hebben weer ruimte vrijgemaakt voor platen. Ook platenspelers zijn opnieuw overal te koop, al dan niet met usb-aansluiting zodat de speler op de computer kan worden aangesloten.
Niet alleen de grote platenmaatschappijen richten zich op vinyl. Kleinere bedrijven zijn nooit gestopt met het uitbrengen van platen en plukken nu de vruchten van de opleving.
De draaitafel is bezig aan een even onmiskenbare als verrassende comeback. Van Makro tot Mediamarkt: overal is tegenwoordig weer een pick-up te krijgen, nadat hij bijna twintig jaar een kwijnend bestaan leidde. De nieuwe generatie draaitafels is voorzien van een usb-poort, zodat je al je plaatjes van vroeger keurig kunt overzetten op je harde schijf, cd of stick - de belangrijkste verklaring voor het succes van een apparaat dat door het grote publiek eigenlijk was afgeschreven.
Ooit werd door mensen grijsgedraaide platen dus bij het grofvuil gezet en de krasvrije cd (Die achteraf toch niet zo robuust was als werd aangekondigd ooit. De cd zou "onverwoestbaar" zijn, maar.....de tijd heeft ons geleerd dat er wel degelijk krassen op cd's kunnen ontstaan en cd's wel degelijk kunnen gaan haperen op een gegeven moment) werd omhelsd, maar de tijden zijn veranderd. Je mag nu weergezien worden met een tasje vol 12-inches.
Voor het kopen van vinyl bestaat een schare trouwe fans. Wat je veel ziet is dat mensen, ook jongeren, oude muziek graag op lp willen hebben. Behalve dat ze de hoezen mooier vinden dan die van cd’s, vinden ze ook het geluid warmer.
Jongeren in de leeftijd tussen 17 en 25 jaar geven reacties als:
- "De muziek die ik wil luisteren, haal ik wel van internet. Maar als ik het echt mooi vind, dan koop ik de lp. Dat is een hebbeding, een cd heeft dat niet."
- "Zo'n plaat is een schat, het heeft iets om zo'n grote hoes open te klappen. En er zitten vaak leuke dingetjes bij, bijvoorbeeld een poster." Bij de nieuwste lp van de B52's zit middenin ook de cd, die komt er gratis bij.
Het grappige is dat deze jongeren juist het essentiële punt eruit pikken dat al jaren lang wordt aangegeven door mensen die daadwerkelijk in het vinyl tijdperk zijn opgegroeid: het fysieke schijfje, een hebbeding (in tegenstelling tot een digitaal bestandje op een computer bijvoorbeeld), de grote hoezen die je kunt open klappen, de mooiere ontwerpen die beter tot zijn recht komen.
Nog een essentieel punt: vinyl ruikt echt, leeft echt! cd doosjes/plastic niet, dat is reukloos en zo dood als een pier.
Werd onlangs nog via de media bekend gemaakt dat de fabrikage van cd-singles zou worden stopgezet: toen ik onlangs bij Free Record Shop was zag ik toch nog enkele cd-singles achter de toonbank staan, maar.....niet alleen het cd-singletje wordt schijnbaar toch weer opgepikt door platenmaatschappijen....ook het vinyl singletje schijnt weer terug te komen! Groot-Brittannië loopt voorop. Daar is de 7-inch, het oude singletje, weer helemaal terug. Je telt er als artiest niet mee als je plaatje niet op vinyl uit is.
Of de verkoop van vinyl uiteindelijk ooit weer groter zal zijn dan de verkoop van cd's? Dat zal waarschijnlijk niet het geval zijn, maar het is wel een feit dat alle grote artiesten hun album tegenwoordig steeds meer, naast de cd, ook op vinyl uitbrengen. De vinyl markt is dus sowieso groeiende. Verder is het ook mooi om te constateren dat er, naast "oude" vinylliefhebbers, er ook steeds meer jongeren zijn die te porren zijn voor vinyl en dat er daarom, gelukkig nog steeds, mensen zijn (en zullen blijven) voor wie een platencollectie meer is dan een computer met digitale bestandjes/mp3's. Er zijn dus steeds meer mensen die week worden bij het zien van een zwarte plastic muziekdrager (al zijn de gekleurd vinyl - en picturedisc - varianten natuurlijk ook altijd leuk om te verzamelen).
Maar vinyl of cd's..... Het lijkt er steeds meer op dat mensen vinden dat je een soort van moet "kiezen" tussen die 2. Er zijn mensen die zweren bij de cd, maar er zijn ook mensen die absoluut alleen vinyl willen hebben en de cd zelfs haten.
Zelf heb ik daar gelukkig geen last van. Iedere geluidsdrager heeft zo zijn voor- en nadelen. Cd's kunnen ook blijven hangen, krassen, stuk gaan enzovoort. Vinyl kan krassen en tikken op komen. In ieder geval, bij mij kunnen de genoemde geluidsdragers prima naast elkaar leven, daar heb ik geen enkele moeite mee.
Zelf verzamel ik zowel cd's als vinyl. Al moet ik wel zeggen dat het verzamelen van vinyl steeds verslavender wordt..... Dat geldt dus, in mijn geval, niet alleen voor iemand bij wie het "liefde voor vinyl vlammetje" nooit gedoofd is en juist weer hevig aan het oplaaien is, maar.....ook bij jongeren die het vinyl hebben ontdekt en een soort van nieuwe verslaving ervaren.
Voorlopig moet ik nog wel, als ik bepaalde accesoires zoals bijv. schoonmaakmiddelen of een naald voor mijn platenspeler, platenhoezen e.d. wil aanschaffen, nog steeds zoeken via internet of beurzen, terwijl dit vroeger volop te verkrijgen was bij audiozaken. Dat is nog wel eens een nadeel dat dit niet meer zomaar overal te verkrijgen is, net als vroeger. Maar....misschien is dat met de terugkeer van vinyl slechts een kwestie van tijd?
Misschien komen in de toekomst ook weer meer (èchte!) platenzaken terug in het straatbeeld? Dat zou helemaal fantastisch zijn, maar....voor vinylverzamelaars misschien ook weer niet zo verstandig, want het verzamelen blijft leuk, maar vooral verslavend en duur....
Toch verlang ik soms stiekem terug naar de tijd dat hier in Nieuwegein de Wibra nog gewoon Staffhorst was en dat zij nog geen cd's verkochten maar dat er nog gewoon grote LP bakken in de winkel stonden. Heerlijk door de LP's bladeren (!), zucht....
Nog maar anderhalf jaar geleden verscheen het bericht dat de compact disc zijn 25ste verjaardag vierde. De cd veroudert niet in een dermate hoog tempo dat er inmiddels alweer vijf jaar bij zijn leeftijd moet worden opgeteld: het vijfentwintigjarig bestaan dat eind 2007 werd gevierd, markeerde de eerste cd die van de lopende band rolde, terwijl de dertigste verjaardag de eerste demonstratie van het glimmende schijfje memoreerde. Op 8 maart 1979 werd de eerste cd - met de codenaam Pinkeltje - getoond; drie jaar later, in 1982, vond de techniek zijn weg naar commerciële producten. Inmiddels zijn er ongeveer 3,5 miljard cd-spelers, 3 miljard cd-rom-spelers en 240 miljard cd's verkocht.
