woensdag 6 juli 2011

In memoriam: Michel Terstegen (Da Capo Records - Utrecht) - 22/12/1960 - 04/07/2011

"I like every minute of the day"
(uit "Blue, Red And Grey" van The Who, geschreven door Pete Townshend - van het album "The Who by Numbers" - 1975)

In memoriam
Michel Terstegen (Da Capo Records - Utrecht)
Haarlem, 22 december 1960 - † Utrecht, 4 juli 2011


Iedere fanatieke vinyl-/muziekverzamelaar is vast wel een keertje bij Da Capo Records geweest in Utrecht op Oudegracht nummertje 10.
De winkel is een begrip in Utrecht, maar ook elders in het land.
Op 1 augustus 1986 opende de winkel haar deuren, dus....op 1 augustus a.s. zou de winkel haar 25-jarige jubileum vieren.
Helaas is het oprichter en eigenaar van Da Capo Records, Michel Terstegen, niet meer gegund dit jubileum zelf mee te maken.
Michel was al een poosje terminaal ziek en afgelopen maandag 4 juli is Michel helaas overleden aan de gevolgen van kanker op slechts 50-jarige leeftijd.

Ik schrok enorm van het bericht dat hij terminaal ziek was en ook het bericht van zijn overlijden komt nog best onverwacht.

Als geboren Utrechtse ben ik best een beetje trots op wat Michel heeft opgebouwd.
Uiteraard ben ook ik wel eens in zijn winkel geweest.

Het leuke is, dat je een paar meter verderop (ook op de Oudegracht) de "Grammofoonwinkel" kunt vinden (die winkel bestaat ook nog steeds), net als Da Capo Records een winkel met Tweede hands platen e.d. en dat Michel ooit in die winkel begonnen is als verkoper. Maar in 1986 opende Michel zijn eigen winkel "Da Capo Records". Destijds nog niet op de Oudegracht, maar op de Jacobijnenstraat.

Michel zag er altijd een beetje excentriek uit...alsof hij zo per ongeluk met een tijdmachine rechtstreeks uit het Beatles tijdperk van de jaren 60 in het heden was beland. Michel had een groot hart voor muziek. Hij zat zelf ook in diverse bandjes en uiteraard was hij zelf ook een groot muziek verzamelaar (getuige o.a. het interview met hem in het boek "Vinylfanaten" van Robert Haagsma) (Dit boek is trouwens een absolute aanrader voor iedereen die een fanatiek muziek-/vinylverzamelaar is! Ik spreek uit ervaring.....ik had het boek in no-time uitgelezen, terwijl ik normaal gesproken toch niet zo'n "lezer" ben, dus dat wil wat zeggen....)
Tot 1994 was er bij Da Capo Records zelf een platenlabel ondergebracht: "Kelt Records". Op dit label werden platen uitgebracht van bands als The Otherside (waarin Michel Terstegen zelf speelde), The Comedown, The Kliek, Daryll-Ann en The Blue Guitars.

Da Capo Records zal a.s. donderdag en vrijdag nog wel open zijn, zaterdag is de winkel gesloten. Op die dag wordt Michel begraven.
Ik heb eerlijk gezegd geen flauw idee wat er, nu Michel er niet meer is, met de winkel zal gaan gebeuren.
Er zijn al steeds minder winkels die tweede hands platen verkopen, dus stilletjes hoop ik dat iemand het levenswerk van Michel voortzet....

Vaarwel Michel, rust in vrede...Da Capo Records zal zonder jou nooit meer hetzelfde zijn! Dit is een zwarte dag voor alle muziekliefhebbers!

2 opmerkingen:

  1. Ik heb Michel in maart in het ziekenhuis in Utrecht leren kennen. Wij deelden een kamer, dunne gordijntjes verhelpen echter niet dat je een slechte diagnose hoort. Een hele nacht met Michel gesproken, over het leven....

    Gouwe vent, en een heleboel krachttermen want het is niet eerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen

After The Silence

After The Silence
After The Silence Official Website

After The Silence

After The Silence
After The Silence heeft eindelijk toetsenist! Schrijf je in voor de ATS nieuwsbrief via newsletter@afterthesilence.nl.

After The Silence MySpace

After The Silence YouTube

After The Silence Hyves

Muziek is een mantra voor de ziel

Muziek is een mantra voor de ziel
"Muziek is een mantra voor de ziel. Het is therapeutisch. Net als eten is het iets dat ons lichaam nodig heeft." (Michael Jackson)

Bergkaarten