dinsdag 29 maart 2011

50.000.000 Within Temptation fans can't be wrong! - The Unforgiving 2011 - deel 2

Afgelopen zaterdag schreef ik een blog over Within Temptation en over hun nieuwe album "The Unforgiving" en...eigenlijk bij wijze van "grapje" schreef ik erboven als titel "50.000.000 Within Temptation fans can't be wrong".

Vandaag, dinsdag 29 maart, denk ik dat die titel nog wel eens heel erg dicht bij de waarheid zou kunnen komen....want "The Unforgiving" is vandaag binnengekomen op de 1e plaats (jazeker!!!) in de Amerikaanse en Britse iTunes-lijst van best verkopende rockalbums. Dat melden Sony Music en de band zelf.

Dat Within Temptation het beste muzikale export product van Nederland was wisten we al, maar....een Nederlandse band....op nummer 1 binnenkomen in nota bene Amerika en de UK...wie had dat ooit durven dromen?! Dat is toch geweldig?!!

Je moet er overigens niet raar van staan te kijken als daar binnenkort meer "nummer 1" hits aan toegevoegd mogen worden, want....The Unforgiving is deze week uitgekomen in maarliefst 48 landen! (en in veel landen staat "The Unforgiving" nu al in de top 5 van best verkopende albums!)

Overigens krijg ik nog steeds reacties van mensen die het album "helemaal niets" vinden (vaak in een iets andere bewoording, maar met dezelfde boodschap, zeg maar...). Mensen vinden Within Temptation "te commercieel" geworden.
Maar....wanneer ben je dan nu eigenlijk "te commercieel"? vraag ik me af. Leg me dat eens uit!
Een band als Metallica is ook een harde band....maar een Megadeth is dat ook...net als Slayer, Anthrax, noem ze allemaal maar op. Wereldwijd verkopen ze miljoenen...zo niet...miljarden platen! Dus....in dat opzicht zijn ook dát soort bands "commercieel"! (wie "verkoopt" is per definitie "commercieel", punt uit!)

Ik weet nog dat, toen Within Temptation ruim 10 jaar geleden nog een "upcoming" band was....er toen óók al mensen uit het "vaste kringetje" rondom de band liepen te zeiken dat WT te "commercieel" werd.
Echt mensen...het is ook nóóit goed!
Moet een band dan maar persé "underground" blijven en weinig cd's verkopen? Dus....als een band meer succes krijgt....en inderdaad meer cd's gaat verkopen en meer op tv komt enzo...dat mag dus niet?
Volgens sommigen ging het al "mis" toen Within Temptation meedeed aan optredens voor "commerciële" zenders als Veronica of TMF.
Waarom dan in vredesnaam? Wat is daar mis mee? Waarom mag dat (volgens sommige mensen) niet?
Toen Headbangersball in de jaren 80 werd uitgezonden op MTV (in de tijd dat MTV - de afkorting staat nota bene voor MUSIC Television - nog ècht een MUZIEKzender was! Daar is tegenwoordig ook nog weinig van over! MTV heeft naar mijn mening tegenwoordig als televisiezender nog weinig met muziek te maken, maar dat terzijde...), werden er op die manier ook videoclips hardrockbands uitgezonden en aan de man gebracht...op die manier leerden we namelijk ook hardrockbands kennen, weet je nog wel? Maar.....dat mag dan wel zeker?

Als Within Temptation van oorsprong al popmuziek zou hebben gemaakt, had je waarschijnlijk niemand ergens over gehoord, maar...nu ze toevallig van oorsprong een "metal" band zijn....mag je opeens liever maar niet die "underground scene" ontstijgen en succesvol worden, in de zin van wereldwijd cd's verkopen en optreden in tv programma's? Wat een onzin!! Echt mensen, dat slaat werkelijk helemaal nergens op!

Dat is nu bijna hetzelfde als....omdat ik in een hardrockband zing...dat mensen het plotseling héél erg "not done" of "raar" vinden dat ik ineens verkondig op twitter of zo dat ik een cd van Bløf gekocht heb en zeg dat ik de cd geweldig vind....want "dat kan toch eigenlijk niet"?
Hoezo niet? Waarom is muziek dat toevallig nèt even geen "metal" is meteen per definitie "verkeerd"?
Het zal wel aan mij liggen, maar ik heb zulke dingen nooit zo begrepen....en eigenlijk weiger ik ook pertinent om aan dit soort dingen toe te geven!
Ik heb het al eerder gezegd in mijn blog....ik luister naar hardrock....maar ik luister ook gewoon naar andere muziek! Het gaat er uiteindelijk ook gewoon niet om wat een "ander" daarvan vindt....het gaat er uiteindelijk om wat IK mooi vind en waar IK gelukkig van word! Dus....luister ik naar muziek die IK mooi vind, metal of geen metal!

En zo heeft een band als Within Temptation dus blijkbaar ook te maken met mensen die vinden dat WT eigenlijk vooral de muziek moet blijven maken waar ze ooit mee begonnen zijn....ze mogen daar vooral niet van afwijken...blijkbaar...volgens anderen. Ben je dan een "verrader" als je ineens afwijkt van een muziekstijl waar je meer dan 10 jaar geleden als band mee bent begonnen?
Zeg me nu eerlijk....de mensen die dat vinden....zijn die ook dezelfde persoon als 10 jaar geleden? Ik mag toch hopen van niet! Ieder persoon maakt een ontwikkeling door en je "groeit" verder. Dat geldt ook voor een band en de bandleden die in zo'n band zitten!
Een band als Metallica klinkt ook niet meer hetzelfde als 15 jaar geleden! Ook die band heeft een ontwikkeling en groei doorstaan....en ook de bandleden zijn als het goed is niet meer helemaal hetzelfde als 15 jaar geleden. Dat is normaal!

