donderdag 30 december 2010

Daddy Cool has left the building (Bobby Farrell * Aruba, 6 oktober 1949 - † Sint-Petersburg, 30 december 2010)

Het allereerste singletje (op vinyl) dat ik ooit kocht was "The Rivers of Babylon" van Boney M.
Ik weet ook nog waar ik het heb gekocht, namelijk "Max van Praag" (de winkel bestaat helaas al jaren niet meer) op Winkelcentrum Overvecht in Utrecht. Het was 1978. We woonden 8 hoog op de Patagoniëdreef (nummer 36, zelfs het telefoonnummer weet ik nog uit mijn hoofd) op Overvecht - Utrecht.
Het was de tijd dat ik samen met mijn nichtje singletjes van Boney M en Luv (ook erg populair in die tijd) draaide en ik had een cassettebandje van de film Grease (met John Travolta en Olivia Newton John) (ahum....opgenomen van een LP van een kennis, want mijn ouders hadden natuurlijk niet zoveel geld om zomaar even 20 gulden voor een LP te betalen. Oeps....kopiëren deden ze dus blijkbaar toen ook al! Hahaha...). We verzonnen onze eigen dansjes á la Penny de Jager/Toppop en zo waren we hele middagen zoet.

Het Boney M singletje heb ik nog steeds. Hij klinkt voor geen meter meer, hij slaat hartstikke over, dus....draaien kun je hem eigenlijk niet meer. Toch...."omdat het 't 1ste singletje is" altijd maar bewaard.

De groep Boney M werd in 1975 gecreëerd door de Duitse producer Frank Farian.
Oorspronkelijk bestond de groep uit de zangeressen Marcia Barrett en Liz Mitchell, model Maizie Williams en dj Bobby Farrell.

Het nummer "Daddy Cool" (1976) belandde op nummer 1 in de Duitse hitlijsten.
Ook daarna werd in Duitsland de ene nummer 1-hit na de andere gescoord: Sunny (1976), Ma Baker (1977), Belfast (1977), Rivers Of Babylon (1978), Rasputin (1978), Mary's Boy Child/Oh My Lord (1978) en El Lute (1979).
In Nederland bereikte ook Hooray! Hooray! It's A Holi-Holiday (1979) nummer 1. Wereldwijd scoorde Boney M 35 nummer 1-hits en verkocht zo'n 150 miljoen platen.

Ook mijn allereerste singletje....The Rivers of Babylon dus....bereikte in 1978 de 1e positie van de Nederlandse Top 40!

Echter...zodra de naam van producer "Frank Farian" aan een muzikaal project verbonden is....kun je jezelf eigenlijk automatisch al talloze keren afvragen of het ingezongen materiaal wel of niet "authentiek" is.
Dezelfde producer was namelijk ook verantwoordelijk voor het "succes" van het popduo Milli Vanilli (bestaande uit Fab Morvan en Rob Pilatus, laatst genoemde werd in 1998 dood aangetroffen in Frankfurt als gevolg van een overdosis alcohol en drugs). Het duo scoorde hits als "Girl you know it's true", "Baby don't forget my number" etc. In 1990 bleek echter dat de hits van Milli Vanilli niet door de artiesten zelf, maar door een aantal studio-artiesten waren ingezongen.

En....producer Frank Farian heeft dat zelfde trucje dus al eens eerder toegepast.
Inderdaad o.a. met....Boney M!
Zangeres Maizie Williams en zanger/danser Bobby Farrell – het mannelijke gezicht van de groep – hadden weinig tot geen vocale inbreng bij de muziek van Boney M. Bijna alle mannelijke vocalen, en nummers als Dancing in the streets en Bye bye bluebird, werden door Farian zelf ingezongen. Conflicten tussen Farrell en Farian waren het gevolg. In 1978 gaf Farian toe dat hij Farrell slechts had gekozen wegens diens persoonlijkheid en bijzondere dansstijl. Hij verklaarde toen al dat ieder lid in Boney M. vervangbaar was, behalve Liz Mitchell.
De enige nummers waarop Bobby Farrell te horen is, zijn Boonoonoonoos (1981) en Happy Song (1984). Bobby zong echter wel echt tijdens concerten. Daar had Farian geen vocale inbreng bij. De microfoon van Maizie Williams stond tijdens concerten uit. Dit werd opgevangen door een koor bestaande uit drie dames, waaronder Jacynth Mitchell, de zus van Liz Mitchell...

