donderdag 6 januari 2011

Wie was Bobby Farrell nu helemaal?

Een paar dagen terug schreef ik al een blog over Bobby Farrell, die 30 december j.l. op 61 jarige leeftijd overleed.

Inmiddels is bekend gemaakt dat Bobby Farrell a.s. zaterdag 8 januari een grootste begrafenis krijgt.

De ceremonie begint om 11.00 's morgens en is toegankelijk voor publiek, dus iedereen die daartoe behoefte voelt wordt in de gelegenheid gesteld om afscheid van Bobby te nemen. De uitvaart zal plaatsvinden in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Voorafgaand aan de dienst zal de kist met het lichaam van Bobby in een koets nog een laatste ronde door Amsterdam rijden.

Tijdens de uitvaart zullen verschillende artiesten (George McCrae, The Time Bandits, Akwasi - Zwart Licht - en The Gibson Brothers) uit zijn succesjaren aanwezig zijn en een optreden verzorgen. Ook de drie zangeressen uit de originele bezetting van Boney M zullen aanwezig zijn: Liz Mitchell, Marcia Barrett en Maizie Williams. Zij treden nog een keer samen op als eerbetoon aan hun overleden bandlid.

Na de uitvaart wordt Bobby Farrell begraven op begraafplaats Zorgvlied te Amsterdam.

Producer Frank Farian, de man die Boney M "gecreëerd" heeft, is overigens niet uitgenodigd! Hiervoor is bewust gekozen, aldus Zanillya Farrell, de dochter van Bobby.

Her en der op internet lees ik bepaalde reacties op deze "grootse begrafenis". Sommige mensen hebben er niet veel begrip voor, want: "Bobby zong immers niet echt", hij "danste alleen maar" en "wie was Bobby Farrell nu helemaal?" (het zijn slechts enkele reacties die ik op diverse sites eruit pik)

Tja...."Wie was Bobby Farrell nu helemaal?"
Ik vraag me dus af van welke generatie de mensen zijn die zich dit soort dingen afvragen! Waarschijnlijk zijn het jongeren die de tijd waarin Bobby de hele wereld over toerde in de hoogtijdagen van Boney M zo'n beetje als de "pré-historie" beschouwen? Zij hebben geen enkele notie van waarover het gaat. Het zullen waarschijnlijk in ieder geval mensen zijn van na de jaren 80 die op een dergelijke manier reageren (en als ze wèl van voor/tijdens de jaren 80 zijn....hebben ze vast op een onbewoond eiland gezeten of zoiets dergelijks!).

Boney M was actief zo ongeveer van midden jaren 70 tot midden/eind jaren 80. De groep was, naast ABBA, 1 van de weinige westerse bands die wereldwijd groot succes hadden, ook buiten Europa! De groep heeft wereldwijd diverse nummer 1 hits gescoord! En....ook al zong Bobby misschien niet zelf....hij was toch eigenlijk wel de meest herkenbare en populaire persoon van Boney M!

Onlangs was er nog een interview met dj Ferry Maat op een radiozender over het overlijden van Bobby Farrell. Het kwam ter sprake dat....áls mensen het over Boney M hadden....het vrijwel altijd ging over die groep met die man die zo goed kon dansen....mensen hadden het altijd over die groep "met Bobby!" en....dat de mensen vaak de namen van de 3 zangeressen niet eens konden noemen, omdat ze de namen simpelweg niet wisten! Bobby Farrell was dus zeerzeker wel hèt "herkenningspunt" voor het volk als het om Boney M ging. Hij had zeerzeker, zoals ze dat nu zouden noemen, die "X-factor"!!