Bovendien....als zowel Metallica als Within Temptation (of een andere willekeurige succesvolle band) op het punt waren blijven hangen van pakweg 10 á 15 jaar geleden, dan hadden die bands heden ten dage waarschijnlijk niet zo succesvol geweest als dat ze nu zijn! Sterker nog....waarschijnlijk waren ze dan al lang in de vergetelheid geraakt of gestopt wellicht?

Mijn zoon (van 13 jaar) vraagt me zojuist wat Within Temptation en Metallica met elkaar te maken hebben. Op zich niet zo'n verkeerde vraag, maar in een zeker opzicht heeft het wel degelijk iets met elkaar te maken!
Er was namelijk een Metallica van vóór The Black Album en erna....
Er zijn fans die na The Black Album zijn afgehaakt.... Metallica zou te "commercieel" zijn geworden! (waar heb ik dat toch eerder gehoord?...)
Echter....zijn er ook veel fans gebleven en zijn er zelfs miljoenen fans bijgekomen, na de koerswijziging die Metallica vanaf The Black Album heeft ingezet.
In dat opzicht loopt een dergelijk verhaal dus wel degelijk min of meer synchroon met een band als Within Temptation.

Waarschijnlijk zijn er een hoop mensen die bij het verschijnen van het nieuwste Within Temptation album zullen "afhaken", maar....eigenlijk...denk ik dat dat soort mensen eigenlijk heel lang geleden al reeds zijn afgehaakt...is het niet? En dat is ook prima!
Als mensen zich er niet meer in kunnen vinden, so be it, dan moeten diegenen dat vooral voor zichzelf uitmaken. Maar....of dat een band als Within Temptation daarom zou moeten treuren of daar rekening mee zou moeten houden? Hmmm....I don't think so!

Je kunt via Twitter, Facebook enzovoort veel negatieve reacties lezen op het nieuwe WT album, maar.....ook zoveel hele POSITIEVE reacties! Tja....you can't please everyone! Zo is het nu eenmaal...

Nu is WT dus binnengekomen op 1 in de VS en in de UK.... En wederom mensen die lopen te zeiken dat "Amerikanen DUS geen smaak hebben!"....
Tja, ach....ik haal de titel boven mijn blog maar weer naar voren: "50.000.000 Within Temptation fans can't be wrong"! Dan zouden dus al die mensen, die het album dus WEL weten te waarderen, "geen smaak hebben"? Hmmm....sorry, maar dat gaat er bij mij niet helemaal in.

Mensen mogen het album absoluut "bagger" vinden en Within Temptation hoeft absoluut niet je favoriete band te zijn, maar.....als je als NEDERLANDSE BAND (wanneer komt dat nu voor jongens?!) op 1 binnenkomt in de VS en de UK....dan doe je volgens mij toch wel iets goed! Toch?

Lieve beste mensen....ik heb Within Temptation van een "klein bandje" uit "het circuit"....zien uitgroeien tot de best verkopende Nederlandse band in het buitenland! En dat ze nu op 1 staan in de VS en de UK? Dat verdient een hardwerkende band als Within Temptation gewoon zonder meer!

Misschien heeft de "metal" bij WT in de loop der jaren iets meer plaats gemaakt voor "stevige rock" met een "metal randje"....maar....hetgeen Within Temptation als NEDERLANDSE band internationaal heeft gepresteerd, daar kunnen andere Nederlandse bands alleen maar van DROMEN! Dit kom je bijna geen 2e keer meer tegen!

Maar ja, mensen hebben altijd wel iets te zeuren. En....Nederlanders zijn ALTIJD zo goed in het ZEIKEN overal op! Als het Nederlandse elftal godverdorie 2e is geworden op het WK, loop iedereen ineens negatief te doen en te verkondigen dat die "Nederlanders nooit iets presteren". Terwijl....jongens....de 2e plaats op een WK....dat is gewoon echt niet slecht! Ze hebben het potverdorie toch maar gehaald! Toch?

En...zo zouden we ook wel eens wat trotser mogen zijn op een band als Within Temptation, want het is ongelooflijk moeilijk maar o zo bereknap wat ze internationaal hebben neergezet tot op heden!

Vind je de muziek niet leuk? Prima! Dan zet je toch fijn andere muziek op?

Ik weet in ieder geval zeker dat er misschien wel 50.000.000 Within Temptation fans zijn die wèl heel erg veel plezier aan de muziek van deze geweldige band beleven. En inderdaad...daar ben ik er ook eentje van! En zo is dat! ;-)

zaterdag 26 maart 2011

50.000.000 Within Temptation fans can't be wrong! - The Unforgiving 2011

De Nederlandse band Within Temptation.....

De naam van deze band roept, heb ik al diverse malen gemerkt (zowel vrij recent als langer geleden), veel totaal verschillende reacties op. De 1 vindt het fantastisch en is er helemaal lyrisch over....de ander vindt het pure bagger (en dat is nog maar zacht uitgedrukt, maar ik zal jullie de details besparen).
Meer dan eens heb ik gemerkt dat, wanneer ik mij weer eens vol enthousiasme heel positief over Within Temptation uitliet via mijn Twitter pagina, ik plotsklaps weer ietsje minder "followers" had. Héél frappant! (al vind ik dat toch ergens best wel een beetje kinderachtig....ik bedoel...je hoeft het niet altijd met iemand eens te zijn, maar...om dan maar meteen op die "unfollow" knop te klikken?....het zou zo fijn zijn als mensen elkaars mening gewoon eens zouden respecteren, ook al ben je het niet altijd meteen met iemand eens! Ja toch, niet dan! Nou dan! Zo niet, dan toch!)

