zondag 12 februari 2012

Losing the greatest voice of all: Whitney Houston 09/08/1963 - 11/02/2012


In memoriam
Whitney Houston
* 9 Augustus 1963 - † 11 Februari 2012

I believe the children are our future
Teach them well and let them lead the way
Show them all the beauty they possess inside
Give them a sense of pride to make it easier
Let the children's laughter remind us how we used to be

Bovenstaande tekst is een fragment uit het nummer 'The greatest love of all". Het is 1 van de mooiste stukken tekst in een popnummer, heb ik persoonlijk altijd gevonden. Het nummer werd geschreven door Michael Masser en Linda Creed. In 1977 werd het nummer voor het eerst op de plaat gezet door zanger George Benson. In 1985/1986 werd het nummer opnieuw uitgebracht, echter dit keer met de Amerikaanse zangeres Whitney Houston (dochter van zangeres Cissy Houston, achtergrondzangeres van o.a. Elvis Presley en Aretha Franklin. Zangeres Dionne Warwick is een tante van Whitney) als vertolkster en het werd een internationale grote hit!

In 1985 hoorde ik voor het eerst van Whitney Houston, toen zij in een televisieshow van Liesbeth List een duet zong met Liesbeth "The Far Side of the hill", waarin Liesbeth List het Nederlandstalige gedeelte zong en Whitney uiteraard het Engelstalige gedeelte. Ook zong zij "The greatest love of all" in de show. (zie YouTube filmpjes onderaan!)
Whitney Houston was in die periode nog min of meer een "debuterende" zangeres, enigszins verlegen/schuchter/bescheiden kwam ze over. Het was echt het prille begin van de carrière van Whitney in een tijd dat eigenlijk bijna nog niemand kon vermoeden dat ze niet lang daarna zou uitgroeien tot een enorme wereldster. Het optreden bij Liesbeth List was dus het eerste dat ik ooit zag en hoorde van Whitney en ik was enorm onder de indruk van haar stem. Als je het mij persoonlijk vraagt, was dit optreden eigenlijk ook.....als je het vergelijkt met de laatste jaren van haar carrière, 1 van de absolute hoogtepunten!

Het was midden jaren 80 en ik was een tiener die alle popmuziek in die tijd zowat letterlijk opvrat!
Zo kocht ik ook de 1e 2 albums van Whitney Houston, die ik bijna letterlijk grijs heb gedraaid! Ik was enorm onder de indruk van haar stembereik. En...zoals heel veel meisjes van mijn leeftijd toentertijd, heb ook ik misschien wel héééél stiekem met mijn haarborstel voor de spiegel gefantaseerd dat ik als Whitney Houston voor een volle zaal met mensen stond op te treden, uiteraard met de muziek van Whitney keihard door de speakers. Tja....mooie herinneringen....
Ik vond ook niet altijd alles mooi....het nummer "I'm every woman" hoor ik toch liever gezongen worden door Chaka Khan (de oorspronkelijke versie), maar over het algemeen heeft Whitney hele mooie muziek voortgebracht.

Een aantal jaren later werd er een zangeres aan het grote publiek gepresenteerd als de "nieuwe Whitney Houston"....de nu inmiddels wereldberoemde Mariah Carey.
Tja, wat zal ik er eens van zeggen... Bekenden van mij weten dat ik persoonlijk niet zo'n hele grote Mariah Carey fan ben. Maar buiten dat vind ik dat haar stem absoluut niet te vergelijken valt met die van Whitney Houston. Ik vond altijd dat Whitney Houston een veel warmere en soulvollere klank in haar stem had en dat Whitney Houston altijd Godzijdank niet zoveel "versiersels" in haar zang toepaste als dat Mariah Carey dit altijd doet.
Van Whitney Houston heb ik als tiener al muziek gekocht. Van Mariah Carey...???.....heb ik helemaal niets in mijn muziekcollectie! Dus....misschien zegt dit voldoende? (Als anderen wèl van Mariah Carey houden is dit overigens prima hoor.....alleen, mijn smaak is het dus niet, sorry!)

En toen...ontmoette Whitney Houston haar inmiddels ex-man Bobby Brown. En toen....raakte Whitney Houston aan de drugs.....en toen.....ging het helaas bergafwaarts met zowel haar carrière als haar persoonlijke leven. Whitney Houston heeft diverse malen getracht om af te kicken...maar volgens mij is haar drugs- en drankverslaving nooit echt opgelost.
Whitney Houston heeft geprobeerd een "come back" te maken in de muziek, maar....hoe triest was het om aan te horen hoe zeer de drugs haar prachtige stem van weleer hadden aangetast. Heel erg pijnlijk!

Wat is dat toch met wereldsterren die de hele wereld aan hun voeten lijken te hebben en dan toch op een gegeven moment "ten onder gaan"? (Ook Amy Winehouse is daar nog een vrij recent voorbeeld van)

Het ging dus al een poosje niet zo erg goed met Whitney Houston.
Vanmorgen was op Twitter het eerste nieuws dat ik las "RIPWhitney". Het bleek niet om een flauwe "grap" te gaan, zoals je de laatste tijd wel meer "RIP" berichten leest over artiesten, terwijl er niets aan de hand blijkt te zijn.
Nee...dit keer was het helaas bittere waarheid. Gisterenavond Nederlandse tijd is Whitney Houston dood aangetroffen in een hotelkamer in Los Angeles, waarschijnlijk verdronken in haar badkuip. Reanimatie mocht helaas niet meer baten.....

Een avond daarvoor had ze nog opgetreden op een pre-party van de Grammy Awards, een duet met zangeres Kelly Price met het nummer "Yes, Jesus loves me".

Wie had kunnen denken dat het schuchtere bescheiden zangeresje dat in 1985 haar Nederlandse tv debuut deed in de show van Liesbeth List zo'n triest einde zou kennen?
Whitney Houston werd slechts 48 jaar. Ze laat een 19-jarige dochter (Bobbi Kristina) na en heel veel prachtige muziek.

Vaarwel Whitney, rust zacht!

YouTube: Whitney Houston & Liesbeth List - The Far Side Of The Hill (+ Interview Whitney Houston) Dutch TV;


YouTube: Whitney Houston - The Greatest Love Of All (Live) Dutch TV;






1 opmerking:

  1. Mooi stuk! En je hebt gelijk, Mariah Carey zou niet eens in 1 adem genoemd mogen worden met Whitney. Een aantal jaren was ze goed en live kon ze ook geweldig zingen, maar als je het vergelijkt met hoe Whitney staat te zingen is het een wereld van verschil. Whitney Houston is de allerbeste zangeres die ooit op deze wereld heeft rondgelopen en er gaat er geen 1 voor terugkomen. Er is er geen 1 die kan doen wat zij op een podium deed. Die vrouw was briljant en een fenomeen. Dit is nog een mooi filmpje over haar: https://www.youtube.com/watch?v=7bqWX6N-y0k

    BeantwoordenVerwijderen

After The Silence

After The Silence
After The Silence Official Website

After The Silence

After The Silence
After The Silence heeft eindelijk toetsenist! Schrijf je in voor de ATS nieuwsbrief via newsletter@afterthesilence.nl.

After The Silence MySpace

After The Silence YouTube

After The Silence Hyves

Muziek is een mantra voor de ziel

Muziek is een mantra voor de ziel
"Muziek is een mantra voor de ziel. Het is therapeutisch. Net als eten is het iets dat ons lichaam nodig heeft." (Michael Jackson)

Bergkaarten