vrijdag 29 april 2011

Tina Turner zal alles overleven, no worries!

De stem van de Amerikaanse zangeres Tina Turner...dat is er één...die snijdt als het ware dwars door je ziel! Van sommige mensen houd je onmiddellijk en onvoorwaardelijk, ook al ken je diegene niet persoonlijk. Dat heb ik met Tina Turner. Voor Tina Turner heb ik respect, een enorm groot respect! Voor Tina Turner heb ik een "dieper gevoel" dan ik dat meestal heb voor andere artiesten. Ik had/heb dit ook met iemand als Michael Jackson. Iemand met wie je jezelf op 1 of andere manier "verbonden" voelt. Gewoon omdat je die mensen al jaren lang, vanaf kind-af-aan, een soort van met je "meedraagt", als het ware. Dat is iets dat heel moeilijk uit te leggen is.

Ik heb Tina Turner 2 keer live gezien. Die laatste keer was in 2009 in het Gelredome stadion te Arnhem. Ik wilde absoluut naar dit concert toe, kosten wat het kost....min of meer. Omdat ik het gevoel had dat, gezien haar leeftijd, dit misschien toch echt wel eens de allerlaatste keer zou kunnen zijn dat ik Tina ooit nog "live" zou kunnen zien.
Tijdens dit concert kon je overigens wel merken dat er iets meer "adempauzes" waren ingelast voor Tina dan voorheen, maar evengoed zette zij op, laten we wel wezen, hoge leeftijd een performance neer waar menig jong artiest nog een puntje aan kan zuigen!
Tina weet hoe ze het publiek kan inpakken, ze weet hoe ze het publiek moet bespelen, ze weet dat het publiek iets van haar verwacht en geeft dit ook!
Haar show is altijd een geoliede machine geweest waar je "u" tegen zegt.

Het Gelredome concert werd ook die bewuste avond op film vastgelegd en later is er ook daadwerkelijk een dvd van uitgekomen, dus....het is geweldig om een dvd in huis te hebben met een Tina Turner concert waar je zelf "echt bij bent geweest" ;-)

Toen eerder dit jaar zanger/gitarist Gary Moore overleed en ik mijn collectie Gary Moore cd's aanvulde met enkele titels die ik nog niet had om de collectie "compleet" te maken, stelde ik mezelf ineens de vraag: "Van welke nu nog levende artiest zou je alles compleet willen hebben, als diegene plotseling zou komen te overlijden?". Het is misschien een rare vraag/gedachte, maar...eigenlijk wil ik gewoon niet zo iemand zijn die plotseling cd's van iemand gaat kopen als diegene al reeds overleden is, als je begrijpt wat ik bedoel.
Daarom die ene vraag aan mezelf.
Eigenlijk kwam daar meteen en resoluut maar 1 naam in mijn gedachten naar boven: Tina Turner! Ik had al veel van haar op cd (en ook op vinyl), maar...er waren nog steeds enkele titels die ik miste. Ik heb dat antwoord op mijn eigen vraag meteen omgezet in daden....en heb toen onmiddellijk de nog ontbrekende titels aan mijn Tina Turner collectie toegevoegd. Dat voelde eigenlijk best wel goed, als ik zo eerlijk mag zijn ;-)

Als ze het beleven mag, dan zal Tina Turner dit jaar op 27 november maarliefst 72 jaar worden. Iedere keer weer als ik een cd of dvd van haar opzet, gaat er zo ontzettend veel "power", "energie" en "levenslust" vanuit, waar ik dan persoonlijk een heel enthousiast gevoel van krijg.

Levenslust, energie en power....van een vrouw die zoveel ellende in haar leven heeft meegemaakt dat je je ergste vijand niet zou toewensen! Levenslust, energie en power van een vrouw die al die ellende in haar leven wist te overwinnen!
Ik heb ooit een interview met een zoon van Tina Turner op tv gezien, een toen inmiddels volwassen kerel, die hartverscheurend zat te huilen om wat er vroeger met zijn moeder gebeurd was. Zulke dingen maken indruk, dat gaat je niet, om het zo uit te drukken "in je koude kleren zitten"!

Tina Turner....één grote brok power op het podium! Tina Turner....altijd een grote lach op dat gezicht in het openbaar voor het publiek, nooit iets laten merken van wat er privé eventueel allemaal "mis" was. Of wat Fred Siebelink (die van de radio inderdaad) naar mij twitterde: "Ze kan alles overleven, no worries".
Dat is inderdaad het beeld dat wij allemaal van Tina hebben.

En dan komen er vandaag "nieuwsberichten" naar buiten dat het momenteel op persoonlijk vlak niet zo goed zou gaan met Tina....
Iets waar je dan in 1e instantie van schrikt, omdat je niet meteen weet "wat er dan precies aan de hand is"....

Vooralsnog...zijn die "nieuwsberichten" nog niet officieel bevestigd, dus...voorlopig houd ik het maar op "geruchten". Ik houd nooit zo erg van "geruchten" als "nieuwsberichten" verspreiden. Hoe vaak gebeurt het namelijk niet tegenwoordig, vooral met tweets van mensen die denken "leuk te zijn", dat er iets getwitterd wordt, dat door iedereen wordt overgenomen (ook door officiële nieuws sites e.d.) en dat het dan naderhand niet waar blijkt te zijn. Daar kan ik dan echt pissig over worden!
Ik bedoel....ik ben geen fan van Jan Smit en ook niet van Jody Bernal, maar...als mensen ineens "serieus" gaan twitteren dat genoemde personen ineens "ernstig verongelukt" zijn of "overleden" zijn of wat dan ook....dat zijn geen leuke grappen meer! Echt misselijkmakend vind ik zoiets!
Het ergste vind ik dan nog inderdaad dat officiële nieuwssites hun informatie niet "checken"! Dat men niet checkt waar het vandaan komt, of het "waar" is enzovoort!