Ik wist al van het bestaan van Within Temptation vóór dat zij in 2002 landelijk bekend werden met het nummer "Ice Queen" en voordat zij later ook wereldwijd groot succes zouden krijgen.
Al zo eind jaren 90 was de band mij opgevallen en had ik hun "E.P.'s" "Enter" en "The Dance" in huis. Het was eigenlijk gewoon een bandje dat ik kende uit het muzikale circuit, net zoals dat ik meer namen van bands kende, gewoon omdat ik zelf ook actief ben als zangeres in een band in zo ongeveer hetzelfde genre muziek.
Ik vond de band al wel "opmerkelijk", omdat zij zich op een iets andere wijze presenteerden dan de meeste andere "hardere" bands dit deden in die tijd. De muziek vond ik wel goed, maar ik had wel het idee dat men nog moest "groeien", zeg maar...

Totdat in 2000 hun album "Mother Earth" uitkwam... Toen ik het album draaide, had ik echt zoiets van "Wat is diiiit?!!"
Mother Earth was (en is) gewoon een super album met hele goede liedjes erop. Vergeleken met de E.P.'s die de band hiervoor had uitgebracht was "Mother Earth" gewoon een heel professioneel product, waarbij ik tegen mijn man (tevens gitarist van onze eigen band After The Silence) nog de woorden zei "Echt...als DIT niet gaat doorbreken, dan weet ik het ook niet meer!!" Waarop ik van mijn man de reactie kreeg: "Ja, maar hardrockbands redden het in Nederland eigenlijk bijna nooit".
Toch....voelde ik intuïtief...op 1 of andere manier dat het met Within Temptation "anders" was. "Luister dan!", zei ik tegen mijn man, doelend op de cd die op stond..."Dit is gewoon goed! Als je dát niet hoort, ben je gewoon hartstikke doof!"....

We hebben in die tijd ook voor het eerst een concert van de band bijgewoond, in Tivoli te Utrecht om precies te zijn. Tijdens het optreden grapte ik nog tegen mijn man dat ik hun toenmalige gitarist Michiel Papenhove (die in 2001 WT verlaten heeft) wel wat weg vond hebben van Robbie Williams met die zware wenkbrauwen (LOL!).
De band was eigenlijk nog niet heel erg "bekend"....behalve dan bij de vaste metalfans uit het circuit. Toch vond ik dat de band toen al een heel professioneel concert neerzette.
Heel opmerkelijk vond ik zelf ook dat zangeres Sharon den Adel zich bekommerde om de mensen helemaal vooraan, die op een gegeven moment een soort van in de "verdrukking" kwamen.....heel vriendelijk vroeg ze vanaf het podium of mensen alsjeblieft een beetje rekening met elkaar wilde houden vooraan, zodat er geen ongelukken zouden gebeuren.....
Welke frontvrouw of frontman doet dit überhaupt!? Ik vond dit dus echt heel erg goed dat Sharon dit zo op deze manier aanpakte en ik vond het heel opmerkelijk dat ze zich er heel goed van bewust was van wat er zich in de zaal afspeelde. Vanaf dat moment heeft Sharon den Adel absoluut een stukje hoger aanzien van mij gekregen.

En dan....1 van de mooiste herinneringen is misschien nog wel dat...toen mijn band After The Silence een optreden gaf op een festival in Leerdam in 2002....Sharon den Adel samen met hun toenmalige manager Lex van Iterson nog eens samen naar dat optreden van ONS is wezen kijken! Wat een ontzettend sympathiek gebaar! Naderhand ook nog heel eventjes met elkaar gesproken....
Al was dat eigenlijk nog wel in een tijd....dat dit nog kon! Sharon kon op dat moment zeg maar nog "veilig" en redelijk "onherkenbaar" over straat....want Within Temptation was in die tijd nog een soort van "upcoming band".... Als je diezelfde situatie heden ten dage zou willen herhalen....dan zou dat waarschijnlijk absoluut niet meer kunnen en absoluut niet meer verantwoord zijn!
Dat geeft dus wel aan wat er in de tussenliggende jaren is gebeurd met een band als Within Temptation.

Within Temptation is GROOT geworden! Zowel in Nederland als zeer ver over de grens! Het stadium van in "kleine zaaltjes" spelen is de band al jaaaaren voorbij!
Sterker nog....Within Temptation is HET GROOTSTE EXPORT PRODUCT van Nederland geworden in muzikaal opzicht!
De band heeft inmiddels al minstens 5 platina albums (!!) op zak en 11 gouden albums! (wereldwijd!) Al diverse malen hebben zij de exportprijs mogen ontvangen en zo kan ik eigenlijk nog wel eventjes doorgaan.
Dus....eigenlijk met recht een band om TROTS op te zijn!

En....wat ik eigenlijk nooit zo begrepen heb...hoe meer succes Within Tempation kreeg....des te meer geluiden je hoorde van diverse mensen dat de band "te commercieel" geworden zou zijn....of zoiets...
Is dat nu typisch Nederlands eigenlijk? Zodra iemand succes heeft, diegene eigenlijk het liefst de grond in willen boren? Waarom altijd zo negatief als een ander succes heeft!? Is dat gewoon ordinaire afgunst? Ik heb werkelijk geen idee....maar ik kan mezelf in ieder geval geenszins in een dergelijke negatieve houding vinden. Het is toch juist leuk als een Nederlandse band wereldwijd succes heeft?! Of zie ik dat verkeerd?! (helemaal omdat de band ooit heel "klein" begonnen is en alles zelf heeft opgebouwd, dus het succes dat zij hiervoor terug kregen is iets om dankbaar voor te zijn!)

Vanaf het begin van het bestaan van Within Temptation heb ik altijd alle albums die werden uitgebracht origineel gekocht. Dat verdient zo'n band! (vind ik)

Met de release van "An acoustic night at the theatre" cd/dvd uit 2009, was "Black symphony" uit 2008 het laatste officiële uitgebrachte studio album van Within Temptation.

Toen kwamen de eerste berichten over het nieuwe album van Within Temptation, dat in 2011 zou uitkomen, The Unforgiving....  
(Het frappante vond ik overigens wederom wel weer dat....sommige mensen al een mening of een (voor)oordeel over het album hadden, voordat er ooit maar 1 track te horen was geweest! Hoe kun je in vredesnaam al een mening over een album vormen als je het nog nooit gehoord hebt? Maar...dat terzijde...)