Om dat succes luister bij te zetten kende de IEEE, de internationale belangenorganisatie voor technici, Philips de Milestone Award voor de ontwikkeling van de cd toe. De afgeleide van de laserdisc werd in eerste instantie vooral ingezet als muziekdrager, maar al snel volgden toepassingen als data en video. Inmiddels heeft het cd'tje bij velen afgedaan en zijn de schijfjes verruild voor dvd's, blu-ray-schijfjes, flash en online-opslag, maar het belang van de compact disc valt niet te miskennen. Philips werd dan ook geroemd om zijn research op het gebied van optica, mechanica, micro-elektronica, digitale signaalverwerking en foutcorrectie, waarmee de compact disc mogelijk werd gemaakt.
Ouderwetse vinyl wint terrein
De cd viert dus zijn 30e verjaardag, maar....hoe lang zal de cd daadwerkelijk nog blijven bestaan? Steeds minder mensen zijn nog bereid om 20 euro voor een cd te betalen. Er wordt steeds meer gedownload. Steeds meer cd winkels verkopen steeds minder cd's (of sluiten zelfs helemaal hun deuren, omdat er te weinig verkocht wordt) en de winkeliers leggen steeds meer dvd's, videogames e.d. in de schappen.
Ook doordat steeds meer muziekspelers geen fysieke media meer nodig hebben om muziek te kunnen inlezen lijkt de CD als muziekdrager zijn beste tijd gehad te hebben.
Digitalisering lijkt een onverwacht neveneffect te hebben: de LP maakt een comeback! Oftewel, het ouderwetse vinyl wint weer terrein, evenals de pick-up (platenspeler)! Platenzaken melden toegenomen klandizie en vinyl-persers konden hun productie opschroeven. Mensen kopen ook steeds meer platen vanwege het artwork op de hoes, omdat dit simpelweg vaak zoveel mooier is dan op een cd-tje.
De vier grootste platenmaatschappijen EMI, Sony BMG, Universal en Warner Bros persen weer volop platen. De lp draait weer volop zijn rondjes. Niet alleen oude titels als Pet Sounds van Beach Boys en het werk van U2 zijn weer volop verkrijgbaar, ook nieuw werk verschijnt massaal op vinyl.
Het zijn echter vooral de heruitgaves die populair zijn. EMI zal komende maanden twee oudere Coldplay- albums, vier titels van Radiohead en de Best Of van Steve Miller op vinyl uitbrengen. Warner mikt volgens Billboard op dertig uitgaves uit de catalogus en tien tot twaalf nieuwe releases. Universal brengt deze zomer zo’n veertig titels uit.
Wie de laatste jaren overstapte op cd’s hoeft niet te twijfelen over terugkeer: platenmaatschappijen doen bij lp’s steeds vaker een digitaal presentje. Wie Coldplay op plaat aanschaft, krijgt dezelfde nummers gratis op cd.
In Nederland is de lp sinds kort weer alom verkrijgbaar. Winkelketens als Media Markt en Correct hebben weer ruimte vrijgemaakt voor platen. Ook platenspelers zijn opnieuw overal te koop, al dan niet met usb-aansluiting zodat de speler op de computer kan worden aangesloten.
Niet alleen de grote platenmaatschappijen richten zich op vinyl. Kleinere bedrijven zijn nooit gestopt met het uitbrengen van platen en plukken nu de vruchten van de opleving.
De draaitafel is bezig aan een even onmiskenbare als verrassende comeback. Van Makro tot Mediamarkt: overal is tegenwoordig weer een pick-up te krijgen, nadat hij bijna twintig jaar een kwijnend bestaan leidde. De nieuwe generatie draaitafels is voorzien van een usb-poort, zodat je al je plaatjes van vroeger keurig kunt overzetten op je harde schijf, cd of stick - de belangrijkste verklaring voor het succes van een apparaat dat door het grote publiek eigenlijk was afgeschreven.
Ooit werd door mensen grijsgedraaide platen dus bij het grofvuil gezet en de krasvrije cd (Die achteraf toch niet zo robuust was als werd aangekondigd ooit. De cd zou "onverwoestbaar" zijn, maar.....de tijd heeft ons geleerd dat er wel degelijk krassen op cd's kunnen ontstaan en cd's wel degelijk kunnen gaan haperen op een gegeven moment) werd omhelsd, maar de tijden zijn veranderd. Je mag nu weergezien worden met een tasje vol 12-inches.
Voor het kopen van vinyl bestaat een schare trouwe fans. Wat je veel ziet is dat mensen, ook jongeren, oude muziek graag op lp willen hebben. Behalve dat ze de hoezen mooier vinden dan die van cd’s, vinden ze ook het geluid warmer.
Jongeren in de leeftijd tussen 17 en 25 jaar geven reacties als:
- "De muziek die ik wil luisteren, haal ik wel van internet. Maar als ik het echt mooi vind, dan koop ik de lp. Dat is een hebbeding, een cd heeft dat niet."
- "Zo'n plaat is een schat, het heeft iets om zo'n grote hoes open te klappen. En er zitten vaak leuke dingetjes bij, bijvoorbeeld een poster." Bij de nieuwste lp van de B52's zit middenin ook de cd, die komt er gratis bij.
Het grappige is dat deze jongeren juist het essentiële punt eruit pikken dat al jaren lang wordt aangegeven door mensen die daadwerkelijk in het vinyl tijdperk zijn opgegroeid: het fysieke schijfje, een hebbeding (in tegenstelling tot een digitaal bestandje op een computer bijvoorbeeld), de grote hoezen die je kunt open klappen, de mooiere ontwerpen die beter tot zijn recht komen.
Nog een essentieel punt: vinyl ruikt echt, leeft echt! cd doosjes/plastic niet, dat is reukloos en zo dood als een pier.
Werd onlangs nog via de media bekend gemaakt dat de fabrikage van cd-singles zou worden stopgezet: toen ik onlangs bij Free Record Shop was zag ik toch nog enkele cd-singles achter de toonbank staan, maar.....niet alleen het cd-singletje wordt schijnbaar toch weer opgepikt door platenmaatschappijen....ook het vinyl singletje schijnt weer terug te komen! Groot-Brittannië loopt voorop. Daar is de 7-inch, het oude singletje, weer helemaal terug. Je telt er als artiest niet mee als je plaatje niet op vinyl uit is.
