donderdag 30 juli 2009

Brian Setzer Orchestra 15-07-2009 Heineken Music Hall Amsterdam

Brian Setzer OrchestraVoor bekenden van mij is het volgens mij niet bepaald geheim dat ik een liefhebber ben van de muziek van Brian Setzer. Waarschijnlijk een familietrekje, want mijn broer is net zo'n Brian Setzer idioot als ik.

Toch is Brian Setzer blijkbaar niet bij iedereen even bekend, want als je het er wel eens ergens over hebt, krijg je meer dan eens reacties als "Wie???".
Als je dan vervolgens zegt: "Ja, je weet wel, van de Stray Cats", krijg je soms nog steeds blikken of mensen water zien branden, of.....je krijgt de reactie: "Treden die nog op dan?".....

Op zulke momenten denk je wel eens bij jezelf: "Zijn wij dan de enige gekken die naar die muziek luisteren?"

Op woensdag 15 juli 2009 kregen wij echter de bevestiging dat dit gelukkig niet het geval is, want toen stond de Heineken Music Hall te Amsterdam bomvol met "gekken" zoals mijn broer en ik. Die avond gaf het Brian Setzer Orchestra een geweldig concert! Samen met een oude jeugdvriend van mijn broer en dus mijn broer en ik hebben wij een fantastische avond gehad.

Toen wij met hetzelfde gezelschap op woensdag 3 september 2008 op dezelfde locatie het concert bezochten van de Stray Cats in het kader van de "Farewell European tour", hadden we nooit durven dromen dat Brian Setzer al spoedig terug zou komen naar Nederland, maar dan met zijn complete orkest/big band. Je begrijpt natuurlijk wel dat wij dus gewoon kaartjes móesten hebben...en dat is ook gelukt. Het concert was een unicum en een absolute must voor Brian Setzer Orchestra fans, want naast één festivaloptreden in Finland was dit de enige Europese show én voor het eerst sinds 9 jaar in Nederland! We waren dus heel blij dat we kaartjes hebben weten te bemachtigen.

Het vetkuiven gehalte was, als vanzelfsprekend, redelijk hoog die avond, dus we waanden ons al enigszins in de jaren 50.

Bij de aanvang van de show had Brian Setzer al meteen een "goede binnenkomer".....althans...hangt er natuurlijk vanaf hoe je het bekijkt, want....het zal je gebeuren als artiest, dat je denkt een geweldige opening van de show neer te zetten....en......je gitaarversterker heeft er de brui aan gegeven! Het overkwam Brian Setzer die avond dus.
De big band zette het "Batman theme" in, maar bij Brian niets anders dan een zeer irritante piep....alles behalve gitaar geluid. Maar blijkbaar is men voorbereid op dit soort situaties, want de blonde / creme kleurige Bassman combo/versterker werd binnen no-time door de crew leden vervangen door een compleet nieuwe set, die het gelukkig wèl deed.

Brian Setzer OrchestraBrian Setzer verontschuldigde zich en zei dat je dit soort dingen kunt verwachten met die oude versterkers. Gelukkig is Brian Setzer een artiest die dit soort dingen professioneel en rustig oppakt.
(ik heb wel eens een optreden van hardrock gitarist Yngwie Malmsteen meegemaakt in Tivoli Utrecht aan de Oude Gracht, enkele jaren geleden, toen zijn gitaar niet goed genoeg gestemd was naar zijn zin, door 1 van de crewleden. Hij smeet het instrument zonder pardon chagrijnig en op arrogante wijze op het podium en ging te keer tegen zijn personeel. Altijd jammer als artiesten zo met hun personeel omgaan en als zij zichzelf op die wijze ook te kennen geven tegenover o.a. het publiek)
Gelukkig kon Brian er wel de humor van in zien en....(ondertussen speelde het orkest op professionele wijze gewoon door, alsof er niets aan de hand was, die pikten dat heel goed op) toen het orkest was uitgespeeld, zei hij: "Zullen we hem gewoon nog een keertje spelen?" Natuurlijk reageerde het publiek enthousiast en.....dat hij de humor er wel van in zag, bleek wel uit het feit dat hij terugkeerde achter het gordijn en toen gewoon opnieuw opkwam met een enorme big smile....dus toen was de respons van het publiek natuurlijk nóg groter! Geweldig!!! (ik mag dat soort dingen wel)

Brian Setzer OrchestraBrian Setzer en zijn orkest zetten een non-stop (dus zonder pauze) show neer van 2 uur, met naast het orkest ook een sessie met alleen drums, contra bas en Brian Setzer/gitaar (dus eigenlijk als een soort van Stray Cats opstelling) tussendoor. Uiteraard kwamen toen ook enkele Stray Cats nummers voorbij (wat klinkt "Gene and Eddie" trouwens dan nog steeds als een beer!!! Fantastisch nummer nog steeds). Als "afsluiter" van het "rockabilly trio" gedeelte kwam er een saxofonist op die de 1e tonen van het "Pink panter theme" speelde, waarna het gordijn erachter weer opzij ging en het orkest weer te zien was, dat moeiteloos aansloot op het Pink panter nummer. Héél mooi uitgekiend! Zo'n Pink panter nummer leent zich natuurlijk inderdaad gewèldig om door zo'n big band gespeeld te worden.

Ook geweldige klassiekers als "The Dirty Boogie", "Jump Jive and Wail", "I won't stand in your way" en "Sleepwalk" kwamen voorbij.

Brian Setzer mag, fysiek duidelijk zichtbaar, wel een jaartje ouder zijn geworden, maar...muzikaal wordt hij steeds beter! De muziek mag dan geënt zijn op de jaren 50, maar klinkt anno 2009 nog steeds fris en zeker niet gedateerd of gekunsteld.
Zoals Brian Setzer deze muziek brengt, klinkt alles heel puur. Je hebt bij Brian Setzer ook nooit het idee dat hij iemand immiteert of i.d., Brian Setzer heeft iets eigens, drukt zijn eigen stempel erop, heeft beslist een eigen identiteit, hij onderscheidt zichzelf van andere artiesten/bands die 50's gerelateerde muziek brengen. Dat is althans mijn mening.

Het BSO (Brian Setzer Orchestra) concert kan in ieder geval niemand mij meer afpakken....die heb ik in de pocket!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

After The Silence

After The Silence
After The Silence Official Website

After The Silence

After The Silence
After The Silence heeft eindelijk toetsenist! Schrijf je in voor de ATS nieuwsbrief via newsletter@afterthesilence.nl.

After The Silence MySpace

After The Silence YouTube

After The Silence Hyves

Muziek is een mantra voor de ziel

Muziek is een mantra voor de ziel
"Muziek is een mantra voor de ziel. Het is therapeutisch. Net als eten is het iets dat ons lichaam nodig heeft." (Michael Jackson)

Bergkaarten