Dus....als bepaalde sites berichten plaatsen over "we hebben geruchten vernomen over die en die"....dan vind ik eigenlijk dat ze het al niet eens zouden mogen publiceren!

Vandaag dus ook "geruchten" over Tina Turner.
Dat ze "drankverslaafd" zou zijn en dat het helemaal niet goed met haar zou gaan omdat ze nog veel verdriet heeft over het vrij recente overlijden van haar zus en de ziekte van haar zoon Ike junior.
Ik weet niet wat er van waar is en ik hoop ook gewoon eigenlijk niet dát het waar is!

Als het toch wel waar blijkt te zijn....dan krijg ik daar toch een beetje een akelig gevoel van. Dan hoop ik uit het diepst van mijn hart dat Tina (of eigenlijk Anna Mae Bullock, zoals haar echte naam luidt) de kracht weer hervindt en dat ze er weer bovenop komt. Dat Fred Siebelink inderdaad gelijk heeft met zijn woorden: "Ze kan alles overleven, no worries"...

Tina Turner....dat is toch eigenlijk iemand die "onverwoestbaar" is?
Tina Turner.....er zal ooit een dag komen dat ze er daadwerkelijk niet meer zal zijn en...eigenlijk wil ik daar gewoon helemaal niet aan! Tina Turner...dat is iemand....die vrouw leeft voor eeuwig! Zo voelt het althans wel.

Laten we alsjeblieft hopen en bidden dat de "geruchten" die vandaag over Tina Turner de ronde deden niet waar zijn! Die vrouw heeft al zo verschrikkelijk veel doorgemaakt in haar leven. Die vrouw gun je gewoon het allerbeste van de wereld op haar "oude dag"!

Tina Turner is een bron van inspiratie voor velen. Als de "geruchten" waar blijken te zijn dan hoop ik dat alle fans over de hele wereld met hun bezorgdheid ook een inspiratie voor Tina zèlf mogen zijn!

En als de geruchten NIET waar blijken te zijn...dan kan ik alleen maar die andere woorden van Fred Siebelink citeren: "Afblijven van dit icoon....ik hebt gesprokuh....LEAVE TINA TURNER ALOOOOOOOONE!!!!!!!!!" En zo is het maar net Fred! (dat rijmt... ;-) )

YouTube: Tina Turner - Proud Mary (Gelredome DVD):


YouTube: Tina Turner - Stones medley (Gelredome DVD):

donderdag 28 april 2011

Brian Setzer - Setzer goed instru-MENTAL (2011)

Al reeds eerder heb ik aandacht aan hem geschonken op Muziekfanaat.blogspot.com: Brian Setzer! Voor bekenden van mij moge het waarschijnlijk al lang geen geheim of openbaring meer zijn dat ik al jarenlang een grote fan ben van deze zanger/gitarist.
Zeer regelmatig draai ik cd's van Brian Setzer, The Brian Setzer Orchestra of The Stray Cats (waar Setzer in de jaren 80 groot succes mee verwierf). Het liefst met de volumeknop voluit (sorry buren!). Ja...er zitten zelfs Stray Cats singles in onze jukebox!

Brian Setzer is als het ware de vertolker en min of meer "vaandeldrager" van de rockabilly muziek uit de jaren 50 vandaag de dag. Echter klinkt Brian Setzer op 1 of andere manier nooit "gedateerd". Brian Setzer weet zijn muziek zo te brengen dat het tegelijkertijd "authentiek" klinkt als "anno nu".

Dat Brian Setzer naast een goede zanger ook een begenadigd gitarist is, wisten de "vaste fans" al járen!
Al eerder bracht hij bij optredens of op live cd's instrumentale nummers zoals bijvoorbeeld het overbekende "Sleepwalker" ten gehore.

Nu is er dan deze maand een compleet Brian Setzer album uitgekomen met uitsluitend instrumentale nummers! De titel van het schijfje is "Setzer goed instru-MENTAL".
Ik heb de cd sinds afgelopen dinsdag in huis. Ik heb er een behoorlijk poosje op moeten wachten, maar....het was het wachten beslist meer dan waard!

Het is een heel integer album geworden met de zo herkenbare stijl van spelen die we van Brian Setzer kennen. Geen "overbodige fratsen" zou ik bijna willen zeggen.
Het is een album geworden met "eerlijke" en "rauwe" muziek, geen extra toeters en bellen.
De manier van spelen is heel "puur" gehouden.

Bij het beluisteren van de cd betrap ik mezelf er regelmatig op dat je de neiging krijgt om onbewust met de muziek mee te "tappen" met je voeten. Dat is meestal een goed teken, vind ik altijd zelf.
Naast Rockabilly/Rock&Roll (als vanzelfsprekend bijna eigenlijk), zijn er muziekstijlen op de cd terug te vinden zoals Jazz, Bluegrass-achtige muziek, country, blues, soms ook een beetje de "zigeuner" stijl á la Django Reinhardt, maar ook hoor je invloeden terug van bijvoorbeeld Chet Atkins of de gitaarstijl van Scotty Moore (de gitarist die ooit in het originele trio speelde die Elvis Presley in zijn beginjaren begeleidde, hij speelde de beroemde gitaarpartijen in voor bijvoorbeeld "Mystery train"!) (Scotty Moore bereikt overigens, als hij het nog beleven mag, op 27 december a.s. de gezegende leeftijd van 80 jaar en de beste man treedt nog steeds op!).