Of de verkoop van vinyl uiteindelijk ooit weer groter zal zijn dan de verkoop van cd's? Dat zal waarschijnlijk niet het geval zijn, maar het is wel een feit dat alle grote artiesten hun album tegenwoordig steeds meer, naast de cd, ook op vinyl uitbrengen. De vinyl markt is dus sowieso groeiende. Verder is het ook mooi om te constateren dat er, naast "oude" vinylliefhebbers, er ook steeds meer jongeren zijn die te porren zijn voor vinyl en dat er daarom, gelukkig nog steeds, mensen zijn (en zullen blijven) voor wie een platencollectie meer is dan een computer met digitale bestandjes/mp3's. Er zijn dus steeds meer mensen die week worden bij het zien van een zwarte plastic muziekdrager (al zijn de gekleurd vinyl - en picturedisc - varianten natuurlijk ook altijd leuk om te verzamelen).
Maar vinyl of cd's..... Het lijkt er steeds meer op dat mensen vinden dat je een soort van moet "kiezen" tussen die 2. Er zijn mensen die zweren bij de cd, maar er zijn ook mensen die absoluut alleen vinyl willen hebben en de cd zelfs haten.
Zelf heb ik daar gelukkig geen last van. Iedere geluidsdrager heeft zo zijn voor- en nadelen. Cd's kunnen ook blijven hangen, krassen, stuk gaan enzovoort. Vinyl kan krassen en tikken op komen. In ieder geval, bij mij kunnen de genoemde geluidsdragers prima naast elkaar leven, daar heb ik geen enkele moeite mee.
Zelf verzamel ik zowel cd's als vinyl. Al moet ik wel zeggen dat het verzamelen van vinyl steeds verslavender wordt..... Dat geldt dus, in mijn geval, niet alleen voor iemand bij wie het "liefde voor vinyl vlammetje" nooit gedoofd is en juist weer hevig aan het oplaaien is, maar.....ook bij jongeren die het vinyl hebben ontdekt en een soort van nieuwe verslaving ervaren.
Voorlopig moet ik nog wel, als ik bepaalde accesoires zoals bijv. schoonmaakmiddelen of een naald voor mijn platenspeler, platenhoezen e.d. wil aanschaffen, nog steeds zoeken via internet of beurzen, terwijl dit vroeger volop te verkrijgen was bij audiozaken. Dat is nog wel eens een nadeel dat dit niet meer zomaar overal te verkrijgen is, net als vroeger. Maar....misschien is dat met de terugkeer van vinyl slechts een kwestie van tijd?
Misschien komen in de toekomst ook weer meer (èchte!) platenzaken terug in het straatbeeld? Dat zou helemaal fantastisch zijn, maar....voor vinylverzamelaars misschien ook weer niet zo verstandig, want het verzamelen blijft leuk, maar vooral verslavend en duur....
Toch verlang ik soms stiekem terug naar de tijd dat hier in Nieuwegein de Wibra nog gewoon Staffhorst was en dat zij nog geen cd's verkochten maar dat er nog gewoon grote LP bakken in de winkel stonden. Heerlijk door de LP's bladeren (!), zucht....
vrijdag 6 maart 2009
Mijn platenkast: Wim Sonneveld Oeuvre 16 CD Box (06-03-2009)
Over 2 dagen, zondag 8 maart a.s., is het precies 35 jaar geleden dat Wim Sonneveld overleed op 56 jarige leeftijd.
Sinds gisteren ben ik zowaar in het bezit van de Wim Sonneveld oeuvre box van maarliefst 16 cd's! (De CD box werd uitgebracht op 7 oktober 2005 door Universal Music) De box wilde ik eigenlijk al heel lang heel erg graag hebben, maar de box is best wel (nog steeds sinds de release) enigszins prijzig. Aan de andere kant is 16 cd's voor de prijs wat doorgaans voor de box gevraagd wordt natuurlijk in verhouding dan niet echt duur te noemen, maar....uiteindelijk moet je zo'n box dan wel in 1 keer aanschaffen, dus moet zo'n bedrag dan wel binnen het persoonlijk beschikbare budget passen, zeg maar, als je begrijpt wat ik bedoel.
Hetzelfde had ik eigenlijk met de Wim Sonneveld dvd box met 10 dvd's. In verhouding is hetgeen je krijgt voor de prijs niet echt duur te noemen, maar....zo'n bedrag in 1 keer uitgeven is in het geval van ons persoonlijk beschikbare budget best veel geld. Soms betekent dat dus letterlijk geld opzij leggen, zodat je hem na een poosje dan wèl kunt aanschaffen. Maar....ook daar kun je heel veel plezier van hebben, omdat je er dan soms nèt iets meer moeite voor moet doen.
Maar....soms krijg je ook ineens een soort van "cadeau'tje" in de schoot geworpen. Via internet zag ik een advertentie van een winkel die werd opgeheven en zodoende het e.e.a. aan boeken en cd's e.d. verkocht, waaronder ook nog slechts 1 exemplaar van de oeuvre cd box van Wim Sonneveld! Het bedrag dat men ervoor vroeg, kan ik slechts een symbolisch bedrag noemen, vergeleken met de "officiële" prijs die nog steeds gehanteerd wordt door diverse winkels.
De box is helemaal compleet, alle originele 16 cd's zitten erin, inclusief boekje met informatie enzovoort. Dus....toen gisteren de cd box daadwerkelijk als pakketje thuis klaar stond, toen ik uit mijn werk kwam, kun je wel nagaan dat ik heel erg verheugd was! Dat de cd box dan ook nog enkele dagen voor Wim Sonneveld's 35e sterfdag thuis werd bezorgd, zal hoogstwaarschijnlijk toeval zijn, maar wel een heel frappant idee bijna.
De oeuvre box heeft de titel "Ik zou nooit iets anders willen zijn" gekregen en bevat het oeuvre van Wim Sonneveld tussen 1932 - 1974:
* 16 cd's waarop de liedjes en conferences thematisch zijn gerubriceerd
* met 68 niet eerder uitgegeven opnamen
* inclusief de recent hervonden allervroegste opnamen van Sonneveld uit de jaren 30 en 40 (Eén van de ontdekkingen betreft zijn eerste zelfgeschreven liedje, Hup U.V.V., uit 1934, dat door een 17-jarige Sonneveld wordt gezongen)
* met een complete (extra lange) try-out opname van de eerste Sonneveld-show Een avond met Wim Sonneveld op 2 cd's.
Ter illustratie heb ik mijn cd box op de foto gezet, waarvan hieronder het resultaat:
De box is samengesteld door theaterspecialist Hilde Scholten, die daarvoor twee jaar lang alle geluidsarchieven heeft doorzocht. Alles is opnieuw gemasterd en de CD's kregen het fantastische ART WORK van Egbert Luys van Mediatrack.
Ik ben erg enthousiast over de cd box omdat er echt zichtbaar veel aandacht aan is besteed. Ik heb in de loop der jaren wel eens "verzamel" cd's e.d. in winkels zien staan met eigenlijk altijd de geijkte nummers die iedereen onderhand wel zo'n beetje kent. Soms dan weer net even een andere volgorde of net een ander hoesje, maar echt veel verschil was er niet over het algemeen.
