maandag 31 mei 2010

Don't stop believin'

Journey

Al jáááren roep ik om me heen dat de Amerikaanse AOR (Adult Oriented Rock) band JOURNEY 1 van de beste bands is die ik ooit gehoord heb. Ik ben echt een ENORME fan van deze groep! Ik draai hun muziek nog bijna dagelijks.

Al jááááren heb ik hun LP's in huis, ik heb al hun cd's, zelfs bootlegs (waar redelijk moeilijk aan is te komen), een originele "acetate" van een Journey plaat (een soort "mal" waar de platen vroeger mee geperst werden), ik heb zelfs origineel (door de hele originele band mèt de oorspronkelijke Journey zanger Steve Perry!) gesigneerde collectors items (met echtheidscertificaat) zoals een LP (nota bene "Escape", hun meest succesvolle album, uit 1981, die plaat is minstens 9 keer platina!!!) en een muziekpartituur met Steve Perry handtekening.
Natuurlijk ontbreken ook de solo platen (zowel vinyl als cd) van Steve Perry niet en "Journey aanverwante" cd's zoals van de band Bad English (waar ook weer Journey leden in zaten, waaronder gitarist Neil Schön - ooit gitarist bij nota bene Santana!) (in die band zat ook zanger John Waite, die we allemaal waarschijnlijk nog wel kennen van The Baby's - die weer bekend werden met nummers als "Isn't it time" en "Everytime I think of you". John Waite verwierf solo ooit overigens tevens een grote hit met het prachtige nummer "Missing you").
Bad English kent iedereen waarschijnlijk nog wel van het nummer "Time Stood Still" (dat ook ooit weer in een Nederlandse versie "Doe wat je wil" is gezongen door ex-VandenBerg zanger Bert Heerink, volgens mij ooit eens gebruikt bij een bier commercial????), maar zelf kan ik ook helemaal uit mijn dak gaan van hun hit "Straight to your heart", echt een geweldig nummer!

De band Journey beleefde voornamelijk hun populariteit eind jaren 70, begin jaren 80. Het vreemde is eigenlijk dat de band in Nederland met hun nummers nooit echt verder gekomen is dan de tipparade, terwijl de band in Amerika echt BIG is!!
En eigenlijk is dat na al die jaren nog steeds zo. In Nederland moet Journey het doen met een rockfestival, een Paradiso of een Heineken Music Hall, terwijl ze in Amerika bomvolle stadions trekken!
Hoe dat komt? Hebben Nederlanders geen smaak? Of....Amerikanen misschien niet? Daar kun je natuurlijk hele kinderachtige en lullige discussies over houden.
Het feit is nu eenmaal dat AOR/Poprock niet echt heel erg "scoort" in Nederland (terwijl misschien landen als Duitsland, Japan en inderdaad ook Amerika hier weer wèl erg voor te porren zijn) maar er is wel degelijk een publiek voor! (een publiek dat dus waarschijnlijk niet altijd "met de grote massa meegaat" en een beetje een eigen weg volgt op muzikaal gebied)

Ik moet ook altijd daadwerkelijk veel moeite doen om iets te bemachtigen als er weer eens iets "nieuws" op de markt komt vanuit het Journey kamp. Reguliere winkels verkopen het vaak niet eens (bij hoge uitzondering misschien eens 1 verzamelcd'tje, maar dat is ook vaak heel sumier). Wat dat betreft is de komst van internet een Godsgeschenk, want Journey materiaal is via die weg nu iets gemakkelijker te krijgen dan toen er nog géén of nauwelijks internet bestond.
Het gebeurt ook wel eens dat er alleen maar in Amerika iets is uitgebracht en dat het niet is bestemd voor de Europese markt, zoals in het begin met hun verzamelcd "The Essential" het geval was (volgens mij is de cd nu wel in Europa te verkrijgen). Gelukkig kun je tegenwoordig ook via de originele Journey website dingen kopen, dus dat is soms wel een uitkomst.