Nadat Farrell in interviews had geklaagd over zijn werksituatie werd hij in 1982 vervangen door Reggie Tsiboe.

Bobby Farrell begon een solocarrière, maar dat wierp weinig vruchten af.
Ook Boney M zónder Bobby Farrell bleek minder succes te hebben. Blijkbaar was de aanwezigheid van de markante dansende Bobby Farrell toch een groter onderdeel van het succes van Boney M dan Frank Farian had gedacht. In 1985 werd Bobby Farrell weer teruggehaald bij Boney M.

In 1986 stopte de groep, om in 1988 weer bij elkaar te komen. In 1989 viel het doek opnieuw. Farrell trad sinds 1992 op met een eigen Boney M-formatie: Boney M featuring Bobby Farrell.

Maar....ook aan die groep is nu definitief een einde gekomen.
Gisterenavond trad Bobby Farrell voor de allerlaatste keer op in Sint Petersburg.

Vandaag, 30 december 2010, werd "Daddy Cool" dood aangetroffen in zijn hotelkamer aldaar.
De doodsoorzaak is op het moment van dit schrijven nog onbekend. Bobby Farrell werd slechts 61 jaar oud.
Tot zijn overlijden woonde hij in de wijk Gaasperdam in Amsterdam Zuidoost.

Iemand twitterde "Niet overdrijven. #BobbyFarrell zong niet en zelfs de gesproken tekst kwam van Frank Farian. Drukke draaiende danspasjes, dat kon hij wel"...

Tja...dat kun je vinden en misschien zit er wel een kleine kern van waarheid in, maar...toch is ons, hoe dan ook, een markante persoonlijkheid ontvallen.
Wel of niet echt gezongen.....Bobby Farrell heeft hoe dan ook bijgedragen aan het grote succes van Boney M, want....Boney M was altijd die groep met "die man die zo gek kon dansen"....zoals het in de volksmond vaak gezegd werd.

Bovendien is Boney M op dit moment eigenlijk min of meer nog steeds in de hitlijsten terug te vinden.
Niet onder de naam Boney M zelf, maar....blijkbaar vonden dj's Armand van Helden en DJ A-Trak, als duo beter bekend onder de naam Duck Sauce, de muziek van Boney M toch dermate interessant dat ze een sample van het Boney M nummer "Gotta go home" hebben gebruikt voor hun nummer "Barbra Streisand" (een nummer waar "Barbra Streisand" overigens geen enkele noot op zingt, dus in feite heeft "Barbra Streisand" bar weinig met het bewuste nummer te maken).
Het nummer "Barbara Streisand" van Duck Sauce bereikte de 2e plaats in de Top 40 en is volgens mij toch wel 1 van de meest gedraaide platen van 2010 op de radio (en wellicht ook in discotheken?)!

Frank Farian heeft ruim 88 miljoen dollar verdiend aan Boney M, terwijl alle Boney M leden zelf totaal niets of heel weinig aan het grote succes hebben overgehouden (niet zo "cool"!). Bobby Farrell trad nog wel op, maar leefde hoofdzakelijk van een uitkering. Wat hij wel overhield was zijn zelfrespect.

Voor mij persoonlijk is Bobby Farrell/Boney M toch een beetje jeugdsentiment. Mijn allereerste singletje nota bene (bovendien...eerlijk toegegeven...heb ik ook wat Boney M LP's, alsmede cd's, in mijn muziekverzameling).

Daarom toch middels deze blog mijn "laatste groet" en respect aan "Daddy Cool" Bobby Farrell. RIP!!!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

After The Silence

After The Silence
After The Silence Official Website

After The Silence

After The Silence
After The Silence heeft eindelijk toetsenist! Schrijf je in voor de ATS nieuwsbrief via newsletter@afterthesilence.nl.

After The Silence MySpace

After The Silence YouTube

After The Silence Hyves

Muziek is een mantra voor de ziel

Muziek is een mantra voor de ziel
"Muziek is een mantra voor de ziel. Het is therapeutisch. Net als eten is het iets dat ons lichaam nodig heeft." (Michael Jackson)

Bergkaarten