Van iemand die overleden is, is het dan natuurlijk ook erg moeilijk om iets "vernieuwends" uit te brengen, maar....omdat de makers van de oeuvre box van de erven van Sonneveld toch weer materiaal beschikbaar hebben gekregen dat voorheen nog nooit officieel is uitgebracht en omdat er werkelijk geweldig goede aandacht is besteed aan het ART WORK van de box, vind ik dat men er wel degelijk in is geslaagd om sinds jaren eindelijk eens iets "vernieuwends/verfrissends" uit te brengen van Wim Sonneveld. Het is echt een juweeltje om te zien alleen al!
Wat dat betreft past het uiterlijk en de samenstelling van de cd box echt heel goed bij het ART WORK en de samenstelling van de dvd box met 10 dvd's.
Ik had voorheen (best al wel weer een hele poos geleden) ook de 2-dvd "Wim Sonneveld - Op z'n Best" (release november 2005) ooit aangeschaft, omdat ik tot dan toe eigenlijk nooit echt iets van Wim Sonneveld op dvd gevonden had en ik dit echt als een document zag dat ik "móest hebben"! Maar toen wist ik nog niet dat die 10 dvd box eraan zat te komen. Even goed zijn beide releases zeker de moeite waard, al steekt de 10 dvd box er dan natuurlijk wel met kop en schouders boven uit, omdat dit gewoon het meest complete overzicht is tot nu toe.
De komende periode zal ik in ieder geval heerlijk van de cd oeuvre box gaan genieten! Hieronder kun je lezen wat er zoal op de cd's te vinden is en daaronder kun je nog iets lezen over een nieuw boek over Wim Sonneveld dat deze week zal verschijnen. Ik denk wel dat het waarschijnlijk weet iets voor mijn verlanglijstje wordt.......
Inhoud 16 cd's:
1-2 Liefde en relaties 1. Annemarie /2. Elle Etait Douce /3. Josefien/4. Jij Hebt iets van een Renoir/5. Verliefd Op Juffrouw Van Dam/6. Wat Moet Ik Doen Zonder Jou /7. Moeder/8. De Jongens/9. Gerrit/10. Liedje Met Bloemen/11. Charm/12. Wat Kan Het Anders Zijn /13. Dat Wij Verschillen van elkaar (Il Suffira De Presque Rien)/14. Had Je Niet Die Mooie Blauwe Ogen/15. Matelot /16. Ik Zou Met Jou/17. Daarna Eten /18. A Room with a View/19. Mijn Discotheek/
1. Deze vrouw/2.Ik zoek Een Meisje Te Trouwen /3. Niemand Dan Wij /4. La Romance Du Printemps De Paris/5. Kobie/6. Lieveling/7.Welverdiende rust/8. Fly Me To The Moon /9. De Zomer Van 1910/10. Over Mannen En Vrouwen/11. Huwelijksreis (Le voyage de noces) /12. Op de dijk/13. Zo Hoort Het Ook/14. Het Lied Van Zwarte Leentje/15. Tearoom-Tango/16.Carolientje /17. Zonder Jou /18. Zou De Zon Nog Wel Schijnen Zonder Jou?/19. Lezen En Laten Lezen/20. Een Mens Wil D'r Wel Ns Gelukkig Zijn
3 - Luchtkastelen 1. Ik Ben Een Van Die Meneren /2. De Koningin Van Lombardije/3. Luchtkastelen/4.Groente/5. Margootje/6. Slaapwandelaars / Au Claire De La Lune /7. Donderdag De Tiende/8. In de Winckel Van Sinckel/9. Kun Je Nog Zingen/10. Bij De Eskimo's /11. De Kat Van Ome Willem/12. Een Verhaaltje/13. Therese/14. Ballade Van De Dame Met De Zeven Kinnen /15. Meisjelief /16. Japanese Sandman/17. Hurken En Lurven
4 - Portretten 1. Het Hondje Van Dirkie /2. De Eerste Klant /3. Er Was Eens Een Tuinder In Amstelveen/4. Dora/5. Croquetten (Kroketten)/6. Bruid En Bruidegom /7. Moeder Ik Wil Bij De Revue/8. De Bok Op De Haverkist/9. De Lodewijkentijd/10. Nikkelen Nelis /11. Daar Woonde Eens Een Mannetje Naast Ons (Poepjes)/12. Poëzie En Proza In De Thee/13. Dreutels Symphonisch Orkest/14. Artiste Internationale /15. Ze Was Een Mooie Meid/16. Een Wipneus En Een Kersenmond
5-6 Impressies 1.Op De Step/2. Scheveningse Tram /3. Nu Sijt Wellecome /4. Zo Heerlijk Rustig/5. Carolientje/6. Mooi Amsterdam/7.C'etait Bien (Le p'tit bal perdu) /8. Daar Is De Orgelman (Het Lied Van Willem Parel)/9. De Ooievaar / Roken / Snoepwinkel/10. Naar Buiten/11. Tof En Dul /12. De Keuring/13. Maria Kwam Er Te Bethlehem Aan/14. Een Cent/15.De Babysitter
1. Frater Venantius/2. Er Is Een Kindeke Geboren Op Aard /3. Poen/4. Fantastisch/5. Toneelmeester Klaas, deel 1/6. Zand En Zee/7. Toneelmeester Klaas, deel 2/8. Week-End In Scheveningen /9. Griep/10. Wim Sonneveld Over Het Leven Van Willem Parel/11. Rob /12. In Een Rijtuigje /13. Een Zomerdag Aan De Gracht/14. Loflied Op Dora /15. Ome Thijs (De Voetbalpool)
7 - Beschouwingen 1. Het Dorp/2. Zo Kletsen De Mensen /3. Water Bij De Wijn/4.Watching The World Go By/5. Zeemanslied/6. Ein Zug Fährt Vorüber/7. Nooit Meer Sti l/8. Daar Zou Een Meisje Gaan Halen Wijn/9. Sterreklame/10. Nog erger dan bij de moffen/11. Is hier nu niemand/12. Als je groter Bent /13. Cradlesong/14. Ik Loop In Een Paar Vodden/15. Over Succes/16. Carolien/17. Plannen maken/18. De Appelboom (Chevalier de Paris)/19. Ja, We Vliegen/20. Kijk, Wij Zijn Gelijk/21. The Party Is Over
