zaterdag 9 oktober 2010

John Lennon 70 jaar!

70 jaar!! Dat zou John Lennon vandaag geworden zijn, als hij niet op 8 december 1980 zou zijn vermoord.
Een vreemde gewaarwording eigenlijk dat Julian Lennon, geboren op 8 april 1963, dus in feite al 7 jaar zijn vader "overleefd" heeft.

Precies een jaar geleden heb ik al eens een stukje over John Lennon op mijn blog geschreven (lees hier), dus ik ga nu niet meer in herhaling vervallen door te vertellen wat ik met John Lennon heb.

Ik vraag me echter wel eens af...stel dat hij nu nog geleefd zou hebben, hoe zou hij dan nu in het leven staan?
Hoe zou hij dan tegenover de hedendaagse muziekindustrie staan?
Dat er nu cd's zijn i.p.v. platen (al zijn die er natuurlijk wel, sterker nog....ze worden weer opnieuw geperst), maar dat cd's eigenlijk nu ook weer mp3's zijn, dat je tegenwoordig nummers kunt "downloaden", dat muziek nog slechts een "bestandje" op je computer is i.p.v. muziek op een fysiek schijfje dat je kunt draaien.
Hoe zou hij er tegenover staan dat de cd-verkoop eigenlijk sowieso aan het teruglopen is?
Hoe zou hij er tegenover staan dat bijna alles tegenwoordig met computers gaat, dat bijna alles digitaal is i.p.v. analoog?
Hoe zou hij er tegenover staan dat popmuziek een "marketing" ding is geworden, dat het erom gaat wat "het meest verkoopt" (no matter what) en vaak niet om het feit of iemand heel erg muzikaal of creatief is of wat dan ook.
Zou hij met zijn tijd zijn meegegaan, of....zou hij vast zijn blijven houden aan oude principes?
Hoe zou hij hebben gereageerd op de hedendaagse politiek? Op terroristische aanslagen? Op andere belangrijke gebeurtenissen in de maatschappij?
Zou hij een vervent Twitteraar zijn geweest?
Zou hij (misschien een hele gekke vraag).....nog steeds getrouwd zijn met Yoko Ono (inmiddels 77 jaar)?
Zou hij het inmiddels hebben bijgelegd met Paul McCartney? (niets is onmogelijk, zelfs (ex-)Take Thatters Robby Williams en Gary Barlow praten na jaren ruzie weer met elkaar, sterker nog....ze hebben weer samen muziek opgenomen)

Mark Chapman, de moordenaar van John Lennon, zit nog steeds vast in de gevangenis. Hij is voor levenslang veroordeeld, maar sinds 2000 kan hij om de 2 jaar om een vervroegde vrijlating vragen. Tot op heden zijn deze verzoeken altijd geweigerd. Misschien maar goed ook, want je weet niet wat zoiets overal teweeg zou brengen. Volgens mij schiet niemand daar iets mee op.

En dan...hoe zou John Lennon er vandaag de dag hebben uitgezien?
De Amerikaanse forensische specialist Joe Mullins heeft met de modernste computertechnieken een verouderingsportret gemaakt aan de aan van de laatste foto's die van John Lennon zijn genomen.
Het is echt ongelooflijk knap dat zoiets kan tegenwoordig en....zo zou John Lennon er inderdaad wel eens uitgezien kunnen hebben als hij nog zou leven.

Ondanks dat John Lennon al 30 jaar niet meer in levende lijve onder ons is, is hij nog steeds 1 van de meest invloedrijke muzikanten die ooit geleefd heeft. Ook jongere generaties zijn overduidelijk beïnvloed door de Beatles. Jacqueline Govaert (ex-Krezip) geeft zonder meer toe dat ze op haar nieuwe soloplaat duidelijk is beïnvloed door Beatles muziek.

En....als John Lennon in deze tijd gestorven zou zijn, zou het dan net zoveel impact hebben gehad als destijds? (het verschil in leeftijd daargelaten....want of iemand nu overlijdt op 40 jarige leeftijd of wanneer die 70 is....is beiden natuurlijk even erg, maar....maakt waarschijnlijk wel enigzins verschil qua reacties los)
Als er 30 jaar geleden al internet, Twitter, gsm enzovoort, zou zijn geweest....hoe anders zou dit dan zijn geweest op het gebied van nieuwsverspreiding?
30 jaar geleden werd het nieuws naar buiten gebracht via de radio, via kranten en bij het journaal, maar.....24 uur per dag televisie, zoals nu, was er niet.
Internet en gsm bestond nog niet, dus....als je het vergelijkt met afgelopen week, dat via slechts 1 Twitter berichtje over het overlijden van acteur/zanger Antonie Kamerling er meteen een soort van media bom ontploft en meteen het hele land in shock is en dat je meteen op internet kunt zoeken naar nieuwsberichten e.d. als je dat wilt, dat was er 30 jaar geleden allemaal nog niet.

Maar....als je 30 jaar na je overlijden nog steeds oneindig veel indruk maakt op zowel de oudere als nieuwere generaties, dan ben je volgens mij ècht wel iemand geweest.
In ieder geval heeft John Lennon de wereld prachtige muziek nagelaten, o.a. (mijn meest favoriete John Lennon nummer) Imagine.

Happy 70th birthday, John Lennon!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

After The Silence

After The Silence
After The Silence Official Website

After The Silence

After The Silence
After The Silence heeft eindelijk toetsenist! Schrijf je in voor de ATS nieuwsbrief via newsletter@afterthesilence.nl.

After The Silence MySpace

After The Silence YouTube

After The Silence Hyves

Muziek is een mantra voor de ziel

Muziek is een mantra voor de ziel
"Muziek is een mantra voor de ziel. Het is therapeutisch. Net als eten is het iets dat ons lichaam nodig heeft." (Michael Jackson)

Bergkaarten