zaterdag 21 januari 2012

RIP Soul legende Etta James 25/01/1938 - 20/01/2012


"When I'm singing the blues, I'm singing life." -- Etta James
Etta James
* 25 januari 1938 - † 20 januari 2012

At last, my love has come along
My lonely days are over
And life is like a song
Oh, yeah, at last
The skies above are blue
My heart was wrapped up in clovers
The night I looked at you
I found a dream that I could speak to
A dream that I can call my own
I found a thrill to rest my cheek to
A thrill that I have never known
Oh, yeah when you smile, you smile
Oh, and then the spell was cast
And here we are in heaven
For you are mine
At last

(Lyrics "At Last" Etta James)

Op 17 december j.l. schreef ik in mijn blog nog over haar terminaal ziek zijn. Uiteindelijk heeft het, na die blog, nog ruim een maand geduurd voordat ze zich gewonnen moest geven aan haar ziekte, o.a. terminale leukemie, hepatitis C en tevens leed zij aan dementie.
Een longontsteking werd haar uiteindelijk fataal, amper een week voor haar 74ste verjaardag.
De Amerikaanse Blues-, R&B- , Soul-, Rock &Roll, Jazz- en Gospel- legende, zangeres Etta James (echte naam "Jamesetta Hawkins") overleed gisteren, vrijdag 20 januari 2012, op 73-jarige leeftijd in de Riverside Community Hospital in het bijzijn van haar twee zoons en echtgenoot Artis Mills.

Eigenlijk mag het een wonder heten dat de zangeres uiteindelijk deze leeftijd heeft bereikt, omdat een groot deel van het leven van Etta James in het teken stond van een alcohol- en drugsverslaving. Etta James had een moeilijke jeugd met een moeder die actief was als prostituee. Haar vader kende ze niet, maar ze vermoedde dat het een (blanke) biljarter was.
Mogelijk was Etta James zonder haar verslavingen een nóg groter artiest geworden. Veel andere beroemde artiesten zijn voor een groot deel beïnvloed door de zangstijl van Etta James, zoals bijvoorbeeld Chaka Khan, Janis Joplin, Beth Hart, Beyoncé, Adèle, etc.

Toen Etta James 14 jaar oud was, werd ze ontdekt door Johnny Otis (*28 december 1921 - † 17 januari 2012), de blueslegende die afgelopen dinsdag overleed. Hij schreef het nummer "The Wallflower".

Een grootse zangeres als Etta James, haar rauwe stem, de puurheid in het vertolken van zoveel prachtige nummers waar de authenticiteit en oprechtheid vanaf druipt....zal in een huidige muziekindustrie waarin onze kinderen kennis maken met computergestuurde 13 in een dozijn nummers....zonder enige twijfel gemist worden!

(overigens is er in het nummer "Levels" van Avicii - dat momenteel in de hitparade staat - een sample van Etta James terug te vinden met o.a. de zin "Oh sometimes, I got a good feeling", afkomstig uit het nummer "Something's got a hold on me")

At last....may you rest in peace Mrs Etta James!

YouTube: Etta James - Something's got a hold on me;

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

After The Silence

After The Silence
After The Silence Official Website

After The Silence

After The Silence
After The Silence heeft eindelijk toetsenist! Schrijf je in voor de ATS nieuwsbrief via newsletter@afterthesilence.nl.

After The Silence MySpace

After The Silence YouTube

After The Silence Hyves

Muziek is een mantra voor de ziel

Muziek is een mantra voor de ziel
"Muziek is een mantra voor de ziel. Het is therapeutisch. Net als eten is het iets dat ons lichaam nodig heeft." (Michael Jackson)

Bergkaarten