dinsdag 27 september 2011

25 jaar in Metal Heaven: Cliff Burton 10/02/1962 - 27/09/1986

Het zal vandaag waarschijnlijk alleen metal fans niet ontgaan zijn, of in ieder geval fans van de Amerikaanse metalband Metallica, dat het vandaag, 27 september 2011, exact 25 jaar geleden is dat Cliff Burton, destijds bassist van Metallica, het leven liet bij een fataal busongeluk. Cliff Burton was toen slechts 24 jaar.

Tijdens de Damage inc. tour in 1986 waarin Metallica hun album "Master of puppets" aan het promoten was, was de tourbus op 27 september in Zweden op weg van Stockholm naar Kopenhagen.
De tourbus raakte in een slip (volgens de chauffeur lag er ijs op de weg) en geraakte in de berm en sloeg vervolgens om. Waarschijnlijk is Cliff Burton toen al uit de bus gevlogen en is de bus over hem heen gereden. Alle andere passagiers wisten de bus ongedeerd te verlaten. Men heeft nog geprobeerd de bus van het lichaam van Cliff Burton op te takelen, maar tijdens dat optakelen brak de kabel en viel de bus wederom op het lichaam van Cliff Burton. Echter was hij waarschijnlijk al eerder overleden.

Metallica werd in 1980 opgericht door drummer Lars Ulrich. Aanvankelijk was Ron McCovney de bassist, maar in 1982 werd hij vervangen door Cliff Burton.
Met Cliff Burton werden de Metallica albums "Kill 'em all" (1983), "Ride The Lightning" (1984) en "Master of Puppets" (1986) opgenomen. Op het album "And justice for all" dat in 1988 uitkwam (met op bas Jason Newstad, destijds ex- Flotsam & Jetsam) staat nog 1 nummer waaraan Cliff Burton heeft meegeschreven: "To live is to die".

Cliff Burton was niet "zomaar" een bassist. Cliff Burton speelde met heel veel bezieling en passie. Cliff Burton heeft met zijn "heavy" basspel een enorm grote stempel gedrukt op het geluid van Metallica in hun beginjaren. Cliff Burton was 1 van de meest invloedrijke bassisten die er ooit bestaan heeft en velen zijn door hem geïnspireerd geraakt om zelf basgitaar te gaan spelen.
Hoewel Cliff Burton uiteindelijk een metal bassist was, had hij een zeer brede muziekkennis en was hij beïnvloed door o.a. jazz, klassieke muziek, blues, Southern Rock, Country muziek enzovoort, enzovoort. Hij gebruikte deze uitgebreide muzikale kennis en invloeden dan ook in de nummers van Metallica.

Als je het mij vraagt is er ook duidelijk verschil tussen Metallica mèt Cliff Burton en zónder Cliff Burton! Eerlijk gezegd vond ik de nummers mèt Cliff Burton vaak wat meer diepgang hebben.

Het album "Metallica" uit 1991 (ook wel genoemd "The black album") was eigenlijk min of meer het 1e album waarin Metallica iets "commerciëler" werd. Er waren toen al heel veel fans die "afhaakten". Ik moet zelf zeggen dat ik The Black Album met nummers als "Enter Sandman" en "Sad but true" en "Nothing else matters" enzovoort wel wist te waarderen. Er staan gewoon ijzersterke nummers op dat album, maar dat is mijn persoonlijke mening.
Echter....na dit album....met albums als "Load" en "Reload" enzovoort, ben ik eerlijk gezegd de weg een beetje kwijt geraakt., om van "St. Anger" uit 2003 maar te zwijgen, want dat vind ik persoonlijk het slechtste Metallica album dat er ooit gemaakt is! (mede te danken aan het vreselijk irritante drumgeluid....dat eerder iets weg heeft van het geluid dat je hoort wanneer er op een stel blikken geslagen wordt, dit is echt de grootste irritatiefactor van die hele cd!)

Ik moet zeggen dat ik het laatste album "Death Magnetic" uit 2008 wel weer iets meer weet te waarderen, maar toch.......er is toch ècht een Metallica van vóór "The Black Album" en erna! En als ik heel erg eerlijk moet zijn, dan geef ik toch liever de voorkeur aan Metallica van vóór The Black Album"!
Ik betwijfel zelfs of "The Black Album", maar vooral de albums erna, wel het levenslicht hadden gezien als Cliff Burton nog geleefd had. Ik denk namelijk dat Metallica dan vandaag de dag waarschijnlijk heel anders had geklonken. Ik geloof namelijk niet dat Cliff Burton zich zou hebben laten verleiden tot het "commerciële".

Maar goed....dat laatste daar zullen we helaas nooit achter komen hoe het allemaal gegaan zou zijn.
Het staat in ieder geval vast dat 1 van de meest talentvolle multi muzikale bassisten veel te jong gestorven is.

Rest in peace Cliff Burton....

YouTube: Metallica - Creeping Death (The Last Show of Cliff Burton) (Stockholm Sweden 26.09.1986);

YouTube: For whom the bell tolls-Metallica (live);

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

After The Silence

After The Silence
After The Silence Official Website

After The Silence

After The Silence
After The Silence heeft eindelijk toetsenist! Schrijf je in voor de ATS nieuwsbrief via newsletter@afterthesilence.nl.

After The Silence MySpace

After The Silence YouTube

After The Silence Hyves

Muziek is een mantra voor de ziel

Muziek is een mantra voor de ziel
"Muziek is een mantra voor de ziel. Het is therapeutisch. Net als eten is het iets dat ons lichaam nodig heeft." (Michael Jackson)

Bergkaarten