8 - Voor je bestwil 1. Marjolijne /2. Mannen Met De Schort An /3. Afwasliedje /4. Als Je Huilt Ben Je Een Stakker /5. Mrs. Worthington/6. Het Wasgoed/7. Uw Dochter Is 20 / 8. De Gulle Lach /9. Happy Landing/10. Leuk Voor Later/11. Welterusten/12. Sayonara/13. T Is Voor Je Bestwil/14. Pim De Pompbediende; Een Extra Kick Van Wim Sonneveld/15. De Wonderen Zijn De Wereld Nog Niet Uit /16. Laten We Lief Zijn /17. Doe Het Doek Maar Dicht
9 - Vragen en antwoorden 1. Waar Heb Ik U Meer Gezien /2. Heilige Genesius /3. Ik Ben M'n Petje Kwijt (Waar Is M'n Petje) /4. Zeg Boer, Waar Is Je Vrouw? /5. Amstelstroom/6. Kunstmatige Inseminatie /7. Weet Je Nog Wel Oudje/8. Haar Kleinkind /9. Vodden & Huis-, Tuin- en Keukenliedje/10. Dag Man Achter Het Loket/11. Moeke D'r Staait 'nVrijer Bie De Deur /12. De Schooier /13. Op losse schroeven /14. Zes Uur In Amsterdam /15. Telefoneren /16. Het Spaanse Graan/17. Waar Benne De Bene? /18. Waar leven De Mensen Van /19. De Tafel Wiebelt/20. Een Loflied Op "Hem" /21. Pauzefinale Rim Ram /22. Wat Is Er Met De Muziek
10-11 Bekentenissen 1. Goedenavond /2. Mijn Vader Heeft Het Nooit Begrepen/3. Ik Ben Een Doodgewone Man /4. Ik Ben Nog Als Clown begonnen /5. Good Evening Friends /6. Over Narren En Snelle Carrieres/7. De Parel Van Het Cabaret /8. Als ik wil dan kan Ik Het /9. Mijn Discotheek - Intro/10. Dit Wordt Een Avond/11. En Dan Is Het Nou Pauze /12. Ik Heb Zo Vaak Aan Amsterdam gedacht /13. Parlez Moi D'Amour / Doe Het Doek Maar Dicht
1. Ouder Worden / Dienstmededelingen op Het Centraal Station /2. Onze Kat/3. Opa/4. Aan De Amsterdamse Grachten /5. Paramaribo /6. Een zwoele Nacht In Krimpen Aan De IJssel /7. Stalmeester /8. Burgemeester Beekmanlaan/9. Ik Voel, Dat ik Haar Mis/10. Vliegen/11. De Dagsluiter / Doe Het Doek Maar Dicht/12. Over Amerika en Hollywood/13. Ik Zou Nooit Iets Anders willen Zijn
12 Toegift 1 1. Marjolijne /2. Verliefd Op Juffrouw Van Dam/3. Ons Dorp/4. Dora/5. Het Hondje Van Dirkie/6. Therese/7. Ik heb Zo Vaak Aan Amsterdam Gedacht/8. Was'ne Ruhe (Zo Heerlijk Rustig) /9. Uw Dochter Is 20/10. Liedje met Bloemen/11. Matelot/12. Luchtkastelen/13. Josefien/14. Huwelijksreis (Le Voyage De Noces)/15. Charm/16. Water bij De Wijn /17. Huis- Tuin- En Keukenliedje
13 Toegift 2 1. De koningin Van Lombardije /2. Onze Kat /3. When The World Was Young /4. Ik Ben Een Doodgewone Man/5. De wonderen Zijn De Wereld Nog Niet Uit/6. Welterusten /7. Ik Ben Een Van Die Meneren/8. Wat Moet Ik Doen Zonder jou/9. Annemarie/10. Een Zomerdag Aan De Gracht /11. Er Was Eens Een Mijnwerker In Geleen/12. Frater Venantius/13. Wim Sonneveld interviewt Godfred Bomans /14. Vrij Entree: Henk Elsink ontvangt Wim Sonneveld
14-15 Een avond met Wim Sonneveld (tr-out)1. Goedenavond /2. Mijn Vader heeft Het Nooit Begrepen /3. Waar Is De Fim /4. Ouder Worden /5. Water Bij De Wijn /6. U Heb Vitamine C Nodig /7. Zij Kon het Lonken Niet Laten (Nikkelen Nelis)/8. Kondig Me Aan /9. Zegt U Maar Willem /10. Leuk Voor Later (De bandrecorder) /11. Croquetten /12. Ome Thijs
1. Intro / Over Mannen En Vrouwen /2. Annemarie /3. Gerrit/4. Huwelijksreis /5. Dag Man achter Het Loket /6. Tearoom-tango /7. Daarna Eten /8.Sex En Groente /9. De Lodewijkentijd /10. Hurken En Lurven /11. Flink zijn /12. Blindedarmoperatie /13. Margootje /14. Frater Venantius /15. Ik Zou Nooit Iets Anders Willen zijn /16. Dankwoord Namens Personeel En Directie Krasnapolsky
16 Herontdekte glas-en lakplaten 1934-1951
1. Hup U.V.V. /2. Taverne Von Santa Fé /3. Seemanns-Chor (Hamburg An Der Elbe) /4. Introduktie Alex de Haas /5. Zeg Annemarieke /6. Verdraaide Marian /7. De Bruidsklok /8. Babbelkous /9. Je Suis Seul Ce Soir/10. Dans Un Coin De Mon Pays/11. Douce France/12. Matelot /13. Ma Belle Marguerite /14. Het Hondje Van Dirkie/15. Douce
Boek en documentaire over Wim Sonneveld, een Lombokker
Op 8 maart 2009 zendt de KRO een documentaire uit over Wim Sonneveld. Op 11 februari j.l. hebben de opnames plaats gevonden, zowel op straat (J.P. Coenstraat) als in zijn geboortehuis (J.P. Coenstraat 84) (wijk Lombok, Utrecht).
Jan Uriot brengt een nieuw boek uit over Wim Sonneveld. Het boek wordt ook op 8 maart gepresenteerd.
Vele buurtbewoners spreken makelaar Chantal van Tatenhove aan over de kruidenierszaak van de familie en het feit dat Wim hier in de wijk gewoond heeft. Chantal van Tatenhove heeft sinds enkele jaren haar kantoor gevestigd in het geboortehuis van Wim Sonneveld.
donderdag 5 maart 2009
Mijn platenkast: Muziekverslaving of levensbehoefte? (05-03-2009)
Is mijn passie voor muziek een verslaving of een levensbehoefte?
Ik denk dat het uiteindelijk een wisselwerking is van deze 2 dingen en dat het elkaar ook in stand houdt. Ik zou absoluut niet zonder muziek kunnen. Al van kleins af aan heb ik een hele diepe band met eigenlijk alles dat met muziek te maken heeft.
