vrijdag 4 februari 2011

In memoriam Karen Carpenter - 28 jaar later

"Why do birds suddenly appear, ev'ry time you are near" afkomstig uit het nummer "Close to you".......is voor wat mij persoonlijk betreft 1 van de mooist gezongen zinnen uit de geschiedenis van de popmuziek, door....Karen Carpenter, met die prachtige lage warme stem die zo kenmerkend was voor de zangeres van The Carpenters.

Een hele enkele keer, als het nummer wel eens wordt uitgevoerd tijdens 1 of andere tv talentenjacht, zit ik me vaak helemaal groen en geel te ergeren, omdat de zang kwaliteiten van de meeste kandidaten uit dergelijke programma's (met name de voorrondes) niet om aan te horen zijn.....en dat sommigen dan daadwerkelijk het lef hebben om zo'n nummer helemaal een soort van te "verkrachten". Echt vreselijk!

Vandaag, 4 februari 2011, is het alweer 28 jaar geleden (1983) dat Karen Carpenter overleed op slechts 32-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Karen Carpenter leed aan eetstoornissen zoals anorexia nervosa en boulimia.

Voor degenen die niet bekend zijn met "The Carpenters"; dit Amerikaanse pop duo bestond uit broer en zus Richard en Karen Carpenter. In de jaren 70 waren zij zeer succesvol en hadden naast "Close to you" wereldwijd grote hits als "Ticket to ride", "We've only just begun", "Yesterday once more", "Top of the world", "Jambalaya (On the Bayou)", "Solitaire" enzovoort, enzovoort.

Als je ze allemaal stuk voor stuk gaat beluisteren zijn het eigenlijk geweldige nummers! Stuk voor stuk "klassiekers"! Van die nummers die over ruim 20 jaar waarschijnlijk nog steeds gedraaid worden op de radio, die iedereen nog bijna letterlijk mee kan zingen (en ik denk dat je dat van heel veel muziek die heden ten dage uitgebracht wordt waarschijnlijk niet kunt zeggen....).

Het nummer "Close to you" (geschreven door Burt Bacharach) (ook onze eigen Trijntje Oosterhuis zette het nummer op cd, namelijk op het album The Look Of Love - Burt Bacharach Songbook uit 2006) werd uitgebracht in 1970, dus een jaar voordat ik geboren werd.
Toch heb ik al in mijn vroege jeugd muzikaal veel van The Carpenters opgepikt, omdat mijn ouders het vroeger thuis veel draaiden.

In de muziek van "The Carpenters" is ook altijd wel (vind ik tenminste) een soort "hang" naar "country" muziek terug te vinden.
Mijn vader draaide (en draait het nog steeds...) vroeger thuis altijd veel country platen (naast die hele "fijne" Duitse "heimat" muziek....tja, je moet er van houden, zeg maar....). Vandaar dat er in mijn platencollectie waarschijnlijk ook wel enigszins invloeden van "country" achtige muziek aanwezig is op sommige albums. Misschien niet helemaal "pure" country, maar wel muziek waar enigszins country invloeden in terug te vinden of in verwerkt zijn, misschien dan wel meer richting rock of pop.
Natuurlijk is Johnny Cash rijkelijk vertegenwoordigd in mijn muziekcollectie, maar een groep als "The Eagles" vind ik ook helemaal geweldig! (ook Eagles zanger Don Henley solo) In hun muziek neem ik zeer zeker "country" invloeden waar.
Een zanger als "Paul Carrack" (o.a. bekend van Mike & The Mechanics) heeft zeer zeker zo nu en dan "country" invloeden in zijn muziek, of in ieder geval in zijn manier van zingen (vind ik zelf).
En wat dacht je van zanger John Mayer! (fantastische artiest)
Zelfs de muziek van de Amerikaanse hardrockband Bon Jovi.....hoor ik absoluut country invloeden in terug!
Een nieuwe groep als "Lady Antebellum"...brengt een nieuwe soort countrypop....echt heel erg leuk om naar te luisteren. Een zangeres als Trisha Yearwood is natuurlijk echt weergaloos goed! Een naam als "Faith Hill" is ook zeer zeker een aanrader!