Brian Setzer speelt naast gitaar, zelfs op de banjo op dit album! (mijn oma speelde vroeger banjo, dus....iemand die dat instrument bespeelt, krijgt van mij eigenlijk al automatisch een extra "plus" ;-) )

Op de cd staan 6 nummers geschreven door Brian Setzer zelf, de overige nummers zijn covers, zoals bijvoorbeeld een geheel instrumentale versie van "Blue Moon of Kentucky", waar de cd mee opent en bij de eerste klanken waan je jezelf bijna als het ware in de hoogtijdagen van platen die in de jaren 50 werden uitgebracht door het beroemde Sun Records label. Ook de klassieker "Be-Bop-A-Lula" van Tex Davis en Gene Vincent is als instrumentale versie op dit Setzer album terug te vinden.
Het nummer "Go-Go Godzilla", dat door Brian Setzer zelf geschreven is, is overigens ook te horen in de nieuwe film "Soul Surfer" (de vrouwelijke vocalen, die je in het nummer hoort, niet echt gesproken tekst overigens, maar meer een soort van "geneurie"....zijn afkomstig van country zangeres Carrie Underwood).
De contrabas wordt op het album bespeeld door Johnny Hatton, de drums door Noah Levy en de vibrafoon door Steve Yeager.

Wat ik persoonlijk wel iedere keer heb als ik de cd draai, als het laatste nummer gespeeld heeft, dat ik dan iedere keer denk: "Is 'ie nu al afgelopen?", terwijl er toch echt 11 nummers op het album staan. Is dat een goed teken?

In ieder geval...eigenlijk moet je over albums van Brian Setzer gewoon niet te lang "lullen", die moet je gewoon gaan beluisteren! Than the music will do the talking for you! Beter dan dat kan ik mijn blog dit keer niet afsluiten, denk ik....

Oftewel, "Setzer goes instru-MENTAL" is sowieso een aanrader voor Brian Setzer fans!

Tracklist
01 Blue Moon Of Kentucky
02 Cherokee
03 Be-Bop-A-Lula
04 Earl’s Breakdown
05 Far Noir East
06 Intermission
07 Go-Go Godzilla
08 Lonesome Road
09 Hillbilly Jazz Meltdown
10 Hot Love
11 Pickpocket

YouTube - Brian Setzer - Go-Go Godzilla (instrumental):


YouTube - Brian Setzer - Setzer goed instru-MENTAL - Blue Moon Of Kentucky:


YouTube - Brian Setzer -hillbilly jazz meltdown (2011):


YouTube - Brian Setzer- pickpocket (2011):

maandag 25 april 2011

Smaak

De smaak muziek die mensen hebben kan onderling nogal verschillen. Wat de één absoluut "bagger" vindt, daarvan kan een ander compleet enthousiast uit zijn dak gaan. Zo is het altijd geweest en niet anders. "Dat is mooi", zou je zeggen. "Het is maar goed dat we niet allemaal dezelfde smaak hebben, anders wordt het zo saai" is een veel gehoorde uitspraak.

Toch sta ik er soms nog van te kijken hoeveel discussies bepaalde muziek onderling nog oplevert. Als ik alleen al kijk naar collega's op mijn werk...de 1 houdt van Frans Bauer, de ander van "dance/trance" muziek, die houdt weer van hip hop, anderen houden weer van "salsa" en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ik heb een hele poos geleden eens een hele discussie op de werkvloer moeten aanhoren (in de pauze) over of Marco Borsato wel of niet een goede artiest was en of hij wel/niet goede liedjes had en of zijn liedjes überhaupt wel "inhoud" hadden.
Vooral de "tegenstander" in deze discussie was ontzettend fel en fanatiek. Eigenlijk op een manier dat het bijna lachwekkend werd. Ik bedoel.... kom op zeg....het is gewoon "maar" muziek hoor! Waar gáát het over?

Wie bepaalt eigenlijk voor een ander wat goede of slechte muziek is? Wie bepaalt voor een ander of bepaalde muziek wel/geen inhoud heeft? Wie bepaalt of sommige muziek wel/niet intelligent is?

Echt mensen....leven en laten leven!

Ik vind dat Marco Borsato best leuke liedjes heeft. Ik hoef het niet de hele dag te horen....dat niet, maar...het stoort me ook niet echt of zo.
Ik denk ook niet dat je persé altijd hele diepgaande teksten bij iemand als Marco Borsato moet willen vinden. Ik weet ook niet of het daar altijd persé om moet gaan bij muziek. Er zijn ook liedjes bij die gewoon en alleen puur een bepaalde "amusementswaarde" hebben, niet meer en niet minder.
En...als er toevallig mensen zijn die wèl een bepaalde waarde hechten aan bepaalde teksten van liedjes van Marco Borsato.....wie zijn wij dan om te zeggen dat die liedjes "geen inhoud" hebben? Ik denk dat iedereen dat gewoon voor zichzelf moet bepalen.

Ik heb een collega die helemaal hoteldebotel is van "Frans Duijts".
Voor mij hoeft het niet. Ik ben niet heel erg liefhebber van dit genre. Maar als mijn collega wèl heel erg veel plezier aan die muziek beleeft, nou prima toch?

