donderdag 12 maart 2009

Mijn Platenkast: The Eagles - Long out of Eden Limited 2 LP set 2007 (12-03-2009)

Eagles

LP set Eagles Long out of Eden
Sinds afgelopen maandag heb ik hem in huis: de limited 2 LP set "Long out of Eden" (release datum: 23 November 2007) van de legendarische Amerikaanse groep The Eagles (en ik hou van The Eagles!). Op dit moment bestaat The Eagles uit Glenn Frey, Joe Walsh, Timothy Schmit en Don Henley. Long out of Eden is in 2007 het eerste studio album van The Eagles sinds 28 jaar daarvoor (in 1994 kwam nog wel het live album Hell Freezes Over uit. Dit bevatte 4 nieuwe studio tracks en 11 tracks opgenomen tijdens een live concert opgenomen voor een MTV special).

Tracklisting
Record 1
No more walks in the wood
How long
Busy being fabulous
What do I do with my heart
Guilty of the crime
I don't want to hear any more
Waiting in the weeds
No more cloudy days
Fast company
Do something
You are not alone
Record 2
Long road out of Eden
If I dream there was no war
Somebody
Frail grasp on the big picture
Last good time in town
I love people to watch a woman dance
Business as usual
Center of the Universe
It's your world now

LP set Eagles Long out of Eden
Ja, je leest het goed: LP (vinyl) set i.p.v. het album op CD.
Ik had het album reeds op cd, maar stiekem wilde ik het album toch ook op vinyl horen en daarom dus ook dit album op vinyl ergens op de kop getikt (via het buitenland, omdat het buitenland, vreemd genoeg, nog steeds vaak vele malen goedkoper is dan Nederland!).

Het aanschaffen van The Eagles op vinyl was en is een goede keuze! Sommige bands zijn gemaakt voor vinyl! Wat een enorm warme volle sound op vinyl in vergelijking tot hetzelfde album op cd!
LP set Eagles Long out of Eden
Alleen al aan de hand van de stevige kwaliteit van het materiaal dat voor het vervaardigen van de LP hoes (Die je kunt openklappen! Wat een plezier!) is gebruikt is meteen al duidelijk dat we met een wereldband te maken hebben. ART WORK is goed verzorgd en ook de labels op het vinyl zelf ziet er schitterend verzorgd uit!

Er zijn inmiddels al een hoop meningen over dit album geleverd. Het zou "niet vernieuwend" zijn en de band zou op "safe" spelen. Tja....in zekere zin misschien wel waar, maar....het hangt er natuurlijk ook een beetje vanaf hoe je er zelf tegenaan kijkt en hoe je ermee omgaat. Ik denk dat je moeilijk kunt verwachten dat de Eagles na zoveel jaren nog ècht iets nieuws zullen maken of een totaal andere muzikale weg zouden gaan inslaan. Je kunt je ook afvragen of het overgrote deel van alle Eagles fans dit ook zou accepteren. Over het algemeen verwacht men waarschijnlijk toch het oude vertrouwde Eagles geluid en dat is ook waaraan de band voldoet. What you see...of eigenlijk "hear" in dit geval....is what you get.
Het is eigenlijk bijna hetzelfde als met een band als bijvoorbeeld AC/DC...die maken in wezen ook al tientallen jaren "precies dezelfde plaat" (precies hetzelfde, maar dan anders...). Je weet wat je kunt verwachten. Zelf heb ik daar niet zulke problemen mee.

Echter ondanks het "vertrouwde" Eagles geluid is dit album wel wat meer toegespitst op de samenzang en wat minder op de catchy gitaarpartijen e.d. (zoals bijvoorbeeld op Hotel California), maar dat mag bij mij persoonlijk echt de pret niet minder drukken. De volumeknop bij het draaien van dit album dus flink omhoog en gaan!!!

Over het algemeen vind ik de 1e LP wat "sterker" qua nummers dan de 2e LP, maar dat kan natuurlijk puur een kwestie van smaak zijn dat ik dat vind.
De 1 LP begint met "No more walks in the wood" met een geweldige samenzang in de traditie van Crosby, Stills, Nash & Young. Vervolgens knalt dan het nummer "How Long" (in de sfeer van "Take it easy", maar dan nog net ietsje steviger) uit je speakers....je volumeknop moet dan eigenlijk nog nèt weer een tandje harder....lekker hoorrrr!!!! (Het nummer "How Long" - eigenlijk een cover van J.D. Souther - speelde de band al vrij lang live, maar het nummer was nooit eerder op cd/lp opgenomen)
Eagles - How Long - Long Road Out Of Eden:

In "Busy being fabulous" heeft Don Henley de solo zang voor zijn rekening gekregen en dat klinkt dus nog steeds ijzersterk, zoals al zoveel jaren.
Met het nummer "What Do I Do With My Heart" krijgen we weer een prachtige ballade te horen zoals we gewend zijn van de Eagles.
In "Guilty Of The Crime" weer een prachtige rol weggelegd voor Joe Walsh (wat is die man opgeknapt sinds het gastoptreden dat hij enkele jaren terug gaf bij een concert van o.a. gitaristen Joe Satriani, Steve Vai, Brian May (Queen) etc. in Sevilla, toen hij als een oude hippie....waarschijnlijk....stomdronken op het podium stond en er van een serieus optreden eigenlijk nog weinig sprake was...maar wel leuk om te zien!).
Vervolgens 1 van mijn favoriete nummers op het album "I Don't Want To Hear Any More" met solozang van Timothy Schmit. Een echt Eagles nummer in de traditie van Timothy Schmit, dat ook prima op de Hell Freezes Over cd had gepast. Prachtige melodylijnen en prachtige zangpartijen. Heerlijk relaxed nummer.
Ook op de rest van de LP zijn prachtige nummers te vinden in die typische Eagles country/pop/rock stijl, al moet ik dus wel toegeven dat ik, zoals ik al zei, de 1e LP iets sterker vind qua nummers dan de 2 LP, maar voor de rest echt een prima Eagles album!

Er zijn mensen die zich "bekocht" voelen na het kopen van het album, maar daar heb ik absoluut geen last van. Je weet van te voren wat je kunt verwachten in feite en wat je dan ook daadwerkelijk krijgt. Echt nieuwe muzikale ontwikkelingen lagen ook zeerzeker niet in mijn verwachtingen, maar misschien dat andere mensen dit dus blijkbaar wel hadden? Het hangt dus, blijkbaar, een beetje af van je eigen verwachtingen en hoe je jezelf opstelt hoe je tegenover dit Eagles album staat.

In ieder geval staat de band na zoveel jaren nog steeds garant voor mooie melodieën, mooie samenzang, harmonieën, kwalitatief goede muziek gemaakt door kwalitatief zéééér goede muzikanten! Het klinkt altijd weer als een klok!
Eagles - How Long (videoclip):

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

After The Silence

After The Silence
After The Silence Official Website

After The Silence

After The Silence
After The Silence heeft eindelijk toetsenist! Schrijf je in voor de ATS nieuwsbrief via newsletter@afterthesilence.nl.

After The Silence MySpace

After The Silence YouTube

After The Silence Hyves

Muziek is een mantra voor de ziel

Muziek is een mantra voor de ziel
"Muziek is een mantra voor de ziel. Het is therapeutisch. Net als eten is het iets dat ons lichaam nodig heeft." (Michael Jackson)

Bergkaarten