Steve PerryAls er 1 zanger op de wereld is die me ècht diep van binnen raakt (daar zijn er niet echt veel van, ik vind zangers vaak wel goed, maar niet altijd dat ze me daadwerkelijk kunnen ontroeren zo nu en dan) dan is dat wel de oorspronkelijke Journey zanger Steve Perry!
Steve Perry vind ik persoonlijk eigenlijk altijd een SOUL zanger die Rock zingt.
Journey is in de jaren 80 een poosje uit elkaar geweest, maar in 1996 namen ze met Steve Perry nog eenmalig een album op: "Trial by fire", waar dit werkelijk prachtige nummer "When you love a woman" vanaf komt;



Als ik dit soort prachtige nummers hoor, kan ik er bijna wel om jánken dat Steve Perry (inmiddels 61 jaar oud) min of meer een soort van met "vervroegd pensioen" is gegaan, op zijn "range" uitrust en zijn wonderbaarlijke talent om zo prachtig te kunnen zingen laat versloffen!
Journey heeft na het vertrek van Steve Perry uit de band enige "vervangers" voor Steve Perry aangetrokken, maar....hoe goed die soms ook waren of zijn....ze zullen nooit zo diep mijn ziel raken als Steve Perry op 1 of andere manier (zoals dus bijvoorbeeld in "When you love a woman").

Steve AugeriIn 2001 kwam Journey met als zanger Steve Augeri. Beslist geen verkeerde zanger (maar geen Steve Perry!). Het is vanaf het begin overigens wel altijd duidelijk geweest dat Journey (of...lees eigenlijk gitarist/oprichter van Journey: Neil Schön) altijd een zanger zocht met een stem die enigszins aan Steve Perry deed denken.
Ik zeg wel eens dat ik persoonlijk vind dat "Journey in feite hun eigen coverband is geworden" en....eigenlijk is dat min of meer ook wel zo, als je het zo bekijkt.
Steve Perry heeft wat dat betreft een enorme stempel op de muziek van Journey gedrukt met zijn stem.
Jeff Scott SotoDat bleek wel toen Steve Augeri op een gegeven moment werd vervangen door zanger Jeff Scott Soto. Ik kende de naam Jeff Scott Soto al wel een beetje vanuit "het ciruit". Het is op zich geen verkeerde zanger, alleen......wanneer hij dus Journey nummers gaat zingen, draait mijn maag toch een klein beetje om.
Niet omdat hij verkeerd zingt, want Jeff Scott Soto is zelfs een hele goede zanger, maar....ik vrees dat ik zó erg "gepokt en gemazeld" ben met de stem van Steve Perry, dat ik eigenlijk niet echt een andere stem op die muziek acceptéér!
Journey heeft live optredens met Jeff gedaan, maar ik geloof dat ik er niet zo erg mee in mijn sas zou zijn geweest als Journey met Jeff Scott Soto daadwerkelijk een cd had opgenomen, vreemd genoeg.

En toen....zocht Journey toch een nieuwe zanger....voor hun nieuwe album. Men zou niet met Jeff Scott Soto gaan opnemen (ik was, niet lullig bedoeld t.o.v. Jeff Scott Soto, enigszins opgelucht met die beslissing). Er gingen zelfs geruchten dat.....Steve Perry misschien weer terug zou komen.... Maar in dat opzicht waren die mooie dromen inderdaad bedrog.
Waarschijnlijk zat gitarist Neil Schön op een gegeven moment ook zelf met de handen in het haar. Er waren al audities geweest en demo's opgestuurd namens zangers, maar er zat "niets" tussen.
Ook in zulke gevallen is "YouTube" soms dan dé oplossing, want Neil Schön vond een opname van de Philipijnse zanger Arnel Pineda met zijn "Journey tribute/cover band" en was zodanig onder de indruk dat hij telefonisch contact heeft gezocht met Arnel (die eerst dacht dat iemand een geintje uithaalde, maar...het was echt Neil Schön die op zijn antwoordapparaat stond!), de rest is bekend....want sinds 2007 staat Arnel Pineda op het plekje waar zijn idool Steve Perry ooit stond, namelijk achter de microfoon bij Journey!
In mijn optiek heeft Journey nog nooit eerder een zanger in huis gehaald die qua stem zó griezelig dichtbij de stem van de echte Steve Perry zit!
Met Arnel Pineda werd ook een nieuwe cd opgenomen "Revelation" die in 2008 werd uitgebracht. Het betreft een dubbel cd met op de 1e cd nieuwe nummers en.....op de 2e cd alle "oude" hits van Journey OPNIEUW INGEZONGEN DOOR ARNEL PINEDA (maar je moet soms een aantal keren goed luisteren om het verschil te horen met Steve Perry!).
Op die cd met nieuwe nummers staat o.a. "Never walk away";