En jazeker....ook The Carpenters zijn in mijn muziekcollectie terug te vinden (gewoon tussen de cd's van Iron Maiden en Metallica.....moet kunnen, hahaha.....maar ook heel erg veel andere muziek hoor!).
Waarschijnlijk zijn er mensen die de muziek van The Carpenters vreselijk "foute muziek" vinden, maar daar zit ik niet mee. Dat vinden ze dan maar!

Over Karen Carpenter gesproken....ik ben trouwens super benieuwd naar de debuut cd "Seasons of my soul" van zangeres "Rumer" die onlangs is uitgekomen.
Rumer (echte naam is Sara Joyce) is een 31 jarige Engels-Pakistaanse zangeres. Onlangs heeft zij een gigantische hit gescoord met het nummer "Slow" en....als je je ogen dichtdoet....is het toch een klein beetje net alsof Karen Carpenter weer "tot leven" is gewekt, want de stem van Rumer doet bijna als 2 druppels water denken aan de prachtige stem van de overleden Carpenters zangeres! (maar ook het nummer "Slow" zou zomaar op een willekeurig Carpenters album gestaan kunnen hebben)
Ik ken de rest van het Rumer album nog niet, dus hoe de andere nummers klinken, dat zou ik dus niet durven zeggen, maar het lijkt me zeer zeker een heel interessant album om naar te luisteren.

Eigenlijk bewijst Rumer min of meer dat zowel de stem van Karen Carpenter als de muziek van The Carpenters "tijdloos" zijn. In deze tijd van "computergestuurde" muziek en stemmen die tegenwoordig vaak bewerkt zijn met de "auto-tune pitch correctie" techniek, is de "relaxte laid-back" muziek van zowel The Carpenters als Rumer letterlijk een verademing!

Bekijk en beluister de videoclips van The Carpenters en Rumer hieronder en oordeel zelf....

Rest in peace Karen Carpenter (*02-03-1950 - † 04-02-1983)

The Carpenters - Close to you;


Rumer - Slow;

2 opmerkingen:

  1. hoi karen i miss y youre songs were zo good youre in heaven richard youre sister is in heaven thank you karen for that music you gave me.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sorry..whoever even THINKS she can sing like KAREN...
    PLEASE STOP:
    there was and still IS..JUST ONE..(1) SINGING VOICE THAT'S ÓNLY FROM KAREN CARPENTER hersélf!!!
    NÓ ONE CAN ÈVER SING LIKE KAREN CARPENTER!!!
    NÓ ÓNE CÁN!!!
    I was fan of KAREN & RICHARD CARPENTER even from their VERY START!!! The make the most PERFECT music in history!
    Also because of Richard's great arrangements, chorusses & overdubbing & of course because of - in the first place - Karen's GOD🙏🏼GIVEN Natural Talent in her wonderful💞warm
    voice... 😘
    I'm an alltime & long life Carpenters' fan for as long as I live (getting 70yrs old the 30th of May, 2020!)
    I love to sing the Carpenters' repertoire too but the Carpenters' are the Bést Èver & especially KAREN CARPENTER is my BÉST & MOST WONDERFUL FEMALE SINGER THAT HAS ÉVER LIVED!!!

    I Love You, Karen😘
    Hope to meet you in Heaven, some day..🙏🏼
    Aloha ke Akua,
    from
    Vilda Mahealani Butteling-von Arnoldi
    from Vleuten/TheNetherlands
    aka ISLANDGIRL

    BeantwoordenVerwijderen

After The Silence

After The Silence
After The Silence Official Website

After The Silence

After The Silence
After The Silence heeft eindelijk toetsenist! Schrijf je in voor de ATS nieuwsbrief via newsletter@afterthesilence.nl.

After The Silence MySpace

After The Silence YouTube

After The Silence Hyves

Muziek is een mantra voor de ziel

Muziek is een mantra voor de ziel
"Muziek is een mantra voor de ziel. Het is therapeutisch. Net als eten is het iets dat ons lichaam nodig heeft." (Michael Jackson)

Bergkaarten