De band liet al een beetje doorschemeren dat zij in muzikaal opzicht een beetje een andere weg zouden inslaan dan zij voorheen gedaan hadden (en wederom waren de vooroordelen niet van de lucht).
De band zou te commercieel zijn geworden, volgens sommigen.

Uiteraard vond ik zelf de berichten over de "muzikale koerswijziging" ook wel spannend, want...wat kun je gaan verwachten? Zouden ze echt een totaal andere weg inslaan? Zou ik de muziek dan nog wel leuk vinden? En nog meer van dat soort vragen die je jezelf zou kunnen stellen....
De enige manier om erachter te komen is...afwachten.... Alleen maar afwachten!

De aantocht van het nieuwe album....werd enorm goed gehyped!
Telkens werden er via internet nieuwsberichten, nieuwsbrieven, filmpjes, kleine fragmenten enzovoort verspreid. Mensen werden via Twitter zelfs uitgenodigd om interactief mee te doen aan dingen. Echt iets van deze moderne tijd. Briljant!

Al wekenlang wordt de single "Faster" ontzettend vaak op de radio gedraaid, zelfs op de commerciële radiozenders! En....ik kan me eigenlijk niet herinneren dat dit ooit eerder in deze mate gebeurd is met vorige singles van Within Temptation.
Vaak is het feit dat de commerciële zenders een plaat van WT vaker draaien voor veel "metalfans" al reden genoeg om "af te haken" (waarom heb ik eigenlijk nooit begrepen...ik bedoel....iedere metalband die platen uitbrengt is commercieel bezig, dus....dan zou je nergens meer naar kunnen luisteren, toch?).

Bij mij persoonlijk veroorzaakte de single "Faster" eigenlijk alleen nog maar meer nieuwsgierigheid....naar "meer"! Wat zou de band nog meer in petto hebben?
Kun je afgaan op 1 single? Is 1 single meteen representatief voor de rest van een album?

Een poosje terug hoorde ik ergens alvast wat meer fragmenten van het album. Toen wist ik het zeker: "Dit album moet ik zeker hebben!" Helemaal niks mis mee!

Vandaag ontving ik het lang verwachte pakketje....vol met Within Temptation...;-)
Ik heb de speciale editie met cd en dvd van The Unforgiving aangeschaft (i.p.v. de versie met alleen de cd) die voorzien was van een Within Temptation wollen sjaal als extra gadget. Daarbij (als vinyl verzamelaar) uiteraard ook de LP versie gekocht, alsmede de fysieke cd-single van "Faster" (ja jongens, ik heb liever het schijfje i.p.v. de "download"!). Het leek wel Sinterklaasavond....op een doodgewone zaterdagmiddag ;-)

Wat me meteen opviel...jongens...wat ziet alles er ontzettend goed verzorgd uit! Mijn complimenten!
De cd/dvd box en de Dubbel LP (met openklap hoes)....qua design en verpakking...fantastisch!! We hebben dan wat jaren moeten wachten op nieuw WT werk, maar...dit is het wachten beslist waard geweest!
Het ontwerp van het hoesje, de verpakking, de afbeeldingen in het boekje...over alles is duidelijk heel erg goed nagedacht. Er is duidelijk zichtbaar aandacht aan besteed tot in de perfectie en...ik houd daarvan!
Je hebt als koper echt het gevoel dat je iets "extra's" hebt gekregen! (tegelijkertijd geeft dit ook aan in welk professioneel stadium de band zich op dit moment bevindt, dat men zich dit soort dingen kan veroorloven, heden ten dage)

De dvd heb ik op dit moment nog geen tijd voor gehad om die te bekijken, maar....wat is mijn indruk van het nieuwe Within Temptation album? Er is in muzikaal opzicht inderdaad wel het 1 en ander veranderd, als je het gaat vergelijken met vorige releases van Within Temptation. Er is inderdaad duidelijk een koerswijziging ingezet.

Maar...moeten we daarmee dan ook maar meteen de band "afschrijven"? Mijn antwoord hierop is resoluut NEE!!! Ik denk zelfs dat de band er heel erg slim aan doet om deze stap te zetten.

Within Temptation is ooit begonnen als "metal band".
Het etiket "Gothic" is ze eigenlijk uiteindelijk door anderen opgeplakt!
Natuurlijk hebben ze hier ook wel weer een hoop profijt van gehad, maar....aan de andere kant....wordt het dan ook wel weer steeds moeilijker om van zo'n etiket af te wijken. Echter...kunnen we toch eigenlijk allemaal wel constateren dat de grootste "hype" rondom het "Gothic" gebeuren er toch wel een beetje "af" is heden ten dage....
De bandleden worden bovendien ook allemaal wat "ouder" (ja, ik mag dat zeggen, want ik ben zo ongeveer van dezelfde generatie als de bandleden, haha, LOL!).
Sharon den Adel is 3 jaar jonger dan ik....ik kan me zo voorstellen dat ze het zelf niet echt ziet zitten om straks over 10 jaar (als WT dan...wie weet...nog steeds muzikaal actief is) nog steeds met een enorme baljurk over het podium te hupsen! Op nieuwere bandfoto's en in nieuwere video's is dan ook duidelijk te zien dat Sharon steeds minder baljurken draagt....en andere soort kleding draagt.

Voor wat het nieuwe album betreft; Het is al eens eerder gezegd in de media, maar....zelf constateer ik ook zeer zeker meer invloeden uit de jaren 80 op The Unforgiving!
Ik was zelf een tiener in de 80's, dus.....ook ik heb (net als alle WT leden) alle muziek uit die tijd bewust meegekregen. Het is ook de muziek waar ik waarschijnlijk het meest door ben beïnvloed.
Dat laatste zullen de bandleden van Within Temptation ongetwijfeld ook zo op die manier ervaren. Ik vind het als "tiener van de 80's" dan ook absoluut geen enkel probleem dat het nieuwe Within Temptation album 80's invloeden bevat! Ik kan me er zelfs eerlijk gezegd wel goed in vinden!