En dan....nog steeds na al die jaren....zitten mensen me soms aan te kijken of ze water zien branden als ik het over "Journey" heb, want er zijn eigenlijk maar vrij weinig mensen in Nederland die de band kennen.
Ik kan helemaal uit mijn dak gaan en soms werkelijk kippenvel krijgen bij nummers als "Lights", "Open arms" (op die verschrikkelijke cover van Mariah Carey na! Die vind ik regelrecht vreselijk!), "Who's crying now", "Only the young", "Escape", "Wheel in the sky", "The party's over (hopelessly in love)", "Mother, Father", "Stay Awhile", "Separate ways", "Be good to yourself" en ga zo maar door!
Maar...bijna niemand in Nederland die ze kent!

Jaap X factor Dont stop believingEn toen......was daar Jaap....die de X-factor van 2010 won!
En Jaap....wat ben ik je verschrikkelijk dankbaar dat je zo'n prachtig nummer hebt uitgekozen voor je 1e single! Namelijk "Don't stop believin'", afkomstig van "Escape", het meest succesvolle Journey album ooit!
Zanger/X-factor jurylid Gordon was iets minder enthousiast (zacht uitgedrukt), hij vond het maar "een raar nummer".
Lieve beste Gordon....smaken verschillen nu eenmaal, maar....de oorspronkelijke Journey zanger Steve Perry wordt, na Frank Sinatra, immers niet voor niets THE VOICE genoemd! Ik heb dus groot respect voor iemand die zo'n nummer aandurft en.....het nummer nog aankan ook!!
O.k., Jaap is geen Steve Perry, maar daar gaat het helemaal niet om.
Hij brengt zijn eigen geluid in het nummer, maar....wel heel erg goed!
Beschouw dat als een compliment, want ik hèb in het bandjescircuit wat nummers van Journey "verkracht" horen worden, geloof me! Ik ben ook altijd heel erg sceptisch t.o.v. van "Journey tribute bands", want ze zijn lang niet allemaal even goed, er zitten zelfs bereslechte tussen! Je moet bij mij echt van héle goede huize komen wil je met een "Journey cover" aankomen, dus als iemand zoals Jaap zo'n nummer überhaupt ZUIVER zingt en ook nog goed brengt, heb je mijn respect als Journeyfan!

Ik weet natuurlijk niet welke muzikale kant voor wat betreft genre Jaap verder op zal gaan met een full length cd. Ik denk dat poprock in de stijl van Bryan Adams (iets dat ik ook lichtelijk in de stem van Jaap terug hoor) hem niet zou misstaan, misschien ook iets uit de stijl van Coldplay? En dan toch weer een vleugje "soul", want dat hoor ik dus óók terug. Je kunt wat dat betreft dus eigenlijk alle kanten op met Jaap, maar....wat zal de perfecte keuze zijn tussen "eigen smaak" en "commercie/goed in de verkoop liggend"?
Ik ben echt heel erg benieuwd dus wat voor een soort muzikale weg Jaap zal inslaan.

Zou Nederland dan, dankzij Jaap, na al die jaren toch nog eindelijk open staan voor de prachtige muziek van Journey? De titel van Jaap's single en de titel van dit blogbericht zegt het al (en laten we daar dan maar vanuit gaan); "Don't stop believin'"!

vrijdag 21 mei 2010

Langharig tuig en zwarte kledij

Peter SteeleRonnie James DioHij gaat lekker in de heavy metal! In februari van dit jaar werd bekend gemaakt dat het bekende metalfestival "Waldrock" niet doorgaat, vorige maand verruilde Type O Negative zanger Peter Steele het tijdige voor het eeuwige (4 januari 1962 - † 14 april 2010), zanger Ronnie James Dio deed op 16 mei j.l. hetzelfde (10 juli 1942 - † 16 mei 2010) en nu is ook bekend geworden dat het metalfestival "Into the grave" in Leeuwarden, Friesland niet doorgaat!