Ik ben een poosje lid geweest van "Platenblad", maar ik heb het abonnement weer opgezegd. Ik kan er namelijk niet zo erg goed tegen dat de "bekende/commerciële" muziek als een soort van "not done" wordt beschouwd en "onbekende"...zogenaamd heel "diepgaande" muziek....zogenaamd meer "intelligent" is en dat dit pas als èchte muziek wordt beschouwd en "commerciële" muziek...is dan een soort van "verboden terrein" of zo...want "dat mag je dan niet leuk vinden" of zoiets. Zo'n houding gaat er een beetje uit van dit blad....is althans mijn indruk.

Ik kan er nooit zo erg goed tegen als mensen voor andere mensen gaan bepalen wat wel of niet goed is, en vooral niet als mensen voor anderen gaan bepalen wat ze wel of niet leuk mogen vinden!

Ik ben bij 1 zanglerares, waar ik ooit lessen volgde, volledig afgeknapt, omdat zij totaal niet open stond voor "nieuwe" of "andere" dingen.
Buiten dat zij vond dat "anderen haar toch niets meer konden leren" en zij helemaal niets zag in nieuwe methoden van lesgeven, zat ze meestal de ene artiest na de ander af te kraken. Echt, ik heb wat namen voorbij horen komen!
Nu gaf die mevrouw hoofdzakelijk klassiek les, dus....misschien dat zij daarom de wat "modernere" manieren van zingen niet echt "begreep" of zo? Ze vond bijvoorbeeld o.a. dat mensen als Paul de Leeuw of Trijntje Oosterhuis niet konden zingen (en nog veel meer namen).

Nu hoor ik over Trijntje Oosterhuis wel meer discussies, maar....ondanks al die ellenlange discussies vind ik in ieder geval WEL dat Trijntje een prettige stem heeft om naar te luisteren. Of haar technieken dan wel of niet goed zijn....het zal allemaal wel. Soms telt gewoon ook net even iets meer mee of je een "verhaal kunt overbrengen" bij mensen en dat laatste kan Trijntje heel goed, dus....wat is dan de definitie van goed of slecht zingen? Zingen is uiteindelijk toch ook een manier van emotie overbrengen, of zie ik dat verkeerd?

Kijk....als Paul de Leeuw met Simone Kleinsma staat te zingen....dan hoor ik ook wel verschil, maar...daar gáát het gewoon niet altijd om! Paul de Leeuw kan wel degelijk een mooi liedje met de juiste emotie overbrengen bij mensen. Als je daartoe in staat bent, ben je voor mij een goede zanger, punt uit!
Een goede zanger of zangeres zijn heeft niet altijd te maken met of je de juiste hoge noot wel of niet kunt halen!

In ieder geval...als mensen zoals die zanglerares zich "afsluiten" voor dat soort dingen, dan "bots" ik als het ware ergens tegenaan. Ik zit iets anders in elkaar. Ik luister wel degelijk verder dan mijn oren lang zijn, om het zo maar uit te drukken.
Je kunt alleen maar ontwikkelen en verder groeien (ook op muzikaal gebied) als je eens wat buiten je eigen grenzen kijkt. Anders blijf je altijd in hetzelfde hangen. Als je eens de boel gaat verkennen, ook al is het misschien niet in 1e instantie jouw smaak muziek....dan kun je er soms tóch iets van opsteken, zeg maar.
Dat is wel iets waar ik sterk in geloof.

Het is net zoiets als iets proberen te eten dat je nog nooit eerder geproefd hebt.
Soms heb je mensen met een instelling van "Wat de boer niet kent, dat vreet hij niet"...en die mensen zullen nooit verder komen dan hetgeen ze al kennen, terwijl er misschien wel juist nog zoveel moois te ontdekken is!
En zo is het ook met muziek!
En...vind je het niets, dan heb je het in ieder geval geprobeerd!

Ik heb al vaak gemerkt op Twitter dat als ik van bepaalde artiesten zeg dat ik ze goed vind, dat ik dan plotseling ineens iets minder volgers heb. Dat vind ik nu echt zo flauw!
Sorry dat ik niet voldoe aan het verwachtingspatroon dat anderen dan in dat geval van mij hebben! Ik was eigenlijk ook geenszins van plan om hieraan te voldoen, want je kunt het toch nooit goed doen! You can't please everyone!

Omdat ik in een hardrockband zing, denken mensen schijnbaar dat ik niet naar andere soorten muziek luister of zo, ik weet ook niet precies hoe het zit.
Je moest eens weten hoeveel commentaar ik al van mensen heb gehad op het feit dat ik er gewoon eerlijk vooruit kom dat ik Bløf een leuke band vind!
Mensen hadden het niet van mij verwacht.....schijnbaar. (dat is trouwens nog 1 van de meest milde reacties, want het kan nog veel erger)

Vanavond meldde ik op Twitter dat ik het duet van Gerard Joling en Willy Alberti voor het eerst gehoord had en dat ik vond dat Willy Alberti eigenlijk gewoon een hele goede zanger was met veel volume.
Daarna meldde ik iets over Anita Meyer (alsmede mijn blog over haar die ik schreef daarna). Korte poos later krijg ik dan meteen weer reacties op namen als Gerard Joling, Willy Alberti en Anita Meyer. "Mijn God, waar gaat dit eindigen".....is 1 van de reacties....

Kijk, ik kan nog enigszins de humor van die reacties inzien. Prima hoor!
Maar wederom zijn dit dus weer reacties omdat mensen dit niet verwacht hadden of...vinden dat je hier niet van mag houden...of zoiets...???
Ja mensen, als het je smaak niet is, ook goed! Maakt mij niet uit!