Als kind kwam ik met mijn ouders in de kerk en omdat die kerk toen nog geen eigen kerkgebouw had, werden de diensten gehouden ergens in een gebouw in de binnenstad van Utrecht. Ik kan me niet meer herinneren waar dat precies was, dat zou ik aan mijn ouders moeten vragen, maar ik herinner me wel dat er waarschijnlijk muzieklessen werden gegeven, omdat er in bepaalde vertrekken van het pand ook muziekinstrumenten stonden, zoals een drumstel enzovoort. Het geluid van de snare-drum (waar ik natuurlijk eigenlijk helemaal niet aan mocht komen, ahum....) maakte toen al veel indruk in de trant van: "Dat wil ik later ook!" Nu ben ik uiteindelijk ook wel veel zelf actief in de muziek gaan doen. Ik kan een klein beetje keyboard spelen en redelijk gitaar, maar ik ben voornamelijk toch met de zang bezig. Momenteel maak ik deel uit van een melodieuze hardrockband: After The Silence. Daarover een andere keer meer....
Al heel vroeg wekte ook muziek op radio en televisie mijn grote interesse. Programma's als Toppop waren beslist favoriet. Later was ik ook regelmatig in platenwinkels te vinden, ik kon daar uren vertoeven (vreemd genoeg heb ik daar tegenwoordig niet meer zo'n last van bij winkels als bijvoorbeeld Free Record Shop, omdat het aanbod gewoon steeds minder wordt op 1 of andere manier) (maar platenbeurzen of 2e hands platenwinkels vind ik daarentegen weer een feest om urenlang te snuffelen of er iets voor me tussen staat).
Ik vond het ook altijd interessant om te zien wat andere mensen in de platenkast hadden staan (en eigenlijk heb ik dat nog steeds). Daarmee heb ik ook geleerd dat een bepaald genre muziek heus niet altijd persé door een bepaald "cliché" type mens beluisterd hoeft te worden. Mensen zijn altijd geneigd om alles in hokjes te stoppen, maar kantoormensen kunnen ook gewoon naar hardrock luisteren en motorrijders kunnen ook net zo goed naar klassieke muziek luisteren, om maar een voorbeeld te noemen. Maar evengoed vind ik het altijd wel leuk om uit te vinden naar welke muziek mensen luisteren en wat ze heeft beïnvloed.
Als ik bij mensen op visite ben probeer ik altijd toch net nog even een glimp op te vangen van hun muziekverzameling. Begin jaren 90 was ik beslist een grote fan van de rubriek "De platenkast" (gepresenteerd door Jan Rot) in het tv programma Music scene. En...hoe groter de platenkast hoe mooier!
Op YouTube.com kun je ook diverse filmpjes vinden van mensen (uit alle landen) die hun platenverzameling laten zien. Daar zitten soms hele leuke filmpjes bij en ik blijf het altijd leuk vinden om dit soort filmpjes te zien (enkele voorbeelden hieronder te zien). Foto's van platenkasten/cd- en platenverzamelingen van andere mensen vind ik een feest om naar te kijken.
De platenkast van Willem Venema (jr music scene 27, 1994):
Shawn's Vinyl Record Collection Video 1.:
Record Collection-Soul/R&B/Rockabilly/Doo Wop/Beatles...:
Zelf verzamel ik dus ook heel erg veel muziek. Ik vind het ook prettig om vrijwel altijd muziek om me heen te hebben. Als ik in huis bijvoorbeeld boven wat klusjes aan het doen ben, heb ik ook 9 van de 10 keer een radio aan staan of een cd of iets dergelijks. Het is dat ik op mijn werk helaas geen muziek kan/mag draaien, anders zou daar ook beslist de hele dag een radio aan staan.
Het is dat mijn financiële inkomsten het niet toelaten, maar anders zou ik beslist nóg veel meer muziek kopen dan nu het geval is (en soms is dát al teveel). Ik blijf het mezelf soms ook afvragen: "Waarom heb ik me toch weer niet kunnen beheersen om een bepaalde plaat te kopen?" Soms komt een bepaald item voorbij waarvan je weet dat die soms moeilijk te krijgen zijn en dan ga je soms toch maar weer over stag, terwijl je eigenlijk al teveel hebt uitgegeven die maand. Dat is toch wel een behoorlijke serieuze vorm van een verslaving.....
Mensen begrijpen soms ook niet dat ik een dagje platenbeurs bijna beschouw als wat een dagje Efteling voor kinderen zou zijn, bij wijze van spreken.
Mijn "honger" naar muziek en vaak ook het "ontdekken" van dingen die ik nog niet ken is echt vele malen erger dan "gewone" mensen die misschien net 20 cd's in de kast hebben staan. Mensen die bepaalde muziek als een "modeverschijnsel" beschouwen, dat bepaalde muziek nu toch "echt wel uit" is....ik kan en wil het niet begrijpen, omdat muziek voor mij niet inherent is aan een rage of een modeverschijnsel. Muziek is voor mij van alle tijden. Ik luister net zo gemakkelijk naar een fifties plaat als naar een plaat van nu. Ik heb misschien wel een beetje het "probleem" dat ik dus ook gewoon vrijwel alle muziekstijlen leuk vind. Ik heb het ooit gepresteerd om bij een winkel tegelijkertijd zowel een cd van Enya mee te nemen als een cd van de Rollins Band. Dat zijn dus totaal verschillende muziekstijlen en de verkoper achter de toonbank stond me bij het afrekenen van de cd's dus ook inderdaad aan te kijken met een gezicht van of hij water zag branden. Ik ben dus gewoon echt een muzikale "allesvreter". Soms is dat ook een nadeel, omdat ik dus bijna alles op zo'n platenbeurs dan leuk vind, want....hoe groter je muzikale smaak, hoe meer aanbod er is uiteraard....
Soms denk je dat je de enige "gek" bent die op deze aardbol rondloopt met een dergelijke "verslaving". Maar als je dan op zo'n beurs rondloopt, heb je daar ineens spontaan minder last van, gelukkig, ha ha!
In 2006 kwam er een boekje uit, getiteld: "Vinylfanaten", geschreven door Robert Haagsma (ik heb het boekje zelf overigens pas sinds vorig jaar). Ik kreeg vorig jaar pas "lucht" van het boekje, maar toen ik ervan wist, móest ik dit natuurlijk ook hebben. Ik lees bijna nooit, maar....dit boek heb ik bijna in 1 ruk uitgelezen! Fantastisch, al die verhalen van mensen die ook maar geen genoeg kunnen krijgen van het verzamelen van platen. (van mij hadden er ook wel meer foto's in mogen staan van platenverzamelingen....maar misschien zou het boek dan een stuk duurder zijn...) Het is in ieder geval prettig de wetenschap te hebben dat er meer "gekken" zijn zoals ik ;-)
Ik verzamel zowel vinyl singletjes als E.P.'s, LP's enzovoort, maar ook cd's. Op de harde schijf van mijn computer staan zeker wel mp3's (ook niet te tellen), maar....ik heb nooit echt de behoefte om die dan op een mp3 speler of i-pot of i.d. te zetten. Mijn voorkeur gaat toch uit naar een echte plaat of cd. (sommige albums van bands/artiesten heb ik zelfs zowel op cd als op vinyl)
Mijn verzameling omvat werkelijk alle uitersten: top 40, fifties, rock&roll, sixties, seventies, eighties, nineties, recente muziek, hardrock/metal, symfonische rock, AOR, blues, jazzy achtige muziek, big band, rockabilly, klassieke muziek, cabaret, Nederlandstalige muziek, Italiaanstalige muziek, verzamelaars/compilaties, country, New age, diverse instrumentale muziek, kinderrepertoire en zo kan ik nog wel eventjes doorgaan.