Hoeveel fans Bobby Farrell had en hoe "groot" Boney M ooit geweest is, blijkt wel uit de vele reacties n.a.v. Bobby's overlijden op YouTube filmpjes.
Naast Nederland, komen er ongelooflijk veel reacties uit (hou je vast!); Duitsland, Frankrijk, Rusland, België, Jemen (Arabisch land dat in het uiterste zuiden van het Arabisch Schiereiland ligt), Peru, Roemenië, Oostenrijk, Estonië, Hongarije, Canada, Slowakije, Turkije, Tsjechië, Polen, Albanië, Denemarken, Egypte, Noorwegen, USA (o.a. New York en Californië), United Kingdom/Engeland, Maleisië, Colombia, Jamaica, Letland, Algerije, Zweden, Spanje, Portugal, Vietnam, Solomoneilanden (ook wel Salomoneilanden genoemd), Griekenland, Bulgarije, Zwitserland, Finland, Sri lanka, Chili, Taipei/Taiwan, Luxemburg, Almaty/Kazachstan, Cyprus, Servië, Kroatië, Mexico, Indonesië, Schotland, Libanon, Ierland, Malta, Mozambique/Afrika, Thailand, Italië, Australië, Afghanistan, Iran, Ecuador, Nigeria, enzovoort, enzovoort, enzovoort.......oftewel.....wel héél erg WERELDWIJD kun je wel zeggen!!!

Dus....hoezo de vraag "Wie was Bobby Farrell nu helemaal?"

De hele wereld kende hem en de hele wereld staat stil bij zijn overlijden.
Overal ter wereld is de dood van Bobby Farrell vermeld bij het journaal!
Zoiets gebeurt dus niet als je "niemand bent" of "niemand was".....lijkt mij tenminste!

Het enige trieste hiervan is dus eigenlijk nog steeds dat, hoewel Bobby Farrell nog steeds wereldberoemd is/was....hij er in feite geen cent aan heeft overgehouden!

Her en der lees ik reacties van mensen als: "Bobby was toch niet dom? Dan had hij toch kunnen procederen? Dan had hij erachteraan moeten gaan! Dat is toch zijn eigen schuld?" enzovoort, enzovoort.....
Ik vind het dus een beetje kortzichtig als je meteen zo reageert.
Wat dènk je wat hij tijdens zijn leven geprobeerd heeft dan!??
Bobby Farrell heeft wel dégelijk zijn recht geprobeerd te halen in de rechtzaal t.o.v. producer Frank Farian!! De producer die miljoenen, zo niet, miljarden (!) heeft verdiend aan Boney M.

Alle groepsleden van Boney M, dus niet alleen Bobby, maar ook de 3 zangeressen, kregen NIETS van de platenverkoop! Alleen voor de optredens destijds kregen zij betaald.
De groepsleden hadden inmiddels biljadair kunnen zijn!!! Er zijn wel degelijk processen gevoerd, maar helaas.....heeft dit nooit positieve resultaten voor Bobby en de 3 Boney M zangeressen gehad.

Er zijn mensen die vinden dat "Bobby" niet zo moest "zeuren", want.....Frank Farian hád toch ook de zangpartijen van Boney M ingezongen? En....Bobby had het toch ook niet kunnen doen? Hij had toch ook niet dat contract destijds kunnen tekenen?
Tja....dat kan wel zijn, maar....als de 3 dames + Bobby er nooit waren geweest om Boney M "gestalte" te geven, dan had Farian ook nooit zijn zakken kunnen vullen!!! (want zo is het gewoon!!) Boney M heeft wereldwijd zo'n 150 miljoen (!!) albums verkocht!!!

Misschien hebben de groepsleden van Boney M niet allemaal echt gezongen, maar.....ze hebben wèl de hele wereld rondgetoerd. Iets dat KEIHARD WERKEN betekent!! Uiteindelijk zijn zij degenen die Boney M tot een succes hebben gebracht!

Frank Farian is blijkbaar nog erger dan Dagobert Duck!
Hij verdient geld door anderen te "gebruiken".
Het is niet eens zomaar geld "verdienen", nee....Farian wordt SLAPEND rijk!!! Het liefst laat hij een ander het vuile werk opknappen. Hij heeft er ruim 88 miljoen dollar aan verdiend (dat zal inmiddels wel vele malen meer zijn, want ik lees her en der zelfs cijfers van inmiddels 200 miljoen!!) en.....dan nóg wil hij ALLES voor zichzelf houden??!! (sommige mensen hebben blijkbaar nooit genoeg!!)
Ik vind het dus echt schandalig!!