Als ik zoiets over Willy Alberti roep, wil dat overigens niet zeggen of ik muziek van die man in huis heb en/of ga kopen. Dat is namelijk niet het geval.
Het is namelijk niet heel erg mijn smaak muziek.
Waarom roep ik dan toch dat ik het een goede zanger vind? Omdat ik misschien toch op een iets andere manier naar de zang van mensen luister dan anderen dit wellicht doorgaans doen.
Dat bedoel ik niet lullig of arrogant of negatief of betweterig of wat dan ook. Dat heeft er totaal niets mee te maken!
Ik luister alleen soms op een andere manier naar muziek/zang dan anderen.
Bij sommige muziek die ik misschien absoluut vreselijk vind om te luisteren kan het dus inderdaad soms voorkomen dat ik toch een muzikant of een zanger/zangeres eruit pik die ik toch gewoon "goed" vind!

Er zijn bijvoorbeeld mensen die lopen compleet weg met de muziek van Frank Zappa. Het zal best!
Ik persoonlijk vind het "zenuwen muziek" (sorry voor de mensen die het wel geweldig vinden), maar ik hoor wel dat hij een goede artiest is! (of eigenlijk "was", want de man is al een aantal jaartjes niet meer onder ons)

En zo zijn er misschien nog meer artiesten waar ik nooit een cd van zal kopen, maar waarvan ik wel hoor of ze "goed" zijn.
Iets als "kwalitatief goed" beoordelen is iets compleet anders dan zeggen dat ik iets fantastische muziek vind of dat ik meteen "fan" ben of zoiets dergelijks. Dat zijn 2 totaal verschillende dingen die totaal niets met elkaar te maken hoeven te hebben!

Ik heb een muziekverzameling met de meest uiteenlopende stijlen en artiesten.
Artiesten die je niet direct bij elkaar zou zoeken.
Ik heb het al eens eerder verteld ergens, maar....ik heb het ooit gepresteerd om bij dezelfde winkel tegelijkertijd een cd van de Rollins Band en Enya af te rekenen. Dat zijn dus 2 totaal verschillende artiesten!
De verkoper zat me ook inderdaad aan te kijken of hij water zag branden.
Maar.....waarom eigenlijk? Waarom kan dit dan blijkbaar niet?
Rollins band...best wel stevig.....en Enya....uitermate rustige bijna New Age achtige muziek....
Waarom is het zo vreemd als je 2 uitersten toch weet te waarderen?

Ik heb Iron Maiden in de cd kast staan, maar......misschien ook muziek dat de meesten zullen beschouwen als "ouwe lullen muziek". Mensen zullen bijvoorbeeld niet van mij verwachten dat ik ook materiaal van Wim Sonneveld in huis heb. Zoiets is toch voor je opa en oma?
Nou, dan heb je het dus mis! Ik vind het namelijk geweldig wat die man heeft nagelaten aan cultureel erfgoed!

Dat muziek bijvoorbeeld niet altijd persé gebonden is aan leeftijd blijkt maar weer als je wel eens naar het programma "Man bijt hond" van de NCRV kijkt met daarin het item "Lust for life", dat gaat over het zangkoor met oudere mensen van achter in de 60 en over de 70 jaar...
Je zou denken dat ze hele "degelijke" muziek zouden brengen, maar niets is minder waar! Want ze staan nummers te zingen van Bon Jovi, Kiss, Green Day en noem het maar op.
En weet je? Ik vind het geweldig!! Ik vind het fantastisch dat mensen in die leeftijdscategorie open staan voor "nieuwe" dingen, dingen die "anders" zijn, dat ze niet meteen roepen "daar houd ik niet van" of "dat is mijn smaak niet"....
Ze kijken verder dan hun neus lang is, verkennen dingen die ze normaal gesproken nooit zouden doen....luisteren naar muziek die ze waarschijnlijk normaal gesproken nooit zouden kopen! En toch doen ze het! Ze leren naar de muziek luisteren en krijgen er zelfs lol in om het uit te voeren.
Zo'n mevrouw van begin 70 die "I was made for loving you" van Kiss staat te zingen en helemaal uit haar dak gaat. Dat is toch geweldig?!
Zo mag ik het graag zien! Open staan voor elkaar en voor andere/nieuwe dingen!

Vanavond bij "Man bijt hond" ook weer een meneer van bijna 70, die dan openlijk er vooruit komt dat hij graag naar de muziek van DJ Tiësto luistert. Fantastisch!
Dat zou je normaal gesproken nooit achter iemand van die leeftijd zoeken, maar...het kan dus wel degelijk!

Er is een prachtige zin uit het liedje "Stil in mij" van "Van Dik Hout", dat luidt: "Iedereen lijkt, maar niemand is wie je denkt". Ik vind dit zo'n geweldige zin! Want hij klopt gewoon iedere keer weer! Mensen zijn vaak anders dan jij denkt, of anders dan het verwachtingspatroon dat jij van iemand hebt.

Er zijn mensen die denken dat mensen met lang haar of een punkkapsel meteen van hele heavy muziek houden, maar....het komt ook voor dat zulke mensen bijvoorbeeld naar klassieke muziek luisteren!
En...oudere mensen hoeven dus niet alleen maar naar "oude" muziek te luisteren, maar kunnen ook Tiësto draaien!
Er zijn ook mensen...die in 3 delig pak lopen, kort haar hebben....(ik ken ze, echt!), maar.....bijvoorbeeld niet naar klassieke muziek luisteren, maar....juist naar hardrock/heavy muziek!