Hier linksboven een foto van de cd zuilen die in onze woonkamer staan (5 zuilen van Ikea en 2 losse cd kastjes - met ieder 9 cd vakjes - van Xenos op elkaar gestapeld. Het paste precies! Zuilen van Ikea konden er niet meer naast i.v.m. het stopcontact, anders hadden er nog een paar Ikea zuilen naast gestaan) Maar....dit is niet de hele verzameling. Er staat her en der nog wel het e.e.a. verspreid in huis: in een ladekast (2 lades vol), een gangkast met een aantal planken, boven staat ook nog wel het e.e.a. en ook bij de cd speler beneden liggen altijd stapeltjes (sorry...het is nooit echt opgeruimd dus) en....er komt nog altijd bij, dus....eigenlijk kom ik zo langzamerhand echt ruimte te kort (en toch kan ik niet ophouden met verzamelen).
Mijn vinylverzameling staat op zolder, want daar heb ik beneden echt geen ruimte voor. Hier op de foto een gedeelte ervan. Het staat nu in metalen rekken, maar ik weet niet of dit een blijvende oplossing is, want wellicht dat ik het in de toekomst toch anders ga aanpakken, maar.....dat heeft natuurlijk ook een financiële concequentie, dus....waarschijnlijk duurt dat nog eventjes...
Het is misschien niet zoveel als bij andere vinyl verzamelaars, maar.....ik moet zeggen dat ik eigenlijk ook heel lang geen vinyl gekocht heb op LP, omdat ik een hele poos geen platenspeler heb gehad. Nu ze weer "nieuwe" platenspelers op de markt hebben kon ik eindelijk ook weer LP's draaien. Nu is die LP verzameling weer langzaam maar zeker aan het uitbreiden. Dus.....die achterstand haal ik heus nog wel in, daar ben ik absoluut niet bang voor, ahum...
Naast LP's en 12 inches heb ik ook singletjes en E.P.'s op zolder staan.
Het meeste heb ik nog bewaard vanuit mijn jeugd, maar veel heb ik ook door de jaren heen en nog vrij recent gekocht. (Veel singletjes had ik ook gekocht met in mijn achterhoofd ooit nog eens een jukebox te kopen, dat dus vorig jaar ook daadwerkelijk gebeurd is...)
Ooit hoop ik de hele verzameling eens in 1 muziekkamer te hebben staan, zoals ik in een andere blog ook eens schreef, want nu staat overal in huis van alles verspreid. Helaas heb ik daar op dit moment nog geen ruimte voor, maar wie weet wat de toekomst brengt....??? Intussen verzamel ik gewoon nog lekker door.....
Ik denk dat het uiteindelijk een wisselwerking is van deze 2 dingen en dat het elkaar ook in stand houdt. Ik zou absoluut niet zonder muziek kunnen. Al van kleins af aan heb ik een hele diepe band met eigenlijk alles dat met muziek te maken heeft.
Als kind kwam ik met mijn ouders in de kerk en omdat die kerk toen nog geen eigen kerkgebouw had, werden de diensten gehouden ergens in een gebouw in de binnenstad van Utrecht. Ik kan me niet meer herinneren waar dat precies was, dat zou ik aan mijn ouders moeten vragen, maar ik herinner me wel dat er waarschijnlijk muzieklessen werden gegeven, omdat er in bepaalde vertrekken van het pand ook muziekinstrumenten stonden, zoals een drumstel enzovoort. Het geluid van de snare-drum (waar ik natuurlijk eigenlijk helemaal niet aan mocht komen, ahum....) maakte toen al veel indruk in de trant van: "Dat wil ik later ook!" Nu ben ik uiteindelijk ook wel veel zelf actief in de muziek gaan doen. Ik kan een klein beetje keyboard spelen en redelijk gitaar, maar ik ben voornamelijk toch met de zang bezig. Momenteel maak ik deel uit van een melodieuze hardrockband: After The Silence. Daarover een andere keer meer....
Al heel vroeg wekte ook muziek op radio en televisie mijn grote interesse. Programma's als Toppop waren beslist favoriet. Later was ik ook regelmatig in platenwinkels te vinden, ik kon daar uren vertoeven (vreemd genoeg heb ik daar tegenwoordig niet meer zo'n last van bij winkels als bijvoorbeeld Free Record Shop, omdat het aanbod gewoon steeds minder wordt op 1 of andere manier) (maar platenbeurzen of 2e hands platenwinkels vind ik daarentegen weer een feest om urenlang te snuffelen of er iets voor me tussen staat).
Ik vond het ook altijd interessant om te zien wat andere mensen in de platenkast hadden staan (en eigenlijk heb ik dat nog steeds). Daarmee heb ik ook geleerd dat een bepaald genre muziek heus niet altijd persé door een bepaald "cliché" type mens beluisterd hoeft te worden. Mensen zijn altijd geneigd om alles in hokjes te stoppen, maar kantoormensen kunnen ook gewoon naar hardrock luisteren en motorrijders kunnen ook net zo goed naar klassieke muziek luisteren, om maar een voorbeeld te noemen. Maar evengoed vind ik het altijd wel leuk om uit te vinden naar welke muziek mensen luisteren en wat ze heeft beïnvloed.
Als ik bij mensen op visite ben probeer ik altijd toch net nog even een glimp op te vangen van hun muziekverzameling. Begin jaren 90 was ik beslist een grote fan van de rubriek "De platenkast" (gepresenteerd door Jan Rot) in het tv programma Music scene. En...hoe groter de platenkast hoe mooier!
Op YouTube.com kun je ook diverse filmpjes vinden van mensen (uit alle landen) die hun platenverzameling laten zien. Daar zitten soms hele leuke filmpjes bij en ik blijf het altijd leuk vinden om dit soort filmpjes te zien (enkele voorbeelden hieronder te zien). Foto's van platenkasten/cd- en platenverzamelingen van andere mensen vind ik een feest om naar te kijken.
De platenkast van Willem Venema (jr music scene 27, 1994):
Shawn's Vinyl Record Collection Video 1.:
Record Collection-Soul/R&B/Rockabilly/Doo Wop/Beatles...:
Zelf verzamel ik dus ook heel erg veel muziek. Ik vind het ook prettig om vrijwel altijd muziek om me heen te hebben. Als ik in huis bijvoorbeeld boven wat klusjes aan het doen ben, heb ik ook 9 van de 10 keer een radio aan staan of een cd of iets dergelijks. Het is dat ik op mijn werk helaas geen muziek kan/mag draaien, anders zou daar ook beslist de hele dag een radio aan staan.