Frank Farian had op zijn minst alle originele Boney M leden kunnen laten meedelen in de winst, al is het maar voor een bepaald percentage! Dat had toch wèl zo "fair" geweest!!
Dan hadden alle originele Boney M leden nu een goede oudedagvoorziening gehad!
Dan had Bobby Farrell NIET op zijn "oude dag" (mijn eigen ouders zijn verdorie van ongeveer dezelfde leeftijd!) nog de hele wereld af moeten toeren om nog een béétje zijn oude succes te gelde te maken!
Dan had Bobby Farrell niet heel veel jaren lang hoofdzakelijk van een uitkering hoeven te leven!
Bobby Farrell móest wel overal optreden, om te overleven! Om brood op de plank te krijgen!

En dan durft die Frank Farian nóg op zijn website een zogenaamd "eerbetoon" aan Bobby te schrijven!
Dan nóg durft hij te beweren dat hij en Bobby, ondanks de rechtzaken, toch wel "vrienden waren gebleven" (echt...die man heeft lef!).
Dan nóg durft hij te zeggen dat "hij wel naar de begrafenis wil" (maar is dus NIET uitgenodigd!! En dat is niet voor niets!!!). En....dan nóg durft hij (las ik ergens) te verkondigen dat hij Bobby een "ikoon en een legende" vond! Daar had Farian tijdens Bobby's leven dan wel wat meer van mogen laten merken financieel!! Wát een vieze vuile huichelaar is die Farian zeg!

Afgelopen week kreeg ik een persoonlijk e-mailtje van iemand die ruim 17 jaar met Bobby Farrell heeft samengewerkt. De identiteit van die persoon blijft (op verzoek) geheim! Uit respect zal ik die identiteit dus ook op geen enkele wijze bekendmaken!!
Die persoon complimenteerde me over het stukje dat ik over Bobby had geschreven en die persoon heeft er veel troost uit gehaald. Dat doet me goed!!

Die persoon vertelde echter ook dat Bobby veel "valse vrienden" had.
Bobby waarschuwde andere "beginnende" artiesten ook vaak voor de (zoals hij het altijd zei) "hypocrieten en parasieten" in het vak. (dat is ook het enige dat ik over de mail kwijt wil, de rest blijft veilig bij mij!)

Tja...ik zing zelf ook in een band, dus....ik heb door de jaren heen ook wel eens mensen meegemaakt die het "minder goed met je voorhebben" (zacht uitgedrukt), dus ik weet wel ongeveer wat Bobby ermee bedoelt. En...dan zijn dat soort ervaringen nog "in het klein" als je het vergelijkt met Bobby's situatie, want....bij het succes van Boney M waren toch ietsje "grotere" bedragen mee gemoeid....
Ik had het dus wèl zo schappelijk gevonden van Frank Farian als alle originele Boney M leden een bepaald percentage van de winst hadden gekregen!

Frank Farian vertelde dat hij "Bobby graag mocht en dat hij hem daarom maar heeft laten gaan toen hij weer als Boney M begon op te treden".
Farian moet zich schamen dat hij dit durft te zeggen! Had hij dan eigenlijk liever van die optredens van Bobby óók nog graag geld ontvangen? (zoals ik al zei...sommige mensen hebben nooit genoeg!)

Een ander reageert met "Tja, dan had Bobby nooit meer op moeten treden tot 'ie een goeie deal kon sluiten...." Pfff, ik word een beetje moe van dit soort reacties. Mensen oordelen altijd zo gemakkelijk.
Bobby móest wel optreden om enigszins brood op de plank te krijgen! En zó gebeurt het dat iemand als Bobby, met het lichaam van een oudere man van middelbare leeftijd (broodmager en toch met enigszins "vergane glorie" op latere leeftijd ,als ik het zo oneerbiedig mag zeggen.....maar dat bedoel ik niet verkeerd!), het niet rustiger aan kan doen zoals de meeste mensen van zijn generatie! Daarom moest hij nog steeds optreden om geld te verdienen!