Ik bedoel dus maar....mensen zijn niet altijd degene die jij van hen verwacht dat ze zijn! En...die verwachting moet je ze ook vooral niet opleggen!
Oudere mensen zitten niet altijd achter de geraniums en mensen die in hardrockbands zingen, zoals ik, luisteren niet altijd persé alleen naar hardrock muziek!

Als mensen me willen "unfollowen" omdat ik niet aan hun verwachtingen voldoe? Heel erg jammer, maar niets aan te doen.
Ik ga niet ineens dingen niet meer roepen, omdat anderen vinden dat dit eigenlijk niet kan. Als ik wil zeggen dat ik Bløf een goede band vind, dan doe ik dat gewoon! Als ik zeg dat ik vrolijk word van Paul de Leeuw (ook al weet ik dat niet iedereen dol is op die man), dan zeg ik dat gewoon!
Ik bedoel....ik ben gewoon wie ik ben, en ik ga gewoon niet ineens dat soort dingen maar "verbergen", omdat anderen het nu eenmaal "not done" vinden of zoiets dergelijks of vinden dat het "niet bij me past" omdat ik in een hardrockband zing of zo....whatever.

Als ik ineens iets roep over Gerard Joling of Willy Alberti....denken mensen misschien dat ik ineens "gek geworden" ben of zo of dat mijn smaak muziek ineens aan het veranderen is of dat ik nu ineens ècht bejaard word of zo...maar echt...iedereen denkt er maar van wat hij/zij wil, daar ga ik echt geen rekening mee houden!

Ik ga er ook niet mee bezig zijn of muziek wel of niet "intelligent" is of zo....uche uche...mag ik even een teiltje? Soms is het ook gewoon lekker om eens "niets aan de hand muziek" te draaien...niets zeggende amusement, zeg maar. Gewoon voor de lol. Als mensen dat een probleem vinden, jammer dan!

Ik draai Bløf....maar ik draai ook Iron Maiden! Ik draai Michael Jackson......maar ik draai ook Ronnie James Dio!
Ik draai bepaalde popmuziek.....maar ook Metallica of Megadeth....en alles wat daartussen zit!

En ik ben echt niet uniek of de enige daarin. En als dat wel het geval is, so what? Lekker boeien!

En voor wat betreft Willy Alberti...hardrock en smartlappen gaan wel degelijk samen!
Onze After The Silence toetsenist is nota bene opgegroeid in de Jordaan, dus....luistert hij ook naar Johnny Jordaan en tante Leen...zeg maar. Nou en? Als die jongen dat leuk vindt, moet hij dat vooral blijven doen!

Je zou je nooit en te nimmer moeten hoeven te "schamen" of hoeven te "verontschuldigen" voor jouw smaak muziek! Het gaat erom waar JIJ gelukkig van wordt, niet wat een ander daarvan vindt!
Muziek kan iets heel persoonlijks zijn, dus het gaat erom wat JOU beter doet voelen!

Dat laatste schijnt voor sommigen nog wel eens moeilijk te zijn.
Sommige mensen luisteren naar bepaalde muziek omdat het "in" is, roepen bepaalde namen om "interessant" gevonden te willen worden. Zo kunnen kleine broertjes bijvoorbeeld "leuk vinden" wat hun grotere broer leuk vindt om zich zo aan hun grotere broer op te trekken, dat idee...
Ik bedoel....stel dat je een hele klas hebt vol met bakvissen die allemaal Justin Bieber fan zijn, dan is het voor die ene individu maar wat moeilijk om ervoor uit te komen dat ze eigenlijk Jan Smit leuker vindt....als je begrijpt wat ik bedoel.

Ik ben nooit zo iemand geweest die "met de massa meeloopt". Dat is niet altijd even gemakkelijk. Ik maak ook meestal andere keuzes dan anderen. Keuzes die soms niet altijd "in de smaak" vallen van anderen, maar...toch, ondanks dat....vind ik dat je altijd trouw moet blijven aan jezelf en niet altijd maar iets moet laten, omdat anderen iets niet waarderen en men je liever in een andere rol ziet.
Ik ben wat dat betreft wel een individu. Ik kies meestal (niet bewust) dingen uit die anderen niet leuk vinden. Soms geeft dat wel een twijfelachtig gevoel, dat je misschien "afwijkt" van de rest....maar toch ga ik uiteindelijk voor mijn eigen keuze. Dat geldt in deze dus ook voor mijn smaak muziek.

Als ik dus een volgende keer weer een artiest noem die iemand anders helemaal "bagger" vind, het zij zo..... Over smaak valt immers nog steeds niet te wisten en ik was gewoon van plan mezelf te blijven! Het zou zo fijn zijn als we elkaars smaak gewoon zouden kunnen respecteren, ook al ben je het niet altijd met een ander eens. Dus...niet meteen die "unfollow" knop aanklikken als iemand iets roept waar jij jezelf niet in kunt vinden. Gewoon iedereen in zijn/haar waarde laten.
Was de samenleving in het algemeen ook maar zo, dan zou de wereld er toch wel een stukje aangenamer uitzien ;-)

Het stoerste zou ik nog vinden als mensen n.a.v. mijn blog namen van artiesten/bands zouden gaan "bekennen" die ze eigenlijk stiekem heel erg leuk/goed vinden, maar....daar eigenlijk niet voor uit durven komen.
Dus...zeg maar een soort van "Foute Muziek", maar dan niet op Q music, maar via Blog, Twitter, Facebook....whatever....
Wie durft?

Anita Meyer for president!