Op sommige tracks van The Unforgiving hoor ik duidelijk synthesizer geluiden zoals die in heel veel muziek uit de jaren 80 vaak te horen was. Namen als Depeche Mode schieten door mijn hoofd en nog meer elektronische synth-achtige muziek uit de 80's, zoals The Eurytmics. De track "Sinead" zou bijvoorbeeld (vind ik zelf althans) ook beslist niet hebben misstaan op een album van Kim Wilde zo eind jaren 80.
Sommige tracks voeren me een beetje terug naar de tijd dat Vanessa Warwick met ontploft getoupeerd kapsel "Headbangers Ball" op MTV presenteerde (dat waren nog eens tijden!).
De bombast die in veel tracks is terug te vinden, alsmede de gitaarsolo's....doet redelijk "80's" aan, zeg maar.

Tegelijkertijd...betekent dit alles echter absoluut NIET dat Within Temptation nu ineens een soort van 80's retro band is geworden of zoiets dergelijks, want...de band heeft hoe dan ook toch het herkenbare Within Temptation geluid behouden en de band klinkt absoluut anno NU!
Ik denk wel dat er wat meer "radiovriendelijke" tracks tussen zitten dan voorheen, dus....je moet niet raar staan te kijken als Within Temptation vanaf heden wat vaker te horen zal zijn op diverse belangrijke radiozenders (iets dat best opmerkelijk is voor een "stevige" band!).

1 van mijn meest favoriete tracks van de cd is op dit moment absoluut het nummer "Iron" (Lekker hoooorrrrr!!!) (als het aan mij ligt ook absoluut kandidaat voor de volgende single???).
Maar ook "Shot in de dark" is 1 van de belangrijkere tracks, met een lekkere herkenbare riff en een spetterende gitaarsolo.
Met track nummer 3 "In the middle of the night" zit ik resoluut weer in de "80's". Ik denk dat deze track wel eens heel lekker zou kunnen gaan klinken op de radio! (het had ook zomaar een track kunnen zijn van wijlen Gary Moore, toen hij nog in zijn hardrock periode zat) (al doet de gitaarriff in het nummer me ook weer enigszins denken aan het nummer "Metallic Blue" van de House of Lords - een bekende hardrockband uit eind jaren 80/begin jaren 90)
Track nummer 5 "Fire and Ice"...begint met mooie strings en een piano...en geeft me een beetje een "filmisch" gevoel....een track dat zo onder een mooie film gezet zou kunnen worden. Mooie ballade met toch weer een klein beetje het Within Temptation geluid van "vroeger"!
De 7e track "Where is the edge" is al eerder op internet te horen geweest met een daarbij horende videoclip die duidelijk refereert aan de verdwijning van Nathalee Holloway. De videoclip zelf bracht me een beetje gemengde gevoelens...
Ik vroeg me af....kun je een videoclip maken over iets dat nog zo vrij recent geleden gebeurd is en iets dat zoveel leed heeft veroorzaakt, de verdwijning/dood van zo'n jong meisje waarvoor vrijwel zeker een Nederlander verantwoordelijk is (die waarschijnlijk ook de dood van een ander meisje op zijn geweten heeft)?
Toch.....is zowel het nummer als de videoclip heel integer gemaakt, dus....uiteindelijk vind ik het ook wel weer "ok", ofzo...

Ehhh...track nummer 9...."Lost"....doet me qua intro sterk denken aan "Nothing else matters" van Metallica (en ik vermoed dat ik niet de enige ben die dit denkt), maar...toch denk ik dat de vergelijking op pure toeval berust. Ik schat een band als Within Temptation eerlijk gezegd niet echt in als een band die "plagiaat" zal plegen, dus...nee...ik denk dat het toch echt gewoon toeval is!

De band is zeerzeker wel van koers veranderd...dat is dus wel een conclusie die ik moet vaststellen na het beluisteren van de cd. Echter....denk ik wel dat het "afsluiten" van een "oudere" muzikale periode en het zetten van nieuwe muzikale stappen uiteindelijk meer mogelijkheden voor Within Temptation zal creëren.
Misschien dat er sommige fans zijn die afhaken, maar....ik denk dat Within Temptation er uiteindelijk vele malen meer fans voor terug zal krijgen.
(dat is eigenlijk ook het leuke als je naar een concert van Within Temptation gaat....dat je zowel metal fans tegenkomt als mensen die normaal gesproken naar hele andere muziek zouden luisteren, jong en oud....dat is toch fantastisch?! Oftewel...music connects people!)
Ik vind het eigenlijk, eerlijkheidshalve, ook enorm moedig als een band zo'n radicale verandering aandurft!
Mede door deze koerswijziging denk ik dat Within Temptation als band uiteindelijk heel wat jaartjes meer mee zal gaan dan hun andere collega's uit hardere bands (met name uit de "gothic" scene...).
Met het zetten van deze nieuwe muzikale stappen heeft Within Temptation nog meer "bestaansrecht" voor zichzelf gecreëerd voor de komende jaren!

Ondanks de koerswijziging is de muziek op het nieuwe album toch onmiskenbaar Within Temptation!
De productie is ontzettend vet!
The Unforgiving is een heerlijke stevige bombastische cd met een heel breed geluid. Het is een album dat misschien zelfs nog meer bruggen zal slaan tussen metalfans en...mensen met andere muzikale smaken.