Het is dat mijn financiële inkomsten het niet toelaten, maar anders zou ik beslist nóg veel meer muziek kopen dan nu het geval is (en soms is dát al teveel). Ik blijf het mezelf soms ook afvragen: "Waarom heb ik me toch weer niet kunnen beheersen om een bepaalde plaat te kopen?" Soms komt een bepaald item voorbij waarvan je weet dat die soms moeilijk te krijgen zijn en dan ga je soms toch maar weer over stag, terwijl je eigenlijk al teveel hebt uitgegeven die maand. Dat is toch wel een behoorlijke serieuze vorm van een verslaving.....
Mensen begrijpen soms ook niet dat ik een dagje platenbeurs bijna beschouw als wat een dagje Efteling voor kinderen zou zijn, bij wijze van spreken.
Mijn "honger" naar muziek en vaak ook het "ontdekken" van dingen die ik nog niet ken is echt vele malen erger dan "gewone" mensen die misschien net 20 cd's in de kast hebben staan. Mensen die bepaalde muziek als een "modeverschijnsel" beschouwen, dat bepaalde muziek nu toch "echt wel uit" is....ik kan en wil het niet begrijpen, omdat muziek voor mij niet inherent is aan een rage of een modeverschijnsel. Muziek is voor mij van alle tijden. Ik luister net zo gemakkelijk naar een fifties plaat als naar een plaat van nu. Ik heb misschien wel een beetje het "probleem" dat ik dus ook gewoon vrijwel alle muziekstijlen leuk vind. Ik heb het ooit gepresteerd om bij een winkel tegelijkertijd zowel een cd van Enya mee te nemen als een cd van de Rollins Band. Dat zijn dus totaal verschillende muziekstijlen en de verkoper achter de toonbank stond me bij het afrekenen van de cd's dus ook inderdaad aan te kijken met een gezicht van of hij water zag branden. Ik ben dus gewoon echt een muzikale "allesvreter". Soms is dat ook een nadeel, omdat ik dus bijna alles op zo'n platenbeurs dan leuk vind, want....hoe groter je muzikale smaak, hoe meer aanbod er is uiteraard....
Soms denk je dat je de enige "gek" bent die op deze aardbol rondloopt met een dergelijke "verslaving". Maar als je dan op zo'n beurs rondloopt, heb je daar ineens spontaan minder last van, gelukkig, ha ha!
In 2006 kwam er een boekje uit, getiteld: "Vinylfanaten", geschreven door Robert Haagsma (ik heb het boekje zelf overigens pas sinds vorig jaar). Ik kreeg vorig jaar pas "lucht" van het boekje, maar toen ik ervan wist, móest ik dit natuurlijk ook hebben. Ik lees bijna nooit, maar....dit boek heb ik bijna in 1 ruk uitgelezen! Fantastisch, al die verhalen van mensen die ook maar geen genoeg kunnen krijgen van het verzamelen van platen. (van mij hadden er ook wel meer foto's in mogen staan van platenverzamelingen....maar misschien zou het boek dan een stuk duurder zijn...) Het is in ieder geval prettig de wetenschap te hebben dat er meer "gekken" zijn zoals ik ;-)
Ik verzamel zowel vinyl singletjes als E.P.'s, LP's enzovoort, maar ook cd's. Op de harde schijf van mijn computer staan zeker wel mp3's (ook niet te tellen), maar....ik heb nooit echt de behoefte om die dan op een mp3 speler of i-pot of i.d. te zetten. Mijn voorkeur gaat toch uit naar een echte plaat of cd. (sommige albums van bands/artiesten heb ik zelfs zowel op cd als op vinyl)
Mijn verzameling omvat werkelijk alle uitersten: top 40, fifties, rock&roll, sixties, seventies, eighties, nineties, recente muziek, hardrock/metal, symfonische rock, AOR, blues, jazzy achtige muziek, big band, rockabilly, klassieke muziek, cabaret, Nederlandstalige muziek, Italiaanstalige muziek, verzamelaars/compilaties, country, New age, diverse instrumentale muziek, kinderrepertoire en zo kan ik nog wel eventjes doorgaan.
Hier linksboven een foto van de cd zuilen die in onze woonkamer staan (5 zuilen van Ikea en 2 losse cd kastjes - met ieder 9 cd vakjes - van Xenos op elkaar gestapeld. Het paste precies! Zuilen van Ikea konden er niet meer naast i.v.m. het stopcontact, anders hadden er nog een paar Ikea zuilen naast gestaan) Maar....dit is niet de hele verzameling. Er staat her en der nog wel het e.e.a. verspreid in huis: in een ladekast (2 lades vol), een gangkast met een aantal planken, boven staat ook nog wel het e.e.a. en ook bij de cd speler beneden liggen altijd stapeltjes (sorry...het is nooit echt opgeruimd dus) en....er komt nog altijd bij, dus....eigenlijk kom ik zo langzamerhand echt ruimte te kort (en toch kan ik niet ophouden met verzamelen).
Mijn vinylverzameling staat op zolder, want daar heb ik beneden echt geen ruimte voor. Hier op de foto een gedeelte ervan. Het staat nu in metalen rekken, maar ik weet niet of dit een blijvende oplossing is, want wellicht dat ik het in de toekomst toch anders ga aanpakken, maar.....dat heeft natuurlijk ook een financiële concequentie, dus....waarschijnlijk duurt dat nog eventjes...
Het is misschien niet zoveel als bij andere vinyl verzamelaars, maar.....ik moet zeggen dat ik eigenlijk ook heel lang geen vinyl gekocht heb op LP, omdat ik een hele poos geen platenspeler heb gehad. Nu ze weer "nieuwe" platenspelers op de markt hebben kon ik eindelijk ook weer LP's draaien. Nu is die LP verzameling weer langzaam maar zeker aan het uitbreiden. Dus.....die achterstand haal ik heus nog wel in, daar ben ik absoluut niet bang voor, ahum...
Naast LP's en 12 inches heb ik ook singletjes en E.P.'s op zolder staan.
Het meeste heb ik nog bewaard vanuit mijn jeugd, maar veel heb ik ook door de jaren heen en nog vrij recent gekocht. (Veel singletjes had ik ook gekocht met in mijn achterhoofd ooit nog eens een jukebox te kopen, dat dus vorig jaar ook daadwerkelijk gebeurd is...)
Ooit hoop ik de hele verzameling eens in 1 muziekkamer te hebben staan, zoals ik in een andere blog ook eens schreef, want nu staat overal in huis van alles verspreid. Helaas heb ik daar op dit moment nog geen ruimte voor, maar wie weet wat de toekomst brengt....??? Intussen verzamel ik gewoon nog lekker door.....
Abonneren op:
Posts (Atom)