Wanneer Anita Meyer in het tv programma "De beste zangers van Nederland" in de uitzending van 26 maart 2011 het nummer "Het is over" heeft gezongen (het origineel is van Xander de Buisonjé), plaatst zangeres Glennis Grace daarna de opmerking "The queen"...

Laat Glennis Grace daar nu absoluut de spijker mee op zijn kop slaan! Want als je deze performance hebt gezien, de manier zoals Anita Meyer het nummer heeft gezongen, haar interpretatie van het nummer, hoe ze het "verhaal overbrengt" bij andere mensen....hoe fantastisch zij iedere noot spatzuiver raakt....dan ben je nog steeds een absolute topzangeres....en inderdaad "the queen"...oftewel "de koningin"!

Onlangs hoorde ik ook een "remix" van de oude Anita Meyer hit "Why tell me why", samen met Lange Frans. Wat is dat eigenlijk toch gewoon een fantastisch nummer!
En....wat is Anita Meyer eigenlijk gewoon nog steeds een belachelijk goede zangeres!

Mede door de performances van Anita Meyer in het tv programma "De beste zangers van Nederland" was ik eerlijkheidshalve toch een soort van "aangespoord" om te kijken of er wellicht iets van Anita Meyer op cd te vinden was. Maar...in de reguliere winkel hoef je dus al niet te kijken (heb ik ondervonden...zoals dit wel vaker het geval is). Daar verkopen ze namelijk alleen maar wat er op dit moment in de hitparade staat (als je al geluk hebt), want...iets van langer dan 10 jaar geleden (bij wijze van spreken) dat "kennen" ze (de verkopers dus) al niet meer achter de toonbank.

O.k....dan ga je dus op internet verder speuren. Maar...ook daar kom je er eigenlijk maar bekaaid vanaf. Verder dan 2 verzamel cd's (die ook nog redelijk lang geleden zijn uitgebracht) kom je namelijk niet.
Ja, o.k., Anita Meyer heeft in 2009 een cd uitgebracht die zij heeft opgenomen met het Metropole Orkest, getiteld "Tears Go By".
Dat is eigenlijk haar enige meest recente release op cd! (voor zover ik dit kan waarnemen)
Alles dat daarvoor is uitgebracht is op zijn minst 13 jaar oud of ouder.
Maar...ook dat oudere materiaal is echter nergens, maar dan ook nergens in geen enkele winkel of online shop terug te vinden! (en ik heb ècht goed gezocht....al zeg ik het zelf)
En áls je al iets vindt van Anita Meyer dan zijn het inderdaad die bekende verzamel cd's....die dan tot overmaat van ramp ook nog niet eens compleet zijn! Op de ene cd staat namelijk de ene hit wel en de andere weer niet... Ik ben tot op heden nog niet 1 verzamelwerk tegengekomen waar het complete overzicht op staat of in ieder geval zo compleet mogelijk!

En...mensen verwachten dit misschien wederom niet van mij (want...mensen keken ook al een beetje lichtelijk vreemd op toen ik zei dat ik Bløf een goede band vind, om maar iets te noemen)...maar ik vind Anita Meyer dus gewoon ècht een steengoede zangeres! En...op het moment dat blijkt dat er van iemand van haar "status", iemand met zo'n rijke ervaring, iemand met zo'n enorme loopbaan, iemand die werkelijk zo fantastisch kan zingen....er dus klaarblijkelijk heel weinig cd's van haar op de markt te vinden zijn, dan denk ik echt bij mezelf: "Hoe bestáát dit?! Hoe is dit in vredesnaam mogelijk?!"

Is Anita Meyer in de ogen van veel Nederlanders dan eigenlijk alweer een "vergeten artiest"? Zou zèlfs een Anita Meyer (die ooit jarenlang achter elkaar letterlijk verkozen werd tot populairste/beste zangeres van Nederland!) een soort van "ondergesneeuwd" zijn door alle nieuwe idolen die heden ten dage als het ware uit de grond gestampt worden? Dat zou ik toch eigenlijk echt best wel redelijk "beschamend" vinden!

Na al die jaren met al het "gepeupel" van slecht zingende kandidaten in diverse televisie talentenjachten....zie je dan ineens Anita Meyer (inmiddels overigens 56 jaar oud, al zou je dat niet zeggen, vind ik zelf) meedoen aan zo'n tv programma als "De beste zangers van Nederland"...en dan blijkt eigenlijk dat haar stem nog steeds klinkt als een klok! Dat ze als het ware bijna iedereen nog steeds "omver" zingt!

En...dan is er gewoon niet eens een heel "oeuvre" van deze vrouw terug te vinden in een willekeurige reguliere cd winkel en/of online cd winkel! Eigenlijk vind ik dat best wel heel erg bedroevend, als ik zo eerlijk mag zijn.

Eigenlijk begrijp ik ook niet zo goed dat, als Anita Meyer aan zo'n tv programma meedoet, dat daar dan niet door een platenmaatschappij op in wordt gesprongen! Breng toch potverdorie een nieuwe cd uit met prachtige knallers van nieuwe nummers die helemaal bij Anita passen!
Laat horen dat Anita Meyer nog wel degelijk iets te melden heeft in de huidige muziekwereld! (daar ben ik namelijk van overtuigd!)

Helemaal met de moderne en verbeterde opname technieken van tegenwoordig! Neem voor mijn part enkele oude hits van Anita opnieuw op (zoals bijvoorbeeld "Why tell me why" en "They don't play our lovesong" enzovoort) en breng een dubbelaar uit, waarop 1 cd met "oude" hits maar dan wel met "nieuwe verbeterde" opnames en dan op de andere 2e cd nieuwe nummers of zo..... Dat moet toch gewoon mogelijk zijn?
(maar....misschien praat ik nu wel voor mijn beurt...en is er een platenmaatschappij al wel zoiets dergelijks aan het voorbereiden?....Het zou zomaar kunnen...al is mij op dit moment niets daarvan bekend...)