Elvis Presley bracht ooit een album uit "50.000.000 Elvis fans can't be wrong".
Ik heb werkelijk geen idee hoeveel fans Within Temptation wereldwijd heeft, maar.....ik denk dat een zelfde soort titel ook zomaar op een Within Temptation album geplaatst zou kunnen worden.
Natuurlijk blijf je altijd mensen houden die Within Temptation altijd zullen blijven "afzeiken". Dat is ook prima, want niet iedereen hoeft dezelfde smaak te hebben, maar......als Within Temptation wereldwijd zoveel fans heeft en als The Unforgiving (zeker weten!) goed verkocht wordt....dan kunnen we alleen maar concluderen.... 50.000.000 Within Temptation fans can't be wrong! (dus...met andere woorden: metalfans die bij voorbaat al sceptisch waren t.o.v. dit nieuwe WT album......een luisterbeurt is zeerzeker aanbevolen!)

Tracklist
01 Why Not Me
02 Shot In The Dark
03 In The Middle Of The Night
04 Faster
05 Fire And Ice
06 Iron
07 Where Is The Edge
08 Sinéad
09 Lost
10 Murder
11 A Demon’s Fate
12 Stairway To The Skies

YouTube Official Within Temptation video - Faster;

vrijdag 25 maart 2011

Happy 69th Birthday Aretha Franklin, RESPECT!

Bij haar leven is ze al een legende en vandaag is ze 69 jaar geworden; de enige echte "Queen of Soul" Aretha Franklin!

Aretha Franklin (geboren: 25 maart 1942) had al een platencontract op haar 14e!
Haar vader was dominee in een baptistenkerk, waar Aretha samen zong met haar zussen Carolyn and Erma. Begin jaren 60 werd Aretha Franklin gecontracteerd door Columbia Records en scoorde toen al vele hits. Later werd Aretha Franklin ingelijfd door Atlantic Records.

Belangrijke hits van Aretha zijn o.a. Chain of Fools, Natural Woman, Think, Baby I Love You, The House That Jack Built, I Say a Little Prayer en Respect.

In 1985 zong Aretha dat fantastische nummer "Sisters are doin' it for themselves" met het Britse popduo "The Eurythmics"(met Annie Lennox en Dave Stewart).
In 1987 zong zij een duet met zanger George Michael
 "I Knew You Were Waiting (For Me)", dat wereldwijd een grote hit is geworden.

In 1994 zong ze nog "A Deeper Love" voor de bioscoopkraker Sister Act.
("A Deeper Love" werd - ik dacht in 2007 - ook op een fantastische wijze gecoverd door onze eigen Nederlandse Berget Lewis! Hoor haar versie van "A Deeper love" in het YouTube filmpje hieronder) (ja mensen, ik wind er geen doekjes om, ik ben een grote fan van Berget! Een zangeres waarvan ik blij ben dat ze eindelijk geen achtergrondkoortjes meer doet, want daar hoort ze niet! Zo'n talent met zo'n geweldige stem hoort pertinent op de voorgrond!)



Ik zing in een hardrockband, maar ik houd ook zoveel van de echte oude (zwarte) soul muziek! Het werk van Aretha Franklin is dan ook absoluut in mijn eigen muziekverzameling terug te vinden.
De stem van Aretha Franklin....dat is al een "instituut" an sich!
Aretha Franklin is, vind ik persoonlijk, net zo'n groot en belangrijk icoon uit de muziekwereld als dat bijvoorbeeld Elvis Presley, Michael Jackson of Tina Turner dat zijn. Over pakweg 40 jaar, als Aretha t.z.t. dan zelf waarschijnlijk helaas niet meer onder ons zal zijn, wordt er, denk ik, nog steeds muziek van Aretha Franklin op de radio gedraaid.

Ik denk dat heel veel jonge soul/R&B zangeressen van latere generaties absoluut ook door Aretha Franklin zijn beïnvloed.
Zelfs de huidige single van de Brits/Pakistaanse zangeres Rumer, afkomstig van haar debuut album "Seasons of my soul" (waar ik eerder een blog over schreef), dat in februari van dit jaar uitkwam, heeft als titel "Aretha"....en het nummer gaat over een meisje dat naar school gaat terwijl ze Aretha Franklin op haar koptelefoon heeft...

In december 2010 werd Aretha geopereerd. Er gaan geruchten dat Aretha aan alvleesklierkanker zou lijden, maar dit is nooit officieel bevestigd! Wel is het een feit dat de zangeres na de operatie maarliefst 40 kilo (!!!) is afgevallen. Aretha onkent echter dat ze een maagband of i.d. zou hebben laten plaatsen. Echt veel wordt er dus niet losgelaten over de operatie die de zangeres heeft ondergaan.

In ieder geval hoop ik dat Aretha nog heel veel jaartjes in goede gezondheid op deze aardbol zal blijven rondwandelen, maar vooral...zal blijven zingen!
Voor deze dame eigenlijk niets anders dan....(ze zong het ooit zelf al)...RESPECT!

YouTube video: Aretha Franklin - Respect (1967);

vrijdag 18 maart 2011

Bløf op 19-03-2011 Koffie Artiest bij Rondje Lelystad - Radio Lelystad


Het voordeel van internet is dat je tegenwoordig ook gewoon radiozenders kunt beluisteren die buiten je eigen regio vallen. En...soms levert het ook leuk contact op, zoals ook vanmiddag via Twitter met de makers van het programma Rondje Lelystad van (hoe kan het ook anders) Radio Lelystad.

Een hele poos geleden draaiden ze al eens een verzoekplaatje van mij: "Do the 45" van Ryan Shaw (wat een wereldplaat is dat zeg! Voor mijzelf een regelrechte "uit je dak" plaat)

Vanmiddag vroeg ik of ze morgen misschien een plaatje van Bløf wilden draaien, maar...eigenlijk doen ze in het radioprogramma geen verzoekplaatjes meer. Hmm..tja, ehhh..."Koffie Artiest" dan?
"Koffie Artiest" is een terugkerend item in het radioprogramma "Rondje Lelystad" waarin dan 3 plaatjes worden gedraaid van 1 artiest.