Tja, Bobby heeft ook negatief in het nieuws gestaan met dingen uit zijn privé leven, die ik nu even niet ga noemen allemaal.
Ik keur dat soort dingen uiteraard niet goed, maar....zo heeft ieder huisje zijn kruisje zullen we maar zeggen. Alle mensen maken fouten, niemand uitgezonderd!!
Ik heb ook nooit gezegd dat Bobby een "heilige" was en dat is hij, nu hij dood is, nog steeds niet. Wat een onzin!! Hoe was het ook alweer...."Gij die zonder zonden zijn, werpe de 1e steen"....of zoiets? Oftewel....niemand is perfect!

Bobby "danste" niet zomaar bij Boney M, maar gooide met zijn dans en stage performance zijn hele ziel en zaligheid erin! Bobby heeft, samen met de andere Boney M leden, ervoor gezorgd dat Frank Farian zóveel geld verdiend heeft dat hij het van zijn levensdagen niet eens meer kan opmaken!!

En vooral voor de generatie die Boney M en hun grote wereldwijde succes nooit bewust heeft meegemaakt, voor de mensen die ver na de jaren 80 zijn geboren....Voor degenen die maar niets begrijpen van dat Bobby Farrell zo'n "grootste begrafenis" krijgt, die het allemaal maar "onzin" vinden en "hysterisch" gedoe. Voor de mensen die vinden dat "Harry Mulisch" eigenlijk "groter" was dan Bobby Farrell en dat Farrell daarom niet "net zo'n soort begrafenis verdient". Voor de mensen die denken dat het een fabeltje is en denken dat het "lichtelijk overdreven is" dat er met Boney M miljoenen zijn verdiend.....etc.

Voor die mensen zou ik willen zeggen; "Ga nu toch echt je kennis van de popgeschiedenis eens flink bijspijkeren!", want...dan zul je begrijpen waarom er op YouTube reacties geplaatst worden van mensen over de hele wereld (zoals je hierboven ergens kunt lezen) en waarom de dood van Farrell wereldwijd genoemd wordt in journaals en waarom het wereldwijd nieuws is in kranten!
En als je daarna dan misschien een klein beetje een notie hebt gekregen van waar het allemaal om gaat en waar het allemaal om draait....vraag dan daarna NOOIT MEER "Wie was Bobby Farrell nu helemaal"?!!

Voor wat mij betreft verdient Bobby Farrell een uitvaart van deze grote omvang dus wel degelijk!!
Vaarwel Bobby, ik wens je een behouden vaart!

5 opmerkingen:

  1. Bobby, rust in vrede.. Dikke kus je vriend Fred

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi artikel! Farian is mijns inziens indirect verantwoordelijk voor Bobby's vroegtijdige dood omdat Bobby financieel gedwongen was om de wereld te toeren en nog rond te springen op het podium op de 61e. In de vroege jaren tachtig toen Farrel en Farian ruzie hadden heeft Farian Farrel afgekocht voor een ton, feitelijk een schijntje. In de jaren daaropvolgend leefde hij in armoede in de Bijlmer, terwijl de wereld (buiten NL) dacht dat hij in een paleis woonde.
    Wat royalties betreft kregen Mitchell en Barret overigens wel uitbetaald. Farian heeft hetzelfde geintje later nog een keer uitgehaald met Milli Vanilli wat zelfs tot de dood (zelfmoord) van een van de jongens heeft geleid. Farian is een geniale producer maar als mens in- en inslecht.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een mooi recht uit het hart geschreven artikel. Bobby en de 3 dames waren het merk Boney M. Frank Farian wist dat als hij er zelf zou gaan staan, hij niet succesvol zou zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Fran k farian heft er op een zeer handige manier misbruik van gemaakt en deze mensen uitgebuit.zo zie je maar weer what mismanagement doet

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mooi verdient verhaal, in en in triest mensen zo uit te buiten. Een schande!!

    BeantwoordenVerwijderen

After The Silence

After The Silence
After The Silence Official Website

After The Silence

After The Silence
After The Silence heeft eindelijk toetsenist! Schrijf je in voor de ATS nieuwsbrief via newsletter@afterthesilence.nl.

After The Silence MySpace

After The Silence YouTube

After The Silence Hyves

Muziek is een mantra voor de ziel

Muziek is een mantra voor de ziel
"Muziek is een mantra voor de ziel. Het is therapeutisch. Net als eten is het iets dat ons lichaam nodig heeft." (Michael Jackson)

Bergkaarten