Bovendien, als ik Anita's stem vergelijk met die van vroeger...dan vind ik haar stem eigenlijk mooier, dieper, warmer en voller (en uiteraard volwassener) dan vroeger! Je stem verandert door de jaren heen, dat is bij alle mensen het geval, dus ook bij zangers en zangeressen. Bij sommigen gaat die stem achteruit als men ouder wordt, maar....in het geval van Anita Meyer vind ik dat nog lang niet aan de orde. In tegendeel zelfs!
Haar stem is er alleen maar mooier op geworden.

Helemaal als zo'n tv programma als "De beste zangers van Nederland" succes blijkt te hebben bij veel mensen, dan denk ik bij mezelf: "Jongens, haak daar dan op in!" (Ja toch, niet dan? Nou dan! Zo niet, dan toch!)

Echt hoor, er moeten gewoon méér cd's op de markt komen van Anita Meyer met het liefst daaraan toegevoegd een splinternieuwe! (want anders krijgen we straks weer de zoveelste verzamel cd....als je begrijpt wat ik bedoel...ook leuk, maar er moet gewoon iets nieuws komen!)

Onlangs was er bij de verkiezingen voor de 3FM Awards de slogan "Bløf for president" of "Anouk for president" of "Caro Emerald for president"....of dezelfde slogan met de naam van een andere willekeurige artiestennaam waarop je kon stemmen.

Die slogan zou in dit geval (als het aan mij ligt) ook wel voor Anita Meyer op kunnen gaan ;-)
Anita Meyer for president! (of....wat Glennis Grace zei....The Queen!)

Bekijk (en beluister) de filmpjes hieronder en oordeel zelf! (hier kunnen veel kandidaten van diverse talentenjachten nog een hoop van leren!)

YouTube Video - Anita Meyer en Lange Frans - Why Tell Me Why Remix 2011:


YouTube Video - Anita Meyer - Het is over - Beste Zangers van Nederland 26-03-11 HD:


YouTube video - Anita Meyer zingt 'Angel by my side' in De Beste Zangers van Nederland:


YouTube video - Xander en Anita Meyer zingen 'We've got tonight' in De Beste Zangers van Nederland:

woensdag 6 april 2011

In memoriam Scott Columbus (ex-drummer Manowar) 10-11-1956 - † 04-04-2011

In loving memory
Scott Columbus (ex-drummer Manowar)
* 10 November 1956 - † 4 April 2011

Was het toeval...of niet? Maandag 4 april, spraken we thuis nog over de band Manowar. Onze zoon van 13 jaar is een beetje de "oude" metalbands van weleer aan het ontdekken...Metallica, Iron Maiden, Anthrax, Slayer, Megadeth...enzovoort. Op 1 of andere manier kwam het gesprek, toen we het over belangrijke hardrock bands uit de jaren 80 hadden, ook op Manowar.

Niet wetende....dat op diezelfde datum, 4 april, de ex-drummer van Manowar, Scott Columbus op slechts 54 jarige leeftijd is overleden. Hoe gek kan het lopen...vraag je jezelf dan op zo'n moment af, want...."we hadden het er maandag nog over!"

Op dit moment is de oorzaak van het overlijden van Scott Columbus nog onbekend. Ik heb er tot op heden althans nog niets van terug kunnen vinden. Het lijkt er echter wel op dat hij persoonlijke problemen had.

Vanaf 1983 maakte Scott deel uit van de Amerikaanse hardrock/heavy metal band Manowar (de band werd in 1980 opgericht door bassist Joey DeMaio). Wegens ziekte van zijn zoon stapte Scott Columbus in 1990 uit de band (in 1996 nam hij weer plaats achter de drumkit, maar verliet de band later weer opnieuw in 2008).

Hoewel de band dus al sinds 1980 bestaat, werd de muziek van de band bij mij persoonlijk pas bekend met nummers als "Fighting the world" en "Blow your speakers" enzovoort. Deze nummers zijn afkomstig van hun album "Fighting the world" uit 1987, die ik uiteraard in de cd-verzameling heb staan. Zo af en toe "moet" 'ie weer eens in de cd-speler, echte "old school" metal, pure jeugdsentiment!
Uiteraard speelt Scott Columbus ook nog op dit album mee.
Manowar was 1 van de bekendste hardrockbands uit de jaren 80 waar ik graag naar luisterde. Het was de tijd van Headbangersball op MTV, dat werd gepresenteerd door Vanessa Warwick. Geweldig programma, jeugdsentiment, mooie herinneringen!

Het plotselinge overlijdensbericht van Scott Columbus is dus best wel eventjes schrikken geblazen.

Wederom een "oude" Rock&Roll held die veel te jong is overleden....

Rest In Peace dear Scott!

After The Silence

After The Silence
After The Silence Official Website

After The Silence

After The Silence
After The Silence heeft eindelijk toetsenist! Schrijf je in voor de ATS nieuwsbrief via newsletter@afterthesilence.nl.

After The Silence MySpace

After The Silence YouTube

After The Silence Hyves

Muziek is een mantra voor de ziel

Muziek is een mantra voor de ziel
"Muziek is een mantra voor de ziel. Het is therapeutisch. Net als eten is het iets dat ons lichaam nodig heeft." (Michael Jackson)

Bergkaarten