vrijdag 21 januari 2011

Adele - 21 (2011)

Er zijn de afgelopen periode in verhouding maar heel weinig albums geweest waar ik zó ontzettend naar heb uit gekeken als het nieuwe album "21" van de Engelse zangeres Adele (Londen, 5 mei 1988).
Zo'n album waar je bijna niet op kunt wachten! Waar je vréselijk "ongeduldig" van wordt, omdat de release datum maar niet snel genoeg naar je zin komt (zoals een kind zich moet voelen totdat het eindelijk zijn/haar verjaardag is of....voordat het eindelijk Sinterklaas pakjesavond is).
Maar vandaag was het eindelijk zover! De datum kan niet toepasselijker, want het album "21" kwam vandaag, 21 januari, eindelijk uit!

Het getal "21" staat weer, net als Adele's vorige album "19", voor de leeftijd van deze geweldige zangeres met de gouden strot! (zij was 21 toen zij dit album maakte)

Helemaal toen haar single "Rolling in the deep" uitkwam....was dat toch stiekem snoepen van een taart, waarvan de rest nog achter slot en grendel staat. Dat je het hongerige gevoel krijgt van: "Ik wil meer!"

Ik had de cd al een hele poos geleden "gereserveerd" en....vandaag lag 'ie in de brievenbus. Eindelijk!!
Natuurlijk onmiddellijk in de cd-speler gedaan en....er is maar 1 woord voor dit nieuwe album: KIPPENVEL!!!

Adele heeft haar vorige album zeer zeker overtroffen.
Als ik het album beluister dan "vergeet" je eigenlijk gewoon bijna dat Adele "pas" 21 is!! Ze klinkt als een doorleefde oudere soul-/jazz zangeres die al 30 jaar op het podium staat en, als het ware, al alles van het leven heeft gezien.
Mijn man en ik waren het er ook unaniem over eens dat Adele af en toe zelfs heel erg aan wijlen Janis Joplin doet denken! (en dat is als een compliment bedoeld!)
Zelfs een naam als onze eigen Nederlandse "Anouk" hoorde ik hier iemand in de huiskamer hardop noemen.

Het album "21" werd voor een groot deel in Malibu opgenomen met nota bene producer Rick Rubin (o.a. bekend van zijn werk met Johnny Cash en The Red Hot Chili Peppers!), maar ook in Londen met producer Paul Epworth.

Je zou denken dat een mens wezenlijk misschien niet ècht veel verandert tussen zijn/haar 19e en 21e jaar, maar toch vind ik dat Adele op haar nieuwe album een behoorlijk stuk volwassener klinkt.
En....lieve mensen.....wat hééft Adele toch een ongelooflijk geweldige strot!
Een andere naam die bij mij, bij het beluisteren van het album, in mijn gedachten voorbij schoot was een grote naam als Aretha Franklin!
Adele heeft absoluut een groot zangtalent van hetzelfde kaliber (!!) als ik zo brutaal en eerlijk mag zijn!

Adele zingt en klinkt anders dan de meeste "leeftijdsgenoten" van haar generatie die terug te vinden zijn in de hitlijsten. Adele zingt niet zomaar een "deuntje" dat gemakkelijk in het gehoor ligt. Adele heeft geenszins een "oppervlakkige" manier van zingen, zoals dit vaak in de popmuziek het geval is.
Adele....is een zangeres van details! Adele weet voortreffelijk nuances te brengen in alle nummers die zij zingt, precies op de juiste plaats. Adele is een zangeres die weet wat "timing" is!

Het album begint met de single "Rolling in the deep", opgevolgd door "Rumour has it".
Misschien komt het door het tempo in het nummer, maar op 1 of andere manier moest ik bij dit nummer af en toe aan The Eurythmics denken (voor de jongere generatie: The Eurythmics was een zeer beroemd Brits popduo in de jaren 80, bestaande uit zangeres Annie Lennox en gitarist Dave Stewart. Zij hadden wereldwijd grote hits als: "Sweet dreams", "Here Comes The Rain Again", "There Must Be An Angel" enzovoort). Het had zomaar een nieuwe track van The Eurythmics anno 2011 kunnen zijn.

Wie denkt dat dat de rest van het album van Adele dezelfde soort muziek zal laten horen, heeft het mis, want de 3e track "Turning Tables" is weer een heerlijke pop ballade die vol overgave gezongen wordt, zoals we van Adele "gewend" zijn. Wat een prachtig nummer!

De 4e track...."Don't you remember"....begint met gitaar....en...had absoluut een nummer van wijlen Johnny Cash kunnen zijn! Het heeft een bepaalde "country" feel met een bepaalde intensiteit die zo op een album van "The man in black" had kunnen staan. Er zijn maar heel weinig zangers/zangeressen die iemand als Johnny Cash kunnen evenaren, dus....dit is een groot compliment naar Adele toe!

5e track, het nummer "Set Fire to the rain" is gewoon een lekker relaxt popnummer dat lekker wegluistert.

De 6e track "He won't go" ademt een fantastische #R & B" sfeer uit, eentje die je zo maar op een album van zangeres Alicia Keys zou kunnen aantreffen.