Ik kwam met de suggestie om dan van Bløf maar meteen de "Koffie Artiest" te maken. Dus...3 plaatjes van Bløf bij Rondje Lelystad.... Het zou meteen een mooi soort van eerbetoon zijn aan Bløf drummer Chris Götte, omdat gisteren (17 maart) de exacte datum was dat Chris 10 jaar geleden overleden is.

Eigenlijk zou de rubriek "Koffie Artiest" ook binnenkort gaan verdwijnen (wat ik persoonlijk erg jammer vind), maar.....de makers van het radioprogramma kozen mijn suggestie meteen uit voor de rubriek "Koffie Artiest" van morgen, Zaterdag 19 maart!

De Bløf platen die ik heb uitgekozen (en waarvan ik hoop dat die gedraaid worden) zijn;
1. Beter
2. Harder dan ik hebben kan
3. Dichterbij dan ooit

De 1e keuze; omdat het de huidige single is van Bløf en omdat ik het een ontzettende vette plaat vind.
Hij knalt bijna letterlijk je speakers uit, heerlijke rockplaat! Het laat tegelijkertijd ook horen dat Bløf, door de jaren heen, alles weer zo goed op de rails heeft gekregen na de dood van Chris en dat Bløf nog steeds een krachtige band is, nog steeds vol toekomstplannen, vol vuur!

De 2e keuze; omdat het de plaat is die 10 jaar geleden door bijna alle radiozenders om dezelfde tijd
's morgens tegelijkertijd gedraaid werd als eerbetoon aan Chris Götte (met in mijn herinnering die prachtige ontroerende speach van radio dj Edwin Evers). Prachtig nummer met een prachtige tekst!

De 3e keuze; omdat dit de 1e single was die uitgebracht werd, na de dood van Chris Götte, in de huidige Bløf bezetting met Norman Bonink als drummer. De tekst van het nummer refereert ook duidelijk aan het overlijden Chris. Nog steeds 1 van de mooiste Bløf nummers, vind ik zelf.

Eigenlijk had ik wel verwacht (of in ieder geval gehoopt) dat meer radiozenders gisteren meer aandacht zouden besteden aan Bløf/Chris Götte, of in ieder geval bij het draaien van een Bløf plaat er iets over zouden zeggen, maar...ik heb er zelf in ieder geval niets van waargenomen. Misschien zijn er wel radiozenders die er wel aandacht aan hebben besteed, maar daar weet ik dan helaas niets van.

Daarom...is de rubriek "Koffie Artiest" bij Radio Lelystad misschien toch een mooie gelegenheid om Chris Götte een klein beetje extra "podium" te geven door hem op deze manier te gedenken. Dat heeft hij wel verdiend!

Ook vandaag moest ik weer even aan Chris denken, toen ik vanmiddag op tv Dione de Graaff bij het journaal de sport items zag bespreken. Dione was 10 jaar geleden de vaste vriendin van Chris Götte. Dus...ook voor haar was het gisteren waarschijnlijk best een moeilijke dag.

Radio Lelystad is via internet te beluisteren, door te surfen naar de volgende url: http://www.radiolelystad.nl/programma/37 en te klikken op de link "Luister Live" (of gewoon op de radio, in de omgeving van Lelystad, te vinden via 90.3 FM).

Rondje Lelystad wordt gepresenteerd door Didi Hopman en Jeroen Dekker. Het programma wordt iedere zaterdag uitgezonden tussen 10.00 en 13.00 uur.
De "Koffie Artiest" wordt gedraaid als 3e plaat na 10, 11 en 12 uur.

Uiteraard kun je ook alles van Rondje Lelystad volgen op Twitter via: http://twitter.com/RondjeLelystad

Bij deze wil ik de makers van Rondje Lelystad ontzettend bedanken voor het kiezen van Bløf als Koffie Artiest!

Zo schrijf je een hit!

Het was mezelf ook al wel eens opgevallen dat sommige liedjes, die wereldberoemde hits zijn geworden, vaak dezelfde akkoorden in dezelfde volgorde bevatten, E - B - C#m - A.
Dit geldt o.a. voor "With or Without you" van U2, "Since You bin gone" van Rainbow, "Don't stop believing" van Journey, "No woman no cry" van Bob Marley, "When I come around" van Green Day, en zo zou ik nog wel eventjes kunnen doorgaan.

Blijkbaar ben ik niet de enige die dit "in de smiezen" heeft gekregen. Bekijk maar eens het hieronder geplaatste YouTube filmpje, waarop een optreden is te zien van de Australische "stand up" comedy groep "Axis of Awesome" (kijk voor meer info over deze groep op hun website: www.axisofawesome.net).

De groep stelt op een komische wijze aan de kaak dat er eigenlijk maar steeds slechts 4 dezelfde akkoorden in dezelfde volgorde voor nodig zijn om een grote hit te schrijven. Aan 1 stuk door worden dan ook daadwerkelijk steeds diezelfde akkoorden gespeeld.....en zowaar....de ene hit na de andere hit wordt ten gehore gebracht!

Ik heb hier compleet in een deuk gelegen van het lachen. Wat is dit ontzettend goed gevonden!! Dit geweldige optreden wilde ik daarom ook jullie niet onthouden, dus....bekijk het filmpje en HAVE FUN!!!

donderdag 17 maart 2011

In memoriam: 10 jaar geleden! CHRIS GÖTTE (drummer BLØF) 22 december 1962 - † 17 maart 2001

In memoriam: 10 jaar geleden!
CHRIS GÖTTE (BLØF)
22 december 1962 - † 17 maart 2001

17 maart 2001...het is 10 jaar geleden, maar ik weet het nog als de dag van gisteren. Het was op een zaterdag....en ik opende de website Musicfrom.nl om te kijken of er nog nieuws was te melden vanuit de muziekwereld.