De vergunning voor dat laatste festival was al toegezegd, alles was al zo goed als rond, alles was geregeld, maar de gemeente zag er toch maar vanaf.
Waarom? “Er waren klachten van omwonenden die bang waren voor ‘langharig tuig’", oftewel mensen zouden bang zijn voor mensen in "zwarte kledij en lang haar", want sommige mensen zien metal toch als een negatief, agressief genre. Dat terwijl er op Waldrock nooit problemen waren.

Nu las ik van de week in een krant dat er sowieso steeds meer festivals in het land afgeblazen worden en/of geen vergunning krijgen. Zelfs een festival waar de Nederlandse volkszanger Frans Duijts zou optreden, ging niet door omdat men bang was voor het geval er onenigheden zouden uitbreken in het publiek. Dus...nu zijn fans van Frans Duijts ook al gevaarlijk? Sorry mensen, maar volg het even niet meer hoor.

Het is waar dat er op sommige festivals relletjes e.d. zijn onstaan, maar....voor zover ik weet is dit tot op heden alleen op bepaalde DANCE festivals voorgekomen. Festivals waar mensen met felgekleurde blitse kleding komen en het haar zo kort mogelijk, het liefst zelfs kaal!

Ik zing zelf in een hardrockband, ik ben regelmatig naar concerten geweest van hardrockbands, ik ken veel hardrockfans, maar....zelf heb ik nog nooit iets gemerkt van enige agressiviteit, relschopperij of noem het allemaal maar op.
Het klinkt misschien raar in de oren van sommige mensen, maar....ik denk dat hardrockers zelfs juist hele aardige, vaak ook rustige, personen zijn. Ik ken heel veel van dat "langharige tuig", maar....als je verder kijkt dan je neus lang is, zul je merken dat dit ook allemaal gewoon hele doodnormale jongens zijn met een doodnormaal leven, normale baan, vaak ook doodnormaal gezin en ga zo maar door. Daar is niets griezeligs aan!

Weet je wat griezelig is?
Dat mensen waarvan je zou verwachten dat je er "veilig" bent dit vaak niet blijken te zijn, getuige de vele verhalen van mensen die in het verleden, jarenlang, zijn misbruikt door nota bene pastoren in de kerk.
Weet je wat griezelig is?
Dat je juist van mensen die naar een "nette disco" gaan, die netjes gekleed zijn etc., een grote knal voor je hersens kunt krijgen (of erger), zodra er iets te veel drank op is of als je per ongeluk iemand te lang aankijkt of een verkeerde opmerking maakt.
Weet je wat griezelig is?
Die ene politie agent in je straat, waarvan je denkt dat die wel te vertrouwen is, die je dochter komt weglokken, vervolgens vermoordt en in zijn tuin begraaft.

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Hiermee wil ik aangeven dat "niets is wat het lijkt" en dat heiligen niet altijd "heilig" zijn, dat mensen die je veiligheid zouden moeten waarborgen niet altijd te vertrouwen zijn, enzovoort en dat mensen die er misschien, in de ogen van sommige mensen, wat griezelig uitzien het, in de meeste gevallen, heel wat beter met hun naaste medemens voor hebben.

De Nederlandse band "Van Dik Hout" had ooit een hit met het nummer "Stil in mij". In dat liedje komt de volgende tekst voor;
"Iedereen kijkt, maar niemand zegt wat hij denkt......IEDEREEN LIJKT, MAAR NIEMAND IS WIE JE DENKT"
Vooral die laatste zin vind ik werkelijk briljant!! Ik vind het 1 van de beste Nederlandse teksten ooit geschreven en de stelling klopt als een bus! Iedere keer weer!

Hardrockers met langhaar en zwarte kleding zijn dus ook lang niet altijd een soort van handlangers van "the devil himself"!

Ik kan eigenlijk niet geloven dat een gemeente dit als reden ziet om een metalfestival niet te laten doorgaan. Een argument dat eigenlijk gewoon helemaal nergens op slaat.

Ik heb begrepen dat de organisatie desnoods naar de rechter stapt om het festival te laten doorgaan. Als je dan tóch bang moet zijn voor "zwarte kledij", dan mag de rechter wel goed overwegen of het wel verstandig is om tijdens een rechtzaak een zwarte toga aan te trekken...

By the way....Jezus had volgens mij ook ooit lang haar.....

zondag 16 mei 2010

R.I.P. Ronnie James Dio (10 juli 1942 - † 16 mei 2010), Love is all!

Op 26 november vorig jaar schreef ik een blogbericht over het feit dat bekend was gemaakt dat zanger Ronnie James Dio ernstig ziek was. Diagnose: maagkanker.

Iedereen hoopte dat Dio er weer bovenop zou komen. Het mocht niet zo zijn....
Vandaag, zondag 16 mei 2010, bezweek 1 van wereld's beste zangers aan zijn ziekte en mocht slechts 67 jaar worden.

Ronnie James Dio werd ooit bekend met de band Black Sabbath. Tevens zong hij bij o.a. Rainbow, Heaven & Hell etc. Ook zong hij de grote Roger Glover hit "Love is all".

Dit is een zeer trieste dag!

Toen ik klein was, ik zal een jaar of 3 geweest zijn, was de videoclip "Love is all" van Roger Glover mijn favoriet. De gitaarspelende en zingende kikker vond ik helemaal geweldig. Nog steeds is dit 1 van mijn meest favoriete nummers.
Vandaag nemen we afscheid van de zanger van dit nummer: Ronnie James Dio. RIP!

vrijdag 7 mei 2010

Gerard Joling

Mijn echtgenoot is naar boven gevlucht, want ik heb namelijk vanmiddag mezelf alvast een moederdagpresentje cadeau gedaan; de allernieuwste 3-cd "Goud" van Gerard Joling en die ben ik nu aan het draaien. Soms moet je jezelf iets gunnen, ook als de man des huizes er enigszins allergisch voor is ;-) Misschien heeft die "allergie" te maken met het feit dat "Geer" natuurlijk hartstikke "gay" is, maar....dat zal me een rotzorg zijn! Daar ga ik echt geen rekening mee houden.

Tja...Gerard Joling....ooit bekend geworden midden jaren 80 in de Soundmix Show van Hennie Huisman. Zijn allereerste LP heb ik ooit nog eens gekocht destijds.
Als tiener had ik zelfs foto's van "Geer" in mijn schoolagenda geplakt (volgens mij had ik zelfs een poster op mijn kamer). Soms kreeg je daar dan opmerkingen over van een leraar: "Oh, is dat die jongen met die strakke broek?" (en dan die leraar zelf het hardste lachen natuurlijk....) Toen wisten we nog niet helemaal dat "Geer" van de "ho" was ;-) Maar toen we het wèl wisten was dat ook niet echt een wereldgrote schok. Althans, had ik niet echt last van. Anderen misschien, maar het maakt mij niet echt uit. Vind ik eigenlijk ook niet zo relevant voor het zanggebeuren enzovoort.

Onlangs is hij 50 jaar geworden, maar....ik moet zeggen dat hij er nu op zijn 50e beter uitziet dan 25 jaar geleden (Geer zit dit jaar 25 jaar "in het vak", maar dat was u vast niet ontgaan met o.a. "Jolinginnendag" afgelopen week op televisie).
En...soms is het inderdaad jammer dat hij niet op dames valt, want Geer is niet geheel onaantrekkelijk om te zien, maar dat terzijde...

De tv-programma's met "Gordon" konden me eerlijk gezegd niet zo boeien en zelfs de Toppers hebben me nooit zo echt aangesproken, maar misschien komt dat meer omdat ik zelf niet zo weg van Gordon ben. Maar goed, je kunt niet alles hebben, nietwaar?

Maar op 1 of andere manier word ik altijd wel vrolijk als "Jolige Joling" op tv is.
En laten we eerlijk zijn, de man is gewoon een goede zanger!

Omdat ik in een metalband zing vinden mensen het waarschijnlijk vreemd dat ik Joling uit de speakers laat knallen, maar ook dat zal me een rotzorg zijn wat mensen ervan vinden. Bovendien heb ik nog veel meer muziek in mijn collectie dat weinig tot niets met metal te maken heeft, dus ik kan daar niet echt mee zitten.

Toen ik gisteren op internet las dat vandaag de nieuwste Joling cd uitkwam met alle beste nummers van de afgelopen 25 jaar wist ik onmiddellijk dat ik deze 3-cd aan mijn collectie wilde toevoegen. Ik slaagde vandaag bij Blokker notabene...en nog goedkoper dan bij andere winkels heb ik gemerkt, dus dat is sowieso prettig ;-)
Het doosje van de cd's is trouwens prachtig ontworpen, er zit zelfs enigszins reliëf op de front cover. Iets dat je absoluut bij een "kopie" zou missen. Alleen het doosje op zich is al een sierraad in je cd-kast! Enne...natuurlijk lekkere "meegalm" muziek.....heeeeerlijk!!!

Tracklist
Disk 1
1. Ik Leef Mijn Droom
2. 24 Uur Verliefd
3. Liefde Op Het Eerste Gezicht
4. Wat Ging Er Mis Tussen Ons
5. Maak Me Gek
6. Terug Naar De Kust
7. Maar Vanavond
8. Alsof Je Bij Bent
9. Op Zoek Naar De Waarheid
10. Love Is In Your Eyes
11. Reach
12. Numero Uno
13. Never Gonna Be The Same
14. Cry Baby
15. Shangri - La
16. Crying
17. Tu Solo Tu
18. Read My Lips
19. Corazon
20. Somewhere Over The Rainbow

Disk 2
1. Zing Met Me Mee
2. Ik Hou D'r Zo Van
3. Het is Nog Niet Voorbij
4. Vanavond Gaat Het gebeuren
5. Als Ik Met Je Vrij
6. Doe het Licht Uit
7. Engel Van Mijn Hart
8. Love Story
9. Doo Wop Days
10. Midnight To Midnight
11. No More Bolero's
12. Spanish Heart
13. Everlasting Love
14. Ticket To The Tropics
15. Together Again
16. Don't Leave Me This Way
17. The Last Goodbye
18. The Impossible Dream
19. I'll Write A Song For You
20. Where The Boys Are

Disk 3
1. Andre Hazes & Gerard Joling - Blijf Bij Mij
2. Bonnie St. Claire & Gerard Joling - Morgen Wordt Alles Anders
3. Shirley Zwerus & Gerard Joling - Heel Even
4. Ruth Jacott & Gerard Joling - Pluk De Dag
5. Gordon & Gerard Joling - Als Je Alles Hebt Gehad
6. Patricia Paay & Gerard Joling - Bloedheet
7. Rita Hovink & Gerard Joling - Laat Mij Alleen
8. Ellemieke Vermolen & Gerard Joling - Liefde
9. Herman Brood & Gerard Joling - Forever
10. Karin Bloemen & Gerard Joling - Love Can Change Your Life
11. Hyawata Akie & Gerard Joling - Don’t Give Up
12. Hans Dulfer & Gerard Joling - What A Difference A Day Makes
13. The Trammps & Gerard Joling - Disco Inferno
14. Debby Sledge & Gerard Joling - A Philly Love Song
15. George Mcray & Gerard Joling - Rock Your Baby
16. Randy Crawford & Gerard Joling - Everybody Needs A Little Rain
17. The Jordanairs & Gerard Joling - A Prayer
18. Tatjana & Gerard Joling - Can’t Take My Eyes Off Of YouTake My Eyes Off You
19. Cool Down Café & Gerard Joling - The Lion Sleeps Tonight
20. Jan Rietman & Gerard Joling - At Your Service

After The Silence

After The Silence
After The Silence Official Website

After The Silence

After The Silence
After The Silence heeft eindelijk toetsenist! Schrijf je in voor de ATS nieuwsbrief via newsletter@afterthesilence.nl.

After The Silence MySpace

After The Silence YouTube

After The Silence Hyves

Muziek is een mantra voor de ziel

Muziek is een mantra voor de ziel
"Muziek is een mantra voor de ziel. Het is therapeutisch. Net als eten is het iets dat ons lichaam nodig heeft." (Michael Jackson)

Bergkaarten