Waar het debuut album van Adele hoofdzakelijk "jazzy" muziek bevatte, hoor ik op Adele's tweede studio album duidelijk meer diversiteit in verschillende muziekstijlen, maar toch past het gewoon allemaal naast elkaar op 1 plaat en is het zonder meer een echte "Adele" plaat geworden, die blijft verrassen en geen enkel moment verveelt!

Track 7 "Take it all"....oh jongens, wat is dit prachtig!!!
Ik hoor plotseling een grote forse zwarte gospel zangeres in Adele. Dit is echt een geweldige track!! De begeleiding in het nummer is eigenlijk heel eenvoudig gehouden met slechts een piano en een "gospel" koortje hier en daar op de achtergrond.
Ik krijg echt letterlijk en figuurlijk kippenvel bij het beluisteren van dit nummer, wat is dit ontzettend goed uitgevoerd!!!

In track 8 "I'll be waiting" hoor ik eigenlijk verschillende muziekstijlen in 1 nummer verwerkt; R & B, Soul, gospel...een heeeeel klein beetje "reggae" achtige dingetjes.... Wederom een lekkere track die heerlijk weg luistert.

Track 9 "One and only"....ja hoor!! Die grote zwarte gospel/soul/blues sister in Adele komt hier weer fantastisch naar voren met enigszins een flashback naar die andere grote "blanke" gospel/soul/blues zangeres "Janis Joplin" (a la "Cry baby")!!! Als ik Gerard Joling zou zijn geweest, zou ik hebben gezegd: "Ik hou d'r zo van!" ;-)
Is Adele echt pas 21 jaar? (toen ze dit album maakte....want gezien haar geboortejaar, zou Adele dit jaar namelijk eigenlijk inmiddels 23 jaar worden....)

"Lovesong" is de titel van track 10. Heerlijk relaxt nummer met akoestische gitaar en strijkers. Zo'n nummer dat soms rond middernacht zo heerlijk kan klinken op 1 of andere radiozender. Geen extra overbodige toeters en bellen, gewoon een mooi nummer omdat het in de muzikale begeleiding zo prachtig "klein" is gehouden.


Track 11 is het nummer "Someone like you". Een relaxte "afsluiter" van de cd, voor het geval je dus niet de "limited edition" hebt aangeschaft.
Voor wanneer je wèl die "limited edition" gekocht hebt (zoals in mijn geval), bevat je cd 2 extra tracks, te weten 12 "If I hadn't been for love" (lekker rustig nummer) en 13 "Hiding my heart" (dat weer enigszins "country" aandoet, weer zo'n lekker "midden in de nacht op de radio" nummer...alsof Adele midden bij jou in de huiskamer aan het zingen is, dat idee krijg je er een beetje bij).

Ik kan zonder meer zeggen dat Adele, vergeleken met haar debuut album, op muzikaal vlak beslist enorm gegroeid is. "21" is een ijzersterk album van een ijzersterke zangeres.
Iemand die met haar debuut- en tweede album al zo uitmuntend presteert, verdient voor wat mij betreft nu al een speciaal plekje op de befaamde "Walk of fame"! Waarom? Adele heeft nu al bewezen dat ze absoluut een "blijvertje" is! Adele is een zangeres die overtuigt!

En weet je wat zo leuk is? Hoewel Adele inmiddels "wereldberoemd" is, blijft het zo'n heerlijk leuk "wijffie"! Een heerlijke "lachebek" die gewoon heel "nuchter" blijft onder dit grote succes. Ze is gewoon een geweldig leuk mens!!

Ik weet nu al dat dit album de komende periode heel erg vaak in mijn cd-speler de nodige rondjes zal draaien. Dit album is een aanrader met een mega groot uitroepteken! (zie geheel onder deze blog haar videoclip van "Rolling in the deep")


Tracklist
1. Rolling in the Deep (3:49)
2. Rumour Has It (3:43)
3. Turning Tables (4:10)
4. Don't You Remember (4:03)
5. Set Fire to the Rain (4:02)
6. He Won't Go (4:38)
7. Take It All (3:48)
8. I'll Be Waiting (4:02)
9. One and Only (5:48)
10. Lovesong (5:16)
11. Someone Like You (4:47)
12. If It Hadn't Been for Love * (3:09)
13. Hiding My Heart * (3:29)

* nummer 12 en 13 zijn Bonustracks op de "limited edition" cd!

Adele - Rolling in the deep - official videoclip;

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

After The Silence

After The Silence
After The Silence Official Website

After The Silence

After The Silence
After The Silence heeft eindelijk toetsenist! Schrijf je in voor de ATS nieuwsbrief via newsletter@afterthesilence.nl.

After The Silence MySpace

After The Silence YouTube

After The Silence Hyves

Muziek is een mantra voor de ziel

Muziek is een mantra voor de ziel
"Muziek is een mantra voor de ziel. Het is therapeutisch. Net als eten is het iets dat ons lichaam nodig heeft." (Michael Jackson)

Bergkaarten