zondag 6 februari 2011

Still got the blues for Gary Moore ( *04-04-1952 – † 06-02-2011 )

In loving memory
Gary Moore
* Belfast 04-04-1952 † Estepona 06-02-2011
So many years since I've seen your face
Here in my heart, there’s an empty space
Where you used to be


So long, it was so long ago
But I've still got the blues for you


Though the days come and go
There is one thing I know
I've still got the blues for you.
(uit "Still Got The Blues" van Gary Moore, album: Still Got the Blues - 1990)

Vanavond vernomen via Twitter dat de Ierse zanger/gitarist Gary Moore op 58-jarige leeftijd is overleden (toen hij sliep tijdens zijn vakantie in Estepona, Spanje). Ik schrok enorm, ik heb keihard zitten vloeken (niet voor herhaling vatbaar), ik kreeg een enorme brok in mijn keel en ik ben er gewoon even stil van.....

Gary Moore was absoluut 1 van mijn muzikale helden.Vroeger op de muziekschool heb ik zoveel van zijn muziek meegekregen! Natuurlijk dat prachtige nummer "Still got the blues", zo'n nummer dat helemaal diep onder je huid gaat zitten, dat diep doordringt tot in je ziel! Als Gary Moore de gitaarsolo van dit nummer inzette, dan rolden de tranen bijna letterlijk de gitaarspeakers uit! Wát een enorme bezieling legde deze man in zijn gitaarspel!
Voor Gary Moore had ik respect, Gary Moore was een èchte muzikant die van zijn muziek hield, die muziek maakte vanuit zijn hart! Zijn muziek was ècht, zijn muziek was authentiek, hetgeen veel zei over de persoon en muzikant Gary Moore zelf!
Dat Gary Moore zijn muziek zo serieus nam, maakte hem ook redelijk "koppig" en daarom "lastig" om mee te werken, omdat Gary Moore niet zo heel erg van de "randverschijnselen" hield die er vaak bij kwamen wanneer je een succesvol muzikant bent.

Zijn duet met wijlen Thin Lizzy zanger/bassist Phil Lynott......"Out in the fields"....dat heb ik zowat grijs gedraaid! Het is absoluut 1 van mijn meest favoriete nummers aller tijden!

Gary Moore maakte gedurende verschillende periodes (voornamelijk jaren 70) ook deel uit van Thin Lizzy, met diezelfde Phil Lynott.
In 1979 startte Gary Moore, met hulp van Phil Lynott, een echte solocarrière. De combinatie van Moores gitaarspel en Lynotts stem leverden de single Parisienne Walkways (van het album ‘Back On The Streets’) op dat in april 1979 de Britse top tien haalde.

Oorspronkelijk kenden we Gary Moore van zijn voornamelijk ruige gitaarwerk. Binnen de hardrock scene is en was Gary Moore een alom geprezen en gerespecteerde gitarist.
Gary Moore bracht prachtige rock albums uit zoals bijvoorbeeld: Run for cover (1985) (met die hit "Empty Rooms", wat heb ik dat nummer ook ontelbare keren gedraaid!), Wild Frontier (1987) (met de hit "Over the hills and far away", dat in 2001 nog gecoverd werd door de bekende Finse hardrockband Nightwish, toen nog met zangeres Tarja Turunen), After The War (1989) etc.

In 1990 gooide Gary Moore het plotseling over een hele andere muzikale boeg.....In plaats van rockmuziek kwam hij met een "blues" album! Heel erg gedurft, want....met zo'n stap neem je natuurlijk heel erg het risico dat je je trouwe aanhangers plotseling "kwijt" raakt.....en er waren ook daadwerkelijk rockfans die "walgden" van Gary Moore's overstap van rock naar de blues.
Gary Moore gaf echter niet om het "commerciële"....Gary Moore deed niet "wat anderen van hem verwachtten"......Gary Moore bleef trouw aan zichzelf! Gary Moore bleef trouw aan zijn eigen muzikale gevoel en deed van zijn hart hem ingaf.

Dat resulteerde in het album "Still Got The Blues", waaraan grote namen meewerkten als Brian Downey (Thin Lizzy), Albert King, Don Airey, (ex-Beatle) George Harrison etc. Dit album werd wereldwijd een enorm succes! Het album bracht grote hits voort als "Still got the blues" en "Oh pretty woman!"
Terwijl ik deze blog aan het schrijven ben, heeft de naam Gary Moore inmiddels de status "trending" gekregen op Twitter. I guess....we all got the blues now!......

Rest in peace mister Gary Moore, thank you so much for your great music!

Hieronder 2 YouTube clips; Gary Moore - Still got the blues (live) en Gary Moore & Phil Lynott - Out in the fields (videoclip);

Gary Moore - Still got the blues (live);

Gary Moore & Phil Lynott - Out in the fields (videoclip);


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

After The Silence

After The Silence
After The Silence Official Website

After The Silence

After The Silence
After The Silence heeft eindelijk toetsenist! Schrijf je in voor de ATS nieuwsbrief via newsletter@afterthesilence.nl.

After The Silence MySpace

After The Silence YouTube

After The Silence Hyves

Muziek is een mantra voor de ziel

Muziek is een mantra voor de ziel
"Muziek is een mantra voor de ziel. Het is therapeutisch. Net als eten is het iets dat ons lichaam nodig heeft." (Michael Jackson)

Bergkaarten