Mijn eigen band (After The Silence) was eigenlijk net pas een paar maandjes bezig. We hadden net wat bandleden bij elkaar gevonden via advertenties, we waren nog volop bezig een constructie te vinden en nummers te schrijven, want die hadden we nog niet. We hadden nog niet eens een eigen toetsenist (die kwam pas in 2002). We hadden nog geen eigen oefenruimte, dus we repeteerden nog bij DB's in Utrecht (het voormalige pand)

Op zaterdagavond opende ik dus de website Musicfrom.nl en het eerste nieuws dat onmiddellijk mijn aandacht trok was het afgrijselijke nieuws over het dodelijke ongeluk van Bløf drummer Chris Götte (22 december 1962 - † 17 maart 2001).

Ik heb Chris nooit persoonlijk gekend, maar....het overlijdensbericht van Chris heeft toch dermate indruk op me gemaakt, dat ik 10 jaar lang die ene datum....17 maart...nooit meer vergeten ben!
Ik weet nog dat we de volgende dag, op zondag, gingen repeteren bij DB's en het vreemde was dat ik die hele dag het gevoel had alsof er een grote steen op mijn maag lag. Alsof er een goede vriend van me was overleden. Heel gek, want ik heb Chris nooit ontmoet (al heb ik Bløf een hele poos daarvoor wel zien optreden in Tivoli - Utrecht, 1 van de drukst bezochte concerten in Tivoli waar ik ooit ben geweest).

Ik luisterde altijd wel naar de muziek van Bløf. Ik ben niet iemand die alles verzamelt dat los en vast zit van die band, maar....tot op heden heb ik altijd alle cd's van Bløf origineel gekocht.

Er zijn mensen die tegen me zeggen dat ze dat "niet achter me hadden gezocht, dat ik Bløf fan ben". Ik zing inderdaad in een hardrock band, ik draai veel hardrock/metal muziek....maar.....dat weerhoudt me er zeker niet van om ook naar heel erg veel andere muziek te luisteren. Gelukkig niet!
Ik ben ook geenszins van plan om te voldoen aan de verwachtingen van anderen voor wat dit betreft. Er zijn mensen die vinden dat, als je ook andere muziek draait, je geen "echte hardrocker" bent. Nou ja....dan maar géén "echte" hardrocker (for whatever that may be....), dat interesseert me dus echt geen mallemoer!
Ik denk ook inderdaad niet dat je me die stempel "hardrocker" kunt op plakken. Ik ben een MUZIEK liefhebber, dus....of het nu hardrock, popmuziek, Nederlandstalig, Soul muziek, Rock&Roll muziek is of wéét ik veel wat nog meer voor muziek....als ik het leuk vind, is het voor wat mij betreft "OK".

Ik vind de muziek van Bløf gewoon lekkere muziek om naar te luisteren, daar is in mijn ogen totaal niets mis mee! Als iemand anders die muziek niet leuk vindt, prima! Smaken verschillen nu eenmaal en dat is maar goed ook.

Hun laatste album "Alles blijft anders" heb ik uiteraard ook gekocht (zowel de cd als....inderdaad ook de speciale box met LP....ik blijf een vinyl verzamelaar!).
Ik vind dit laatste album weer een heerlijk Bløf album waarop de band een beetje terugkeert naar hun "roots". Lekkere stevige rock. De productie is ontzettend "vet", klinkt heel bombastisch, komt met veel power je speakers uit, heerlijk!

De titel van het album refereert ook weer naar de dood van Chris Götte. De band is 10 jaar verder, ze hebben een andere drummer, ze hebben de boel weer op de rails gekregen, de band is succesvol gebleven, maar....ondanks alles "Blijft alles anders" sinds de dood van Chris.... (wel grappig eigenlijk trouwens dat Norman Bonink, de huidige drummer van Bløf, heden ten dage nog steeds "de nieuwe drummer van Bløf" genoemd wordt, terwijl hij dus ook alweer ruim 10 jaar bij de band zit!)

Waar ik 10 jaar later na de dood van Chris Götte nog steeds kippenvel en een brok van in mijn keel krijg is de ode aan Chris die radio dj Edwin Evers opnam (te beluisteren via de YouTube clip die geheel onderaan dit bericht is geplaatst). Het laat het afscheid horen van een goede vriend van Chris. Zij deelden dezelfde passie: "drummen". Een ander kippenvel moment was toen alle radiozenders op hetzelfde tijdstip (dus tegelijkertijd) het nummer "Harder dan ik hebben kan" van Bløf draaiden als eerbetoon aan Chris.

10 jaar geleden...wat gaat die tijd toch snel...
2001....dat was een gek jaar. Naast Chris Götte overleed dat jaar ook o.a. Herman Brood en Sylvia Millecam, maar ook een tante van mij (op de veel te jonge leeftijd van 47 jaar aan de gevolgen van kanker).

Sommige mensen zeggen dat je na je dood "snel vergeten" bent. Ik denk dat dit voor sommige mensen toch echt niet op gaat. Ook zeker niet voor Chris Götte.
17 maart zal sinds 10 jaar geleden altijd in mijn geheugen blijven gegrift!

Ik weet zeker dat Chris daar ergens boven op een wolkje heel erg trots zit te zijn op zijn oude Bløf vrienden. Ik maak een laatste buiging....maar....niet voor altijd!

MP3 op YouTube - Edwin Evers neemt afcheid van Chris Gotte;

After The Silence

After The Silence
After The Silence Official Website

After The Silence

After The Silence
After The Silence heeft eindelijk toetsenist! Schrijf je in voor de ATS nieuwsbrief via newsletter@afterthesilence.nl.

After The Silence MySpace

After The Silence YouTube

After The Silence Hyves

Muziek is een mantra voor de ziel

Muziek is een mantra voor de ziel
"Muziek is een mantra voor de ziel. Het is therapeutisch. Net als eten is het iets dat ons lichaam nodig heeft." (Michael Jackson)

Bergkaarten