zondag 27 februari 2011

Wil de echte Madonna opstaan?

In een tv show van Paul de Leeuw zag ik haar voor het eerst; "Lady GaGa" (echte naam: Stefani Joanne Angelina Germanotta).
Voorheen had ik nog nooit eerder van haar gehoord of iets van haar gezien.
Blijkbaar was ik 1 van de weinigen, want mijn zoon wist meteen om wie het ging en blijkbaar was ze al vreselijk populair bij heel veel mensen.
Het optreden bij Paul de Leeuw was dus de allereerste indruk die ik van haar had gekregen.
Ik vond het een beetje "vaag type"...maar....was dit een act die ze opvoerde...of...had deze dame ze ècht niet allemaal op een rijtje?
Ik moest, gezien haar "gedrag", ook ineens een beetje aan Grace Jones denken op 1 of andere manier.

Gaandeweg werd de populariteit van Lady GaGa steeds groter. Ze staat met name heel erg bekend om haar extravagante outfits, zoals onlangs met de veelbesproken "vleesjurk".

Ik ben waarschijnlijk behoorlijk in de minderheid als ik zeg dat ik nooit zo erg weg ben geweest van Lady GaGa. Niet van haar muziek en niet van hoe ze zich presenteert. Nog altijd heb ik bij Lady GaGa namelijk het gevoel dat ik naar een bepaalde "façade" zit te kijken. Een ingestudeerde "act", iets waarachter ze zich verschuilt, een opgevoerd "toneelstukje". Ik heb me laten vertellen dat Lady GaGa wel degelijk een serieuze muziekopleiding heeft genoten.
Op het moment hoor ik daar in haar muziek, als ik heel eerlijk ben, weinig van in terug.

Ik begrijp dat deze popdeuntjes de grote massa heel erg aanspreken, ik begrijp ook dat kinderen deze muziek erg leuk vinden, want het zijn gemakkelijk in het gehoor liggende en goed dansbare liedjes, met veel bombast, de productie van de nummers is over het algemeen heel erg "vet", om het zo maar uit te drukken. Ik begrijp dat deze muziek het goed doet in de discotheken.
Commercieel gezien ligt het dus goed in de markt en zowel Lady GaGa als de platenmaatschappij worden schat hemeltje rijk aan de verkoop van alle cd's. Op zich niets mis mee natuurlijk....als dat je doel is.

Ik heb een poosje terug op tv een award uitreiking gezien, het zal denk ik MTV geweest zijn, waarin men "live verbinding" had met Lady GaGa tijdens een concert die ze aan het geven was (en zodoende kon ze haar award niet persoonlijk in ontvangst nemen).
Ze zong een klein stukje, waarbij ik even dacht van: "OK, je kunt dus blijkbaar wel zingen, want ik hoor wel dat je volume hebt en het klinkt niet eens verkeerd!"

Tegelijkertijd dacht ik bij mezelf....als je dus blijkbaar wel een hele goede stem hebt...waarom heb ik dan steeds maar weer het gevoel dat je jezelf verschuilt door je anders voor te doen dan degene die je daadwerkelijk bent?

Naar mate de carrière van Lady GaGa zich vorderde....had ik dus steeds meer en meer het gevoel van "Dit heb ik allemaal al eens eerder gezien"....en ik wist ook wáár ik het eerder had gezien. Namelijk bij Madonna!

De manier waarop Lady GaGa haar concerten presenteert met dansers die eruit zien zoals zij eruit zagen tijdens concerten van Madonna, maar ook de videoclips die zowel qua dansers, qua opzet, qua outfits (inclusief de puntvormige BH's), de choreografie enzovoort, sterke overeenkomsten vertonen met oudere videoclips van Madonna.
Ik roep het hier al maanden in huis, maar ook elders: "Lady GaGa" doet gewoon Madonna na!
Er werd dan wel eens een beetje cynisch op gereageerd, of mensen waren het niet met me eens, maar....ik bleef heilig bij mijn standpunt; Lady GaGa is een Madonna look-a-like...maar doet alsof ze het allemaal "zelf heeft uitgevonden".
Zelfs de Lady GaGa hit "Alejandro" vond ik in muzikaal opzicht enigszins iets weghebben van "La Isla Bonita" van Madonna (en de videoclip van hetzelfde nummer is natuurlijk gewoon een regelrechte kopie van oudere clips van Madonna!). Daarom ben ik het dus ook steevast NIET eens met mensen die Lady GaGa zo vreselijk "origineel" vinden, laat staan (mag ik even een teiltje?) "authentiek"! (want dat is Lady GaGa bij lange na niet!)

En toen....liet men onlangs bij RTL Boulevard de "primeur" horen van de "nieuwe single" van Lady GaGa "Born this way".
Bij de 1e seconden....riep ik meteen al "Hallooo zeg, dit is gewoon gvd een regelrechte kopie van "Express Yourself" van Madonna! Dit is je reinste plagiaat! Als het nu nog niet duidelijk is, dan weet ik het ook niet meer!"

Blijkbaar was ik niet de enige die de gelijkenis gehoord heeft, want inmiddels geeft bijna iedereen een soortgelijke mening.

Volgens Lady GaGa zou ze een e-mail hebben ontvangen van Madonna, waarin ze zou hebben laten weten dat "ze haar liefde en volledige steun uitspreekt". "En als de Queen zegt dat het goed is, dan is het goed", voegde Lady Gaga daar aan toe. Echter...ontkennen de woordvoerders van Madonna dat een dergelijk mailtje ooit aan Lady GaGa verstuurd zou zijn! (als dat waar is, ben ik benieuwd wat Madonna uiteindelijk ècht van die nieuwe Lady GaGa single vindt)

Je zou kunnen zeggen dat het publiek dan uiteindelijk "gelijk heeft",want...de nieuwe Lady GaGa single staat wereldwijd op nummer 1 en gaat als zoete broodjes over de toonbank.

Toch....hoe dan ook....krijg ik hier persoonlijk een beetje een rare kronkel van in mijn maag. Waarom? Omdat er nu miljoenen wordt verdiend aan iets dat eigenlijk gewoon regelrecht "gejat" is van iemand anders!!!
Lady GaGa wordt gepresenteerd als dé popsensatie van deze tijd, als iemand die "vernieuwend" zou zijn, iemand die het aan zou durven om "anders dan anders" te zijn, die veel fans het gevoel zou geven dat ze "zichzelf mogen zijn" en zich daar niet voor hoeven te schamen (is een veel gehoorde reactie van fans t.o.v. Lady GaGa).

Maar....als je alles goed onder de loep gaat nemen, hoe kun je dan als artiest in vredesnaam fans het gevoel geven "dat ze zichzelf mogen zijn", als je zèlf als artiest al niet eens authentiek bent, maar in feite gewoon iemand anders staat na te doen?! Lady GaGa is NIET zichzelf, ze is een look-a-like van een andere wereldberoemde artiest! LadyGaGa is NIET authentiek! Lady GaGa is een regelrechte kopie van iets dat er al was!

Zelfs de radio zender Q music geeft kleine "steekjes onder water", want...iedere keer als er op de radio een nummer van Lady GaGa gedraaid wordt....wordt er telkens een nummer van Madonna er achteraan gedraaid. (hoezo "hint"??!!)

Madonna wordt nu een beetje afgeschilderd als "een ouder wordend popidool die haar beste tijd heeft gehad". Dat kan wel zo zijn en misschien zit er wel een kleine kern van waarheid in, maar....wat je ook van Madonna mag vinden, Madonna heeft wel degelijk iets groots betekend in de popmuziek (ook al is ze nu ruimschoots de 50 gepasseerd)!
Het feit dat Lady GaGa een beetje als de "nieuwe" Madonna wordt gepresenteerd, geeft bijna hetzelfde gevoel als wanneer een man in de midlife crisis zijn oudere vrouw inruilt voor een veel jongere kopie van haar!
Madonna zou juist respect moeten krijgen voor hetgeen zij heeft betekend in de popmuziek i.p.v. dat ze wordt "afgedankt" met een zogenaamde "jongere versie" van haar!

Ik zat zelf op de Mavo toen Madonna bekend werd, dus zo begin jaren 80. Nummers als "Lucky Star", "Holiday", "Like a Virgin", "Material Girl"...enzovoort. Allemaal nummers uit Madonna's begin tijd.

Men dacht begin jaren 80 met Madonna aanvankelijk met een "eendagsvlieg" te maken te hebben.
Een "onbenullig" popzangeresje dat waarschijnlijk een paar hitjes zou scoren en dan zou iedereen haar na verloop van tijd wel weer vergeten zijn.
Dat heeft dus wel eventjes anders uitgepakt! Ruim 28 jaar later staat Madonna namelijk nog steeds aan te top! En...eigenlijk is ze in de tussenliggende jaren ook nooit echt uit beeld geweest! Eigenlijk waren al haar albums en/of singles altijd wel succesvol.

Madonna heeft (in tegenstelling tot Lady GaGa) wel degelijk iets "nieuws" in gang gezet! Vóór Madonna kwamen vrouwen (ook in de popmuziek) redelijk "braaf" in beeld, het moest allemaal zo "degelijk mogelijk". Als popsterren al enigszins "sexy" in beeld kwamen, dan was dit voorheen eigenlijk alleen weggelegd voor MANNELIJKE rocksterren!
Madonna was de 1e VROUWELIJKE popster die zich sexy durfde te kleden, die lingerie droeg tijdens optredens en in videoclips. Dat was daarvoor nog niet!
Of het nu je smaak is of niet.....maar een dansende Beyonce in lingerie in een videoclip had heden ten dage waarschijnlijk onmogelijk geweest als Madonna hiermee in de jaren 80 niet begonnen was!

Madonna bleek zich heel goed te kunnen manifesteren in een met name MANNELIJKE zakenwereld! Madonna bleek een top zakenvrouw te zijn die zich niet de kaas van het brood liet eten door mannelijke zakenlieden. Het maakt haar karakter af en toe ook "bitchy", "keihard" en "kil" (en misschien ook "onsympathiek"), maar.....aan de andere kant móet je ook wel als je in deze harde zakenwereld wilt overleven!
Madonna liet zich niets door anderen zeggen of wijsmaken. Madonna creëerde zichzelf! Zij creëerde haar eigen wereld, haar eigen imperium! En met groot succes!
Madonna "vernieuwde" zichzelf door de jaren heen, qua uiterlijk (Madonna is wat dat betreft net een menselijke variant van een kameleon), maar ook qua muziek. Haar muziek ging met de tijdsgeest mee.
Hoe je het ook wendt of keert, Madonna heeft in zekere zin veel betekend voor de vrouwenemancipatie! Vrouwen werden steeds meer uitgedaagd hun "seksualiteit" te uiten op diverse manieren, maar ook hoe zij zich konden manifesteren in deze "mannenwereld".

En...of je nu wel of niet van Madonna of haar muziek houdt....Madonna heeft tenminste wèl zelf haar nummers geschreven i.p.v. melodieën letterlijk van een ander lopen te jatten! En...Madonna is wèl authentiek! Madonna's persoonlijkheid is denk ik zelfs veel te sterk om ooit maar op iemand anders te willen lijken of zich als iemand anders voor te willen doen. Madonna heeft in haar videoclip "Material Girl" eens een kleine knipoog gedaan naar Marilyn Monroe, maar....daar bleef het eigenlijk wel bij. Madonna heeft altijd haar "eigen ding" gedaan, zij hoeft zich niet te verschuilen achter de identiteit van iemand anders!

Ik las in een blog van iemand anders die geschreven had dat "iedere vrouw wel iets met Madonna heeft, dat het iets met vrouwen emancipatie te maken heeft, maar.....dat haar muziek eigenlijk niet veel uitmaakt, dat vrouwen met name kijken naar wat ze aan heeft en hoe haar kapsel is" enzovoort en nog een heel verhaal er achteraan.
Hmmm....je kunt deze mening hebben, maar ik denk dat je het dan wel heel erg zwart-wit en "kort door de bocht" ziet allemaal, want ik denk namelijk wel dat Madonna ruim 30 jaar geleden wel degelijk daadwerkelijk iets in gang heeft gezet voor vrouwen in het algemeen! (er zit dus wel iets meer achter dan kleding e.d. alleen!)

Zoals ik al eerder aangaf in deze blog, wordt Lady GaGa dus her en der al gepresenteerd als "de nieuwe Madonna". Aaarrghhh!!! Sorry mensen....wat een "crap"!
Er is maar 1 groep die The Beatles heette, er was maar 1 Elvis Presley, er was maar 1 Michael Jackson en er is maar 1 Madonna!
Als een bepaalde band of artiest populair is kun je duizenden acts creëren die er enigszins op lijken en je kunt er weliswaar bakken geld mee verdienen, maar hé.....The Beatles waren The Beatles en dat bestond maar 1 keer en zoiets komt NOOIT MEER!!
Hetzelfde geldt voor Elvis Presley, Michael Jackson of Madonna. Zulke mensen/artiesten bestaan of bestonden maar 1 keer en zoiets komt NOOIT meer voorbij!

Lady GaGa kan zichzelf de "grootste en meest professionele" Madonna fan vinden, zoals ze zelf zegt, maar.....waarom moet je dan in vredesnaam dan ook alles in je eigen carrière bijna letterlijk kopiëren?
Er is al een Madonna!
Dus....Lady GaGa....ik ben eigenlijk best heel erg benieuwd of je ook een "hoogwaardige carrière" in de popmuziek kunt blijven handhaven als je al die Madonna outfits en pruiken en plagiaat nummers eens een keertje over boord gooit!
Kun je jezelf dan daarna manifesteren als authentieke artiest met iets dat daadwerkelijk van jezelf is....of....blijft er dan ineens een "zielig hoopje" over dat in een luchtbel zat dat stuk is geprikt?
Als je jezelf presenteert met de ideeën, de liedjes, de videoclips, de choreografie, de outfits e.d. die oorspronkelijk eigenlijk van een hele andere beroemde zangeres zijn.....maar je doet alsof het echt van jezelf is, dan houd je toch gewoon eigenlijk zowel anderen als jezelf voor de gek?
Jij of de platenmaatschappij kunt dan miljoenen eraan verdienen, maar....in wezen ben je dan geen zangeres meer, maar.....heel cru en oneerbiedig gezegd....niet meer dan een "melkkoe"?!!

Waarschijnlijk is dit ook de reden waarom ik nooit echt iets met Lady GaGa gehad heb, omdat ze niet authentiek is! En dat...terwijl ik dus wel nog steeds het gevoel heb dat Lady GaGa wel degelijk iets "kan"!
Ik denk namelijk dat ze zeer zeker wel degelijk goede zang capaciteiten heeft. Dat is wel iets dat ik moet beamen. Echter zou ik zo graag zien dat ze eens op een dag met haar "ware identiteit" naar voren komt en dan wèl met haar "eigen ding" komt! Ik ben reuze benieuwd naar hoe dat uit zou pakken.

Als Lady GaGa echt zo'n grote Madonna fan is, zoals ze zelf zegt...dan zou ze er misschien eens goed aan doen om heel aandachtig naar de tekst van het origineel van "Born this way" te luisteren (want zo mag ik het toch eigenlijk wel stellen).....EXPRESS YOURSELF! Alleen de titel zelf zegt het al! Oftewel "Uit JEZELF"....en dus niet als een ANDER!

Een poosje terug kocht ik een verzamel cd van Madonna, getiteld "Celebration".
Bij het draaien van die cd werd ik me ervan bewust dat alle liedjes van Madonna beelden bij me opriepen van momenten in mijn leven door de jaren heen.
Als ik naar Madonna's verzamel cd luister, stap ik bijna als het ware letterlijk in een tijdmachine. Ineens zit ik weer in mijn Mavo tijd...en andere liedjes roepen weer hele andere herinneringen op. Dit feit geeft eigenlijk min of meer toch wel aan dat Madonna's carrière vrij "constant" is geweest door de jaren heen.
Ik vind het leuk om naar de muziek van Madonna te luisteren, maar ik ben niet iemand die Madonna op de voet volgt of alles van haar verzamelt of zoiets dergelijks en ik ben het ook niet altijd eens met hoe Madonna zich voortbeweegt en gedraagt in het leven, maar....op 1 of andere manier heb ik ook wel weer veel respect voor haar.
Madonna is....als je het zo mag zeggen...een "selfmade woman".
Sorry als ik mensen beledig, maar dat laatste kan ik van Lady GaGa niet echt zeggen......

Wil de echte Madonna opstaan?

(zie hieronder de videoclips van Madonna - Express Yourself en Lady GaGa - Born This Way en oordeel zelf of je Lady GaGa plagiaat vindt van Madonna's hit ....)

Madonna - Express Yourself (official videoclip);


Lady GaGa - Born This Way (official videoclip);

2 opmerkingen:

  1. Makkelijk scoren wat Lady gaga doet. Beter goed gejat dan slecht bedacht. Heb helemaal niets met dat figuur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vraag me af hoe je hier nu over denkt...

    BeantwoordenVerwijderen

After The Silence

After The Silence
After The Silence Official Website

After The Silence

After The Silence
After The Silence heeft eindelijk toetsenist! Schrijf je in voor de ATS nieuwsbrief via newsletter@afterthesilence.nl.

After The Silence MySpace

After The Silence YouTube

After The Silence Hyves

Muziek is een mantra voor de ziel

Muziek is een mantra voor de ziel
"Muziek is een mantra voor de ziel. Het is therapeutisch. Net als eten is het iets dat ons lichaam nodig heeft." (Michael Jackson)

Bergkaarten