zondag 21 maart 2010

The Baseballs

Vorige week liet mijn broer de naam al vallen op een verjaardagsfeest: "The Baseballs". Ik had er eigenlijk nog niet van gehoord, maar....ruim een week verder heb ik hun cd "Strike" al talloze keren in de cd-speler afgespeeld.
De muziek van de groep past namelijk prima in mijn straatje: rockabilly met af en toe een knipoog naar Elvis en andere muziek uit de jaren 50, dus...ik ben hier zeerzeker wel voor te porren!

The Baseballs bestaat uit Sam (Sven Budja), Digger (Rüdiger Brans) en Basti (Sebastian Raetzel) en zij zijn afkomstig uit Berlijn, Duitsland.

Normaal gesproken brengen artiesten oudere nummers uit in een "nieuw jasje", maar....The Baseballs doen dat precies andersom. Nieuwere nummers, zoals "Umbrella" van Rihanna, "I Don’t Feel Like Dancin" van de Scissor sisters en "Hot N Cold" van Kate Perry brengen zij in de stijl van je jaren 50. Geweldig!! Ineens zou "The Look" van Roxette zomaar een prima nummer voor de jukebox kunnen zijn!

Als je goed luistert naar de cd, hoor je echter ook bepaalde "geleende" fragmenten uit andere nummers uit de jaren 50. Het "nieuwe" intro van "Angels" van Robbie Williams is overduidelijk afkomstig van "When" van de Kalin Twins uit 1959 en het intro van "Let's get loud", oorspronkelijk van Jennifer Lopez, is overduidelijk "geleend" van "Hit the road Jack" van Ray Charles uit 1961.
Zie YouTube filmpjes hieronder als voorbeeld;
THE BASEBALLS - ANGELS

KALIN TWINS - WHEN (1959)

THE BASEBALLS - LET'S GET LOUD

RAY CHARLES - HIT THE ROAD JACK (1961)

Of deze "geleende" stukken er met een knipoog in zijn gevoegd? Ik heb geen flauw idee. Of "The Baseballs" blijvertjes zijn? Ook daarover heb ik geen flauw idee.

De cd klinkt vrolijk en spreekt zowel oudere mensen als de jeugd aan. Dit is waarschijnlijk de reden waarom de groep al zo populair is in veel landen en hun populariteit steeds verder uitbreidt. Het album "Strike" heeft #1 gestaan in Finland, Zweden en in Zwitserland #2. Ook in Nederland zal het waarschijnlijk niet lang duren voor de groep hoge ogen gooit met hun album.

Ik hoorde ook al ergens een vergelijking met The Stray Cats, de groep die in de jaren 80 voor een Rockabilly/Rock&Roll revival zorgde, maar....ik weet niet of ik het daar helemaal mee eens kan zijn.
Natuurlijk brengen The Baseballs een soortgelijke muziekstijl, dus in die zin zijn er wel gelijkenissen, maar....ik ben persoonlijk een groot liefhebber van The Stray Cats en Brian Setzer en....ik ben toch van mening dat The Stray Cats/Brian Setzer veel meer een eigen identiteit hebben en een eigen (te) grote stempel op hun muziek drukken.
Van The Baseballs heb ik tot op heden alleen maar "covers" gehoord en het is mij niet bekend of ze ook eigen nummers kunnen schrijven en/of dat zij eigen materiaal spelen/zingen. Dat laatste is wèl van toepassing op The Stray Cats/Brian Setzer. Daarbij heb ik diep respect voor Brian Setzer als gitarist/muzikant. Ik denk niet dat er echt iemand met hem te vergelijken is. Brian Setzer kopieert ook niet klakkeloos de muziek uit de jaren 50, hij geeft er juist een hele eigen draai aan en gaat veel verder dan dat.

The Baseballs vind ik erg leuk om naar te luisteren en de volumeknop gaat hier heus wel een tandje hoger als de cd op staat, maar....ik betwijfel of The Baseballs een carrière kunnen opbouwen die vergelijkbaar is met die van The Stray Cats/Brian Setzer.
Het "nieuwe nummers" in een "oud jasje" stoppen is uiteindelijk toch een bepaald kunstje en....ik vraag me af in hoeverre mensen hierdoor ècht geboeid blijven.

Maar goed....de plaat klinkt lekker vrolijk (er zijn beslist beroerdere platen op de radio te horen vandaag de dag) en het is vandaag lente geworden, dus.....hoewel het misschien geen wereldschokkende cd is....mag hij van mij voorlopig op volle kracht voluit! "Strike" is dus voor wat mij betreft gewoon een leuke lekkere vrolijke "niks aan de hand" plaat. Ik vraag me af of er ook een vinyl versie van is, dat zou wel weer een leuke "gadget" zijn voor deze vinylverzamelaar.....;-)

Tracklist
1. Umbrella
2. Love In This Club
3. Hey There Delilah
4. Bleeding Love
5. Hot'n Cold
6. I Don't Feel Like Dancin'
7. Don't Cha
8. Let's Get Loud!
9. Angels
10. Crazy In Love
11. This Love
12. The Look

After The Silence

After The Silence
After The Silence Official Website

After The Silence

After The Silence
After The Silence heeft eindelijk toetsenist! Schrijf je in voor de ATS nieuwsbrief via newsletter@afterthesilence.nl.

After The Silence MySpace

After The Silence YouTube

After The Silence Hyves

Muziek is een mantra voor de ziel

Muziek is een mantra voor de ziel
"Muziek is een mantra voor de ziel. Het is therapeutisch. Net als eten is het iets dat ons lichaam nodig heeft." (Michael Jackson